FINOM

Hogy készül a legfinomabb tatárbifsztek? Most elmondjuk

Kateřina Bičíková Harudová
2021. december 10. 3 perc olvasás

Hogy főzhetjük a legfinomabb marhahúst? Sehogy! Ha időről időre megkívánod a nyers hús ízét, egyél tatárbifszteket! Egyáltalán nem szükséges valódi bélszínt sem vásárolni hozzá, sőt, a tatárbifsztek íze még hangsúlyosabb is lesz, ha más húsból készül.

A tatárbifsztek ízesítéséhez bőven elég a só, a frissen őrölt bors, a tojássárgája és az olaj (vagy majonéz), de bátran tökéletesíthető további alapanyagokkal is. A kocsmai változathoz képest úgyis a hús íze fog dominálni.

Fordítás: Peťovská Flóra


Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Hozzávalók 2 főre:

 • 250-300 g érett marhahús (lásd alább)
 • só és bors
 • 1 tk dijoni mustár
 • 1 ek finomra vágott salottahagyma
 • 1 ek finomra vágott kapribogyó
 • 1 ek finomra vágott savanyú uborka
 • 1 ek finomra vágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma (elhagyható)
 • 1-2 tojássárgája és 2 ek olívaolaj (vagy 3 ek majonéz)

Elkészítés

 1. Az alapanyag kiválasztásakor alapvető, hogy a hús érett legyen. Én fehérpecsenyét vagy gömbölyű felsált használok, mindkettőnek karakteresebb az íze, mint a valódi bélszíné, ráadásul a pénztárcánk is jobban jár velük.
 2. Távolítsuk el a húsról a zsiradékot, inakat és hártyákat, majd daráljuk le minél apróbbra, akár kétszer is! Hagyományosan azért kaparták a húst, hogy az esetleges élősködők petéit semlegesítsék, de erre semmi szükség, ha megbízunk a hentesünkben. A harmadik, egyáltalán nem rossz lehetőség, ha finomra aprítjuk a húst.
 3. Sózzuk és borsozzuk a húst, majd keverjük hozzá a mustárt, salottahagymát, kapribogyót, uborkát, petrezselymet és olajat vagy majonézt (ez utóbbi helyettesítheti a tojássárgáját)! Ha tojássárgáját használunk (érdemes!), most is hozzákeverhetjük, vagy félretehetjük a tálaláshoz.
 4. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük még! Mivel a hús a levegővel érintkezve oxidálódik, otthon nehezen készíthetünk élénk piros, gyári tatárbifszteket, de segíthetünk magunkon egy kis pirospaprika, esetleg ketchup hozzáadásával, ha ehhez vagyunk szokva.
 5. Olajozott kézzel vagy formával porciózzuk ki, és tálaljuk a húst! 

Tipp:  A tyúktojás helyett használhatunk fürjtojást is – nyersen vagy főve. Forró vízben főzzük 3 percig, majd gyorsan hűtsük le hideg vízzel, és hámozzuk meg.

További lehetőségek: Ha a szokás hatalma nem enged, természetesen egyéb hozzávalókat is használhatunk: Tabasco szószt, Worcester szószt, őrölt paprikát, parmezánt, finomra vágott szardellát, egy kis jó minőségű ketchupot stb.

Borítókép és képek: Eva Malúšová

A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool