FINOM

Korábban nélkülözhetetlen volt, manapság az egészséges táplálkozás egyik különleges alapanyaga – kuglóf árpalisztből

Martina Lancingerová
2022. március 06. 3 perc olvasás

Miben különbözik az árpalisztből készült kuglóf a búzalisztből készülttől? Elég csak megkóstolni. Az eltérő ízen kívül a laza tészta és a ropogós felszín is meg fog lepni. Éppen ezek miatt a tulajdonságok miatt készítették dédanyáink kizárólag árpalisztből a tarkedlit. Belül puha és könnyed maradt a tészta, kívül viszont csodálatosan ropogósra sült. Ezért ha kimarad egy kis liszt a kuglófból, érdemes egy kis tarkedlit vagy gofrit is készíteni. Ez a különleges liszt megérdemli, hogy visszatérjen a háztartásokba.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotó: Martina Lancingerová

Hozzávalók 1 kuglófhoz:

  • 100 g 70 százalék kakaótartalmú csokoládé
  • 100 g vaj
  • 3 tojás
  • 160 g nádcukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 narancs leve – nagyjából 70 ml
  • 150 g natúr joghurt
  • 350 g teljes kiőrlésű árpaliszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 60 g őrölt mandula
  • 1 csipet só
  • vaj és liszt a sütőforma kikenéséhez és megszórásához

Elkészítés

  1. Kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel a kuglófsütő formát.
  2. Törjük össze a csokoládét, és olvasszuk fel vízfürdő felett a vajjal együtt.
  3. Verjük habbá a tojást és a cukrot. Öntsük rá a kihűlt vajas csokoládét, adjuk hozzá a lereszelt narancshéjat, a narancslevet, a joghurtot, és keverjük össze.
  4. Szórjuk bele egy tálba a lisztet, a sütőport, az őrölt mandulát és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze.
  5. Dolgozzuk össze a két elegyet.
  6. A tésztát öntsük bele az előkészített formába. Süssük 180 °C-on 45-50 percig. Sütés után hagyjuk egy kicsit hűlni, és borítsuk ki egy tányérra. 

Tippek az elkészítéshez és a tálaláshoz:

  • Az árpalisztből készült tésztának általában ropogósabb a felszíne. Ha puhítani szeretnénk, kapcsoljuk be a gőzfunkciót, vagy tegyünk a sütőbe vizet egy kis lábasban.
  • A kuglóf még jobb másnap, amikor pihent egy kicsit és összeértek benne az ízek.
Fotó: Martina Lancingerová

Borítókép: Martina Lancingerová

A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool