Vissza

Mutasd a hűtőd, megmondom, ki vagy!

2021. május 29.
A Samsung Bespoke hűtőcsaládja látványos, helytakarékos, zöld megoldást nyújt mindazoknak, akik szeretik kézben tartani az otthonuk esztétikáját. Neked sem mindegy, hogy néz ki a lakás?

Fáradt vagy. Már sötétedik, hosszúra nyúlt a nap, és másra sem vágysz, mint hogy hazatérve lehuppanj a kanapéra, kikapj egy hűs üdítőt a hűtőből és nézz valami agyzsibbasztót a tévében. A sors fintora, hogy napi 10-12 óra meló ellenére is úgy tudod ezt megtenni, hogy minden egy helyen van: a 30 négyzetméteres garzonlakásod a saját kis birodalmad, de nagyobb nem lesz egyhamar, így nem mindegy, mit hová teszel. A helykihasználásnak a modern lakberendezésben félévszázados hagyománya van, a svédek üzleti modellt építettek arra, hogy a régi panelben szinte semmi sem fér el. Arra viszont már sokan nem gondolnak, hogy a szóban forgó hűtő mégis hogy mutat a kanapé mögött. Vagy az ágy mellett. Szóval értitek.

Bár a Samsung Electronics nem elsősorban a kis lakásokból indult ki, mikor megtervezte a Bespoke hűtőcsaládot (prémium árkategóriás eszközökről lévén szó ez elég furcsa lépés lett volna), elég egy pillantást vetni a termékre, hogy lássuk: a luxuskonyhák tündérein túl a kisebb lakásokban élők számára is kiváló választás. Pedig szó sincs kicsi hűtőkről: legfeljebb 390 literes űrtartalmával a Bespoke igazi konyhai szörnyeteg, amibe a vegán salátacsodától a több kiló csülökig mindent be lehet zsúfolni. Magassága több mint két méter, szélessége és mélysége cirka 60 centi – ezek az arányok teszik egyébként kimondottan elegáns konyhai berendezéssé.

A belső tere szinte faltól falig telepakolható, a műanyag rekeszek és összehajtható polcok pedig teljesen testre szabhatóvá teszik a belső kialakítását. Jó hír, hogy elférnek a borosüvegek is, sőt akár a karácsonyi tojáslikőr gigaüvegét sem kell fektetve becsúsztatni a polcokra. Az ajtóban két és fél literes üvegek is tárolhatók, mi több, hozzá is férhetők, mert ha hagyunk 15 centit a hűtő és a fal között, 90 fokban is ki lehet tárni a Bespoke ajtaját. (Természetesen aki szeretné, továbbra is becsúsztathatja a folyadékos flakonokat a hűtőbe, mert a polcok közti, akár tízcentis táv ezt még akkor is pont lehetővé teszi, ha nagyon sok kaját küldött a nagyi.)

A körkörös hűtés miatt a Bespoke-ban nem lesz hátul hidegebb, mint elől, hanem mindig azonos hőmérsékleten marad az étel, akár a felső hűtőszekrénybe, akár az alsó fagyasztóba pakolunk. És hogy mikor kell leolvasztani a Bespoke-ot? Semmikor – mivel a gépben folyamatosan kering a levegő és a hőmérséklet is végig stabil, ezért nem csak a leolvasztással nem kell bíbelődni, de a hűtő élettartama is nő.

És hogy ennek mi köze a kis lakásokhoz? Tekintve, hogy Budapesten mostanság átlagosan 64 négyzetméteres lakások épülnek, és a lakótelepi használt lakások sokszor maradnak 40-50 négyzetméter között, nem mindegy, ekkora helyre milyen hűtőt teszünk. A Bespoke pedig befér, annak ellenére, hogy hatalmas belső terével nem kötünk kompromisszumot. Prémium termékről lévén szó elvárható, hogy a vásárló úgy érezze: a pénzéért elsőrangú masinát kap, ami minden igényét ki tudja elégíteni – nem mellesleg pedig látványos is. Még szerencse, hogy a hűtő minden konyhában jól mutat, hála a legérdekesebb tulajdonságának, ami még szóba sem került.

A Samsung ugyanis osztott-szorzott és arra jutott, hogy az embereknek egyre fontosabb az otthonuk személyessége. A karanténidőszakban ez a felismerés csak még markánsabb lett, a gyártó reprezentatív felmérése szerint az európai lakosság 64 százaléka gondol úgy az otthonára, mint amolyan safe space-re, aminek ráadásul jól kell kinéznie. A válaszadók 37 százaléka állítja: a hosszú otthon töltött idő miatt a korábbinál sokkal jobban érdekli, hogy néz ki a lakása, 22 százaléknak pedig minden eddiginél fontosabbnak tartja, hogy a lakásába vett cuccok esztétikusak legyenek.

Erre a kihívásra válaszol a Bespoke a testre szabható színekkel: a hűtő ajtajai hatféle színben érhetők el, a krém bézstől az égszínkéken át a klasszikus fehérig és az éjsötét feketéig. Azaz, ha valaki vesz egy lakást, ahol nem csak hely van kevés, de sokba is került, és szeretné, ha a cuccai ezen kompromisszumok ellenére tükrözzék az ízlését, a Bespoke-kal el tudja érni, hogy egy fokkal jobban érezze magát, sőt akár a komplett lakás hangulatához tudja igazítani a hűtőt. A már említett 60 centis mélység sem a véletlen műve: azért ekkora a gép, hogy illeszkedjen a standard konyhabútorok közé. Így akár a gigászi konyhasziget mögött, a szekrénysorba illesztve is otthonra lelhet, hogy olyan természetességgel nyissuk ki, mintha csak egy poharat akarnánk elővenni a közvetlen mellette álló szekrényből.

Persze ne legyünk álszentek! Mindenki, én is, te is, de még a Samsung Elecronics mérnökei vagy kereskedői is pontosan tudják, hogy egy hűtőt nem elsősorban a külseje miatt vesznek meg az emberek. Mi sem állítjuk, hogy ez lenne a Bespoke legerősebb húzása. De ha az összes többi dolog passzol ahhoz a listához, amit egy modern konyhai berendezéssel kapcsolatban felírunk a telefonunkba (Energiatakarékos? Pipa! Állítható a páratartalma? Pipa!), miért ne törekedhetnénk az önmegvalósításra?

Önmagunk kényeztetése olyan luxus, amit muszáj megengedni – és hát mi kényeztetne jobban, mint egy nekünk tetsző hűtőből elővenni azt a jó kis esti üdítőt?