Kóstoltad már a török töltött tésztát, a mantit? Egyszerű tésztából készül, szaftos bárány- vagy marhahússal töltik, és mennyei paradicsomos-chilis vajjal leöntve, fokhagymás joghurttal tálalják.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Fotó: Jakub Jurdič
Hozzávalók 3-4 főre:
300 g finomliszt (+ a szóráshoz)
1 tojás
110 ml víz
2 ek olívaolaj
1 tk só (+ a főzéshez)
A töltelékhez:
450 g darált bárányhús (esetleg marhahús)
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek felaprított friss petrezselyem zöldje
2 ek friss vagy 1 ek szárított menta
1 tk só
½ tk frissen őrölt bors
A fokhagymás joghurthoz:
400 g görög joghurt nebo zsíros joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
só
A chilis vajhoz:
80 g vaj
70 g paradicsompüré
1 ek szárított menta
1 tk chili pehely (elhagyható)
1 csipet édes paprika
Elkészítés
Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit. 5-10 percen át gyúrjuk, hogy szép sima, rugalmas tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűvös helyen 30-60 percen át.
Közben készítsük el a tölteléket: ízesítsük a húst finomra vágott hagymával, összenyomott fokhagymával, felaprított fűszernövényekkel. A mentát semmiképp se hagyjuk ki!
Nyomjuk össze a fokhagymát, és ízlés szerint keverjük hozzá a joghurthoz, sózzuk, és tegyük be a hűtőbe. A hűs joghurt és csípős vajas forró töltött tészta ellentéte tökéletes lesz!
Főzzük össze a vajat a paradicsompürével, a mentával, a chilivel és pirosparikával nagyjából 2 perc alatt, amíg illatozni nem kezd.
Nyújtsuk vékonyra a tészta felét egy meglisztezett deszkán, vágjuk fel, és minden négyzetre tegyünk egy töltelékgolyót, majd a széleket dolgozzuk össze a képen látható módon. A négyzetek, illetve a batyuk mérete a türelmünktől és a kézügyességünktől függ – én egyikkel sem vagyok megáldva, így 4-5 cm-es négyzeteket szoktam vágni.
Helyezzük a batyukat egy sütőpapírral bélelt vagy meglisztezett tepsire, és dolgozzuk fel a maradék tésztát is.
Főzzük a mantit sós forró vízben, mérettől függően 5-8 percig, majd szűrjük le, tálaljuk az előzőleg elkészített joghurt mellett, és locsoljuk meg a forró vajjal.
Készítsünk tartalékokat: Ha már régebb óta tervezed, hogy mantit készítesz, csinálj egyből többet! A felsorakoztatott batyukat süsd elő 180 °C-on 8-10 perc alatt, hagyd kihűlni és fagyszd le egy dobozban. Így legközelebb elég lesz megfőzni. A elősütés remek, enyhén mogyorós ízt kölcsönöz a mantinak.
Az eredeti XO szósz Hongkongból származik, nevét a különösen régi (XO) konyakból eredeztetik. Ezt a kifejezést általában a kifejezetten magas, luxus minőség megjelölésére szolgál. A szósz színe és pompás megjelenése valóban felidézheti bennünk ezt a híres francia konyakot, habár egy cseppet sem tartalmaz belőle.