Gluténmentes almáspite Eva Malúšová
FINOM

Játssz az étellel: a gluténmentes almás pitével mindenképp

Kateřina Bičíková Harudová
2021. december 07. 3 perc olvasás

Ha türelmes vagy, nem csak szép, de finom édességet is kapsz.

Azzal, hogy az étellel nem szabad játszani, nem teljesen értek egyet. Nem véletlenül szokta a szemünk csak úgy kívánni az ételt. A diós tésztájú, almarózsákkal díszített pite ugyan igényel némi türelmet, jutalmunk azonban nem csak egy szép, hanem finom édesség is lesz. A mennyei korpuszt és a lágy krémet a lédús almarózsák koronázzák meg. De nem kertelek: a pite ugyanolyan finom lesz, ha egyszerűen eloszlatjuk rajta az almát.


Fordítás: Peťovská Flóra

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Hozávalók egy 26 centis formához:

  • 200 g darált dió
  • 100 g finomliszt vagy gluténmentes liszt
  • 80 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 30 g barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • ¼ tk só

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g barna cukor
  • 30 g finomliszt vagy gluténmentes liszt
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 tk vaníliakivonat

Az almához:

  • 3 nagy, piros alma
  • 1 citrom leve
  • 100 g kristálycukor
  • 500 ml víz

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit dolgozd össze géppel vagy kézzel, csomagold fóliába, és hagyd 20 percig pihenni a hűtőben!
  2. Eközben készítsd elő az almát! Öntsd bele a vízbe a cukrot és a citromlevet, majd forrald fel! A megmosott almák húsát vágd le a magházról mind a négy oldalról! Az így kapott darabokat vágd egy éles késsel vékony szeletekre! A szeleteket nagyjából 2 percig főzd az édes vízben, hogy megpuhuljanak, és könnyen hajlíthatóvá váljanak, de megtartsák az alakjukat! Szűrd le az almát (a vizet ne öntsd ki), és hagyd egy kicsit hűlni!
  3. A lehűtött tésztát nyomkodd bele kézzel a piteformába (a legjobb, ha a forma alja levehető), vagy előre nyújtsd ki, és úgy helyezd be a formába! A tésztát szurkáld meg villával, fedd le egy kerekre vágott sütőpapírral, tegyél rá nehezékként babot, vagy más hüvelyest, és tedd be15 percre 180 °C-os sütőbe elősülni.
  4. Amíg a tészta sül, keverd össze kézi mixerrel a krém hozzávalóit, majd a krémet öntsd rá az elősütött korpuszra (a papírt és a hüvelyeseket előtte vedd le róla!), és süsd további 15 percig.
  5. Helyezd egymásba hatosával az almaszeleteket úgy, hogy a harmaduk átfedésben legyen, majd tekerd fel őket rózsa alakúra. Tedd őket szorosan egymás mellé egy tányérra vagy muffinformákba, nehogy szétessenek!
  6. A kész rózsákat helyezd el az elősütött krém tetején, majd tedd vissza a pitét még 15 percre sülni. Az almafőzésből maradt vizet főzd nagy lángon sűrű, karamellszerű sziruppá, és kend meg vele a rózsákat a sütést követően.

Borítókép és fotók: Eva Malúšová

A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool