A sűrű, görög avgolemono leves alaposan felmelegít a hűvös napokon, és bár laktató, a rántás és a tejszín hiányának köszönhetően nem üt ki a nap további részére. Fehérjetartalmát a csirkehús és a tojás biztosítja, sűrűségét a rizsnek és a már említett tojásnak köszönheti, a húsleves alaplé és a citrom pedig ráadásképp remekül talpra állít egy kezdődő megfázás (vagy másnaposság) esetén. Egy szó mint száz, ez egy ideális téli étel!
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
A húsleveshez:
- 1 kg csontos csirke (1 kisebb tanyasi csirke/2-3 negyed/3-4 comb)
- 1 tk só
- 2 répa
- 2 szál zeller
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk egész bors
- 2 babérlevél
Továbbá:
- 140 g kerekszemű rizs
- 1 kisebb citrom (+ a tálaláshoz)
- 3 tojás
- só és bors
- olívaolaj díszítéshez
- 1 marék friss fűszernövény (kapor vagy petrezselyem)
Elkészítés
- Öntsük fel a csirkét 1,5 liter sós vízzel, és főzzük puhára nagyjából egy óra alatt a megtisztított répával, zellerrel, hagymával, fokhagymával, borssal és babérlevéllel együtt. Vehetünk egy nagyobb csirkét is, levághatjuk a mellét, és készíthetünk belőle valami más ételt. Vagy meg is könnyíthetjük a dolgunkat, és vehetünk kész alaplevet, amit csak feldobunk egy kis grillezett csirkehússal.
- Szűrjük le a húslevest, szórjuk bele a rizst, és főzzük puhára nagyjából 15-20 perc alatt. Közben csontozzuk le a húst.
- Ha megpuhult a rizs, verjük fel a tojást egy citrom levével (a még frissebb aromáért hozzáadhatunk egy csipet reszelt citromhéjat is), állandó keverés mellett adjunk hozzá egy merőkanálnyi levest, majd a keveréket megint csak állandó keverés mellett öntsük bele a levesbe. Mesésen besűrűsödik tőle.
- Alaposan borsozzuk, szükség szerint sózzuk a levest, kínáljuk meg gy kevés olívaolajjal és szórjuk meg kaporral vagy petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Borítókép fotó: Jakub Jurdič
Kapcsolódó:
Origami a konyhában: kóstold meg a török töltött tésztát!
Kevés hozzávaló, nulla liszt, rengeteg íz és fehérje. Így dobj össze egy omlettet húsz perc alatt