Vissza

A tévé újjászületése

2021. május 3.
A tévé már nem az az eszköz, aminek az elmúlt évtizedekben megismertük. Tévével játszunk, dolgozunk, mozizunk, jógázunk, irányítjuk az okosotthonunkat – mindezt akár egyszerre is. A Samsung, a világ egyik vezető tévégyártója pontosan tudja ezt, ezért a tévéi mindenféle igényre megoldást tudnak nyújtani, legyen valaki hardcore gamer, home office-irodista, jógaguru vagy virtuális műkincsgyűjtő, de a készülékek a színtévesztő embereknek is segítséget nyújtanak.

Azt hihetnénk, hogy a tévézésnek leáldozott, hiszen míg 20 éve mindenki együtt huppant le a kanapéra Ross doki kalandjait követni, mára a legtöbb szórakozási forma az internetre költözött, azonban a számok mást mutatnak. A TV készülékek átalakultak, a szerepük sokoldalúbb lett, és az elmúlt év megmutatta, hogy a magyar háztartásokban továbbra is fontos a jelenlétük. Az NMHH adatai alapján például észrevehetően nőtt a hazai tévéelőfizetések száma, de az egyik legjelentősebb piaci szereplő, a Samsung szakértője is növekedésről számol be.

„A tévé egyáltalán nem a múlt, sokkal inkább a jövő. Tavaly és idén nem csökkent, inkább nőtt a tévék iránti kereslet és a tévézéssel töltött idő is. Persze mindannyian sokkal több időt töltünk otthon, de egy európai szintű kutatásunk eredményeiből kiindulva, a kényszerűség mellett az emberek szemlélete és az értékrendje is sokat változott. A televízió előtt töltött idő már rég nem a sokat kárhoztatott kanapén bambulásról szól.” Rózsa Márton, a Samsung Magyarország fogyasztói elektronikai üzletágának vezetője szerint a tévé ma már az életünk kiterjesztett része.

A filmélmény már nem csak a képernyő méretében merül ki, olyan otthoni moziélményben is részünk lehet, ahol a tévével összekapcsolt Samsung okos ökoszisztéma a megfelelő szintre állítja a csatlakoztatott világítást és robotporszívót is a helyére küldi, amint elindítjuk a filmet. A szórakoztató funkció mellett a televízió már fontos szerepet kap az otthoni munkavégzésben és akár az egészségmegőrzésben is.

Az elmúlt év megváltoztatta azt, ahogy sokan a tévéjükre tekintenek. Sokan kezdtek el otthon edzeni, a Samsung Neo QLED tévéi pedig ehhez is új dimenziót tudnak hozzáadni. A fitnesz szerelmesei a Multi View funkciónak köszönhetően a nagy képernyőn még jobban nyomon követhetik a személyiedző utasításait, vagy éppen a világ bármely pontjáról összegyűlhetnek egy közös jógaórára.

Az otthon töltött napok alatt a tévék sok munkavállalót vagy éppen diákot segítettek ki, de még a funkcionalitásnál is fontosabbá vált az otthonra vásárolt eszközök érzelmi- és mentális egészségre gyakorolt hatása. A Samsung kutatásából kiderült, hogy a járvány alatt a folytatott videóhívások kezdeményezőinek 50 százaléka később is folytatná ezeket, ezért az okostévék már a konferenciahívásokat is olyan könnyedén kezelik, mint a napi sorozatot. A DeX rendszerén keresztül a 2021-es modelleken akár egy teljes értékű irodát is berendezhetnek az otthonról dolgozók.

Az emberek egyre inkább igénylik, hogy a tévé minden otthoni funkciónak eleget tegyen, a Samsung pedig tudja erre a választ – mondja Rózsa Márton. A Samsung Neo QLED tévéi nem csak a felhasználók igényeihez, de a külvilág hatásaihoz is intelligensen alkalmazkodnak, legyen szó a háttérben felzúgó turmixgépről vagy a képernyőre tűző napról, amelyek hatásait önállóan kompenzálják a készülékek okos funkciói.

2021 januárjában bemutatkoztak a Samsung tévék csúcsmodelljei, a Neo QLED széria tagjai, amelyek teljesen újfajta képélményt biztosítanak 4K, vagy akár 8K felbontásban is, a gyengébb minőségű felvételeket felskálázó öntanuló algoritmussal megtámogatva. Bármikor elővehetünk egy klasszikus kedvencet, a képi világ 2021-es lesz.

Rózsa Márton szerint a Samsung Neo QLED tévék a filmek mellett a játékok terén is tudnak újat mutatni. A Játéksáv menüjében beállítható Szuper ultraszéles játék nézet lehetőséget nyújt a gamereknek, hogy az ultraszéles monitorokhoz hasonló, 32:9-es képaránnyal is játsszanak.

A Neo QLED tévék képességeit elsősorban a minőségi tartalmat fogyasztók, a filmrajongók és a játékosok igényei alakították, míg a The Frame és The Serif szériák azoknak készülnek, akik egy okos design tárgyat szeretnének az otthonukba. A The Frame tévék nem csak képkeretes kialakításuk miatt mutatnak jól, de kikapcsolt állapotban valódi képként szolgálhatnak, köszönhetően a Samsung Art Store-nak, ahol a világ múzeumainak és képgalériáinak mintegy 1400 alkotása közül választhatunk, köztük olyan legendás művekkel, mint például Monet-tól a Waterloo Bridge vagy Van Gogh Arles-i képei.

2021-ben a tévézés sem szólhat már csak a felhőtlen szórakozásról, a Samsung is tudja ezt. A 2021-es összes QLED TV napelemes távirányítóval, részben újrahasznosított anyagokból gyártva és ökocsomagolásba bújtatva érkezik. Az egészségmegőrzést pedig nem csak a közös online edzésekkel segítik, az új tévé szériák elsőként szemkímélő VDE-tanúsítványt is kaptak, így a használatuk hosszú távon is biztonságos.

A hozzáférhetőséget jegyében is számos megoldással bővültek az idei tévék, hogy a siketek és nagyothallók, valamint a látássérültek is a lehető legteljesebb formájában élvezhessék a tévén megjelenő tartalmat. A QLED modelleken elérhető például a Samsung SeeColors alkalmazása, amelynek segítségével a színtévesztő, vagy más látásproblémával küzdő emberek számára a tévé automatikusan beállítja a megjelenített árnyalatokat, így ők is élvezhetik a páratlan képélményt.