Istenien omlós kakaós korpusz, bársonyosan lágy csokoládékrém karamellizált sült szőlővel és illatos forraltboros öntettel.
Mindez megkoronázva vörösborral, ami különösen jól kijön a csokoládéval. Mi így képzeljük el a tökéletes szüretet! Ez a dekadens torta kiváló ajándék lehet a bor szerelmeseinek, de az őszt is ünnepelhetjük vele.
Fordította: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
- 160 g puha vaj
- 130 g nádcukor
- 3 tojás
- 60 g holland kakaó
- 200 g tejföl
- 1 erős eszpresszó vagy 1 tk instant kávé
- 200 ml vörösbor
- 260 g finomliszt
- 1/2 tk só
- 1 tk sütőpor
A krémhez:
- 200 g étcsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 750 g mag nélküli szőlő
A forraltboros öntethez:
- 250 ml vörösbor
- 50 g nádcukor
- 1 egész fahéj
- 1 csillagánizs
- 6 szegfűszeg
- 2 szegfűbors
Elkészítés
- Kenj ki zsiradékkal, majd lisztezz ki három levehető aljú, 18 cm átmérőjű kis tortaformát! A korpuszt a klasszikus, nagyobb tortaformában is megsütheted, ez esetben kihűlést követően tortalapokat kell belőle vágnod. Vedd figyelembe, hogy a korpusz a nagyobb formában alacsonyabb lesz, vagy növeld a hozzávalók mennyiségét!
- A puha vajat, a cukrot és a tojást verd fel elektromos habverővel 5 perc alatt. Keverd hozzá a kakaót, a tejszínt, a kávét (ha instant kávét használsz, oldd fel kevés vízben), a bort, a lisztet, a sót és a sütőport. A sütéshez lehetőleg testesebb bort válassz, ami akár édesebb is lehet.
- A tésztát öntsd egyenlő mértékben a formákba, és süsd 180 °C-on nagyjából 25 percig, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló kihúzva száraz nem lesz! Hagyd kihűlni!
- Közben bogyózd le a szőlőt, szórd egy tepsibe, és süsd 200 °C-on nagyjából 45 percig, amíg a szemek kifakadnak, a aranysárgává és egyúttal mesésen édessé nem válnak!
- Az összetört csokoládét öntsd fel forró tejszínnel, hagyd 5 percet állni, majd keverd simára és hagyd kihűlni! Ez a lépés előző este is elvégezhető. A kihűlt csokoládés tejszínt verd kemény habbá, és keverd hozzá a sült szőlőt, illetve annak kieresztett levét.
- Az öntethez a bort a cukorral és a fűszerekkel nagy lángon nagyjából 40 percig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog és illatos, sűrű sziruppá válik. A sűrűséget egy lehűtött tányéron tesztelheted. Cseppents rá az öntetből! Ha a szirup még folyós, főzd tovább! Ha elkészült, szűrd le és hagyd kihűlni!
- Most már csak össze kell állítanod a tortát: kend meg a tortalapokat krémmel, rakd őket egymásra, és közvetlenül tálalás előtt öntsd le az öntettel!
Gyertyakészítés: A bor szerelmeseinek saját készítésű gyertyatalppal is örömet szerezhetsz. Faragj a dugóba egy akkora nyílást, amiben pont megáll egy tortagyertya! A dugó másik oldalába szúrj egy fél fogpiszkálót, és rögzítsd vele a tortán!
Kapcsolódó:
A csúcson volt, szétverték, de hova tart most az Onyx? Egy csúcsétterem metamorfózisa