Csak semmi bonyodalom, ennek a szósznak az elkészítéséhez elég, ha a sütőben megsütjük a zöldséget, hozzáadunk még néhány apróságot és az egészet leturmixoljuk. Végeredményként egy friss alapanyagokból készült, bársonyosan lágy, krémes szószt kapunk, amelynek az elkészítése a hétköznapi rohanásban is vállalható.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 4 főre:
- 5 piros paprika (600 g)
- 2 marék koktélparadicsom (250 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 ek olívaolaj
- 2 tk balzsamecet
- 1 marék friss vagy 1 ek szárított oregánó
- só & bors
- 250 g mascarpone vagy ricotta
- nagy marék friss bazsalikom
- nagy marék parmezán
- 400 g tészta semolina lisztből
Elkészítés
- Csumázzuk ki a paprikát, és vágjuk fel falatnyi darabokra. A paradicsomot vágjuk félbe, és a paprikával, valamint a felszeletelt fokhagymával együtt tegyük egy tepsibe. Bőven locsoljuk meg olívaolajjal, adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük nagyjából 40 percig, amíg a zöldség meg nem puhul. A sütési idő felénél forgassuk át.
- Amikor a zöldség már majdnem kész, főzzük meg a tésztát sós vízben a csomagolásán található instrukciók szerint. Reszeljük le a parmezánt vagy más kemény sajtot (Pecorino Romano, Grana Padano, Gran Moravia).
- Turmixoljuk finom krémmé a tepsi tartalmát a mascarponéval, a bazsalikommal és a sajttal. Ha nem elég magas hatásfokú a turmixgépünk, és darabos maradt a szósz, passzírozzuk át egy szitán. A bazsalikomot fel is apríthatjuk, és tálaláskor megszórhatjuk vele az ételt.
- Ízlés szerint tovább sózhatjuk vagy borsozhatjuk a szószt, majd keverjük hozzá egy fazékban az előzőleg leszűrt tésztához.
Pikánsabb szósz: Süssünk meg a zöldségekkel 2–3 felkockázott salottahagymát is, majd ízesítsük egy csipet chili pehellyel.
Vegán változat: Hagyjuk el a mascarponét és a sajtot, helyettük a krémes állag érdekében adjunk hozzá enyhén sajtos ízű sörélesztő pelyhet, valamint egy éjszakára beáztatott és leszűrt kesudiót.
Borítókép fotó: Eva Malúšová