Vissza

Világmegváltó fiatalok, itt a lehetőség!

2021. március 10.
Tizenévesek számára hirdet ötletpályázatot a Samsung és az Edisonplatform nonprofit szervezet által indított EdisonKids. A Megoldások a holnapért azokat a diákokat keresi, akiknek van egy jó ötletük a saját környezetük, vagy akár globális problémák megoldására. A legjobb ötletek kidolgozását mentorok segítik, ismert kutatók és cégvezetők díjazzák, de a cél ennél jóval több: megtalálni, meghallgatni és mentorálni azokat a fiatalokat, akik a jövőnket alakítani fogják.

Valószínűleg nincs olyan felnőtt, aki tiniként ne talált volna ki briliáns megoldásokat a mindennapok problémáira az iskolából hazafelé menet. És talán mindannyian emlékszünk arra a leforrázó pillanatra, amikor az akkori felnőttek egyetlen elnéző mosollyal porig rombolták a fejben olyan szépen kigondolt nagy terveket.

A világ jobbításán gondolkodó kamaszokat nem csak jófejségből kell végighallgatni, hanem mert ők lesznek azok a felnőttek, akik a jövőt megélik, sőt alakítják. Ezen a gondolaton osztozik a Samsung és az EdisonKids, akik most megadják a lehetőséget a jövő felnőtteinek, hogy az ötleteik formát ölthessenek, a jövő (és a jelen) technológiái segítségével.

A Megoldások a holnapért pályázat azokat a 12-18 év közti diákokat keresi, akiknek van egy jó ötletük, amitől jobb lehet a holnap a szűkebb környezetükben, vagy akár az egész világon. A pályázatra jelentkezéshez szükséges még legalább egy ugyanilyen korú diáktárs és egy hasonlóan lelkes tanár. Először egy videóban kell bemutatni a problémát és az ötletet, ami a megoldása lehet. A legjobb elképzelések kitalálói bekerülnek egy izgalmas online képzésbe. Az innen továbbjutó nyolc csapat a következő körben már a kidolgozott tervek megvalósításán dolgozhat mentorok segítségével. Végül 2021. június elején egy kutatókból, cégvezetőkből álló zsűri bírálja el a kész megoldásokat, értékes Samsung eszközökkel díjazva a három legjobb csapat tagjait, tanárait és iskoláit 2,5 millió forint összértékben. A kihívásra március 15-ig lehet jelentkezni.

„Igenis jobbá tudjuk tenni a jövőnket” – bíztatja a jelentkező diákokat és tanárokat dr. Meskó Bertalan jövőkutató, a Megoldások a holnapért fővédnöke. A szervezők azt szeretnék, ha helyezéstől függetlenül minden résztvevő plusz tudással is gyarapodna. „Célunk az is, hogy kiemeljük és ünnepeljük a diákokat segítő EdisonTanárokat, elismerjük az extra erőfeszítésüket, a mindennapokhoz hozzáadott pluszt, és fejlesszük a közösségüket.” – mondja Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője. A diákok és tanáraik a kihívás során az ötletek kidolgozása mellett a design thinkingről, a jövő perspektívákról is értékes ismereteket kaphatnak, miközben fejleszthetik a csapatmunkához, együtt gondolkodáshoz szükséges szociális készségeiket is. A győztes ötletek sem a vitrinbe kerülnek: az Edisonplatform segítheti őket eljuttatni azokhoz a cégvezetőkhöz, innovátorokhoz, akik megláthatják bennük a fantáziát.

„A legmeghatározóbb élményem a zsűrizésben, hogy úgy éreztem, nem tudok dönteni, olyan kedves és kreatív megoldások születtek. Most is ilyen izgalmas ötletekre számítok. Szerintünk a gyerekeket nagyon is érdemes bevonni a jövőről szóló párbeszédbe és alkotó munkába”. Veres Rita nem először ül tinik által kigondolt kreatív ötletek zsűrijében. 2020-ban két EdisonKids kihívásban vártak ötleteket aktuális problémák megoldására. A Samsung Solve for Tomorrow versenye pedig a világ számos országában kereste már a jövő innovátorait, így adta magát, hogy az EdisonKids-et támogatva indítsák el a Solve for Tomorrow magyar változatát, a Megoldások a holnapért kihívást.

„A Samsunggal ebben nagyon hasonló a gondolkozásunk, az értékeink, az hogy hogyan adjuk át ezeket” – mondja Veres Rita. Az Edisonplatform nonprofit szervezetként épp azért alakult, hogy a gyerekek jövőjére fókuszálva segítse az iskolán túli oktatási tevékenységeket, közös nevezőre hozva a technológiai innovátorokat, az üzleti világot és a szülőket.

A Samsung technológiai nagyvállalatként ugyanígy gondolkozik. „Az a missziónk, hogy a termékeinkkel az emberek mindennapjait jobbá tegyük. Ebből következően a jövő problémáihoz való legfontosabb kapcsolódási pontunk a technológia, ami segíthet megoldást találni ezekre a problémákra” – mondja Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. A Samsung számára éppen ezért a Megoldások a holnapért kihívás nem csupán egy tárgynyereményekkel megtámogatott szponzori aktivitás, hanem egy komplex CSR-projekt, ahol a pályázaton induló diákok mentorálásában a cég a saját munkatársaival és know-howjával is részt vesz. „Ez számunkra is új kihívás, mivel sosem volt még olyan önkéntes programunk, ahol nem kerítést festünk, hanem a saját technológiai és egyéb szakmai tudásunkat adjuk át. De a Megoldások a holnapért kihívással hosszútávra tervezünk, mert úgy gondoljuk, hogy a ma gyerekei közül kerülnek majd ki a jövő vezetői, akiket már most fel kell készíteni, érzékenyíteni a jövőre.”