Vissza

Papír vagy telefon? Szolid vagy szexi?

2021. július 8.
Daubner Anna divattervező olyan nyári kollekcióval rukkolt elő, aminek darabjait Samsung Galaxy S21 Ultra készüléken tervezte, egy különleges toll, az S Pen * segítségével. Anna úgy tartja, jellemző az általa tervezett ruhákra, hogy mindegyiken van valami megváltoztatható apróság – ahogy ő fogalmaz, applikáció. És hát ki más tervezhetne ruhát okostelefonon, ha nem olyasvalaki, aki már a ruhatervezésről is „appokban” gondolkodik? Az Anna Daubner X Samsung portfólió darabjai egy-egy Magyarország területén élő, ámde veszélyeztetett állatfaj helyzetére hívják fel a figyelmet, miközben legalább olyan sokoldalúak, mint a készülék, aminek képernyőjén megálmodták őket.

* Az S Pen külön vásárolható meg.

Muscardine shirtdress

Klasszikus, kényelmes nyári ruha, aminek az ujja tüntethető el, illetve a derekánál is szűkíthető. Anna ruhái általában átalakíthatók, és ebben kicsit hasonlítanak a Galaxy S21-re. „Ez a készülék elég nagy ahhoz, hogy ha akarom, telefon, ha akarom, egy mobil tervezőasztal. Számomra tökéletes a rajzolásra.” Mivel a kollekció összes darabja a Galaxy S21 Ultra képernyőjén született, ezért fontos volt a multifunkcionális kivitel.

Heron pants

„Eddig mindig papíron dolgoztam, de lehet, a jövőben is használok okostelefont, mert nagyon jól átültethetőek az ottani rajzok is. Felhőben is el lehet érni őket” – mondja Anna, akit a Samsung keresett meg a közös kollekció ötletével. Bár a veszélyeztetett állatok ötlete a gyártótól jött, Anna mindenben szabad kezet kapott. „Klasszikus nadrágfazon” – mondja a Heron pantsre, ami pólóval vagy blúzzal is kiváló viselet a forró magyar nyárban.

Hermelin dress

Anna sokáig Londonban élt, ott gyűjtött tapasztalatot is. Dolgozott a Harrodsban, a Maison Margielánál, majd visszatért Magyarországra, mert saját márkát szeretett volna alapítani, saját elképzelésekkel. Fontos neki a magabiztos kiállás és a finom elegancia, amibe egy kis pimaszság is belefér. „Az a különlegessége, hogy a szoknya mérete hátul állítható, de nem gumis” – mondja Anna. „Nagyon pozitív a hatása, hogy a kollekció darabjai akkor is igazíthatók egy vásárlóhoz, ha már nem elérhető minden méret.”

Lynx dress

A Samsung készülékére és Anna ruháira jellemző kettősség ebben a nyári ruhában is tetten érhető. Ha szeretné, a viselője kiengedheti oldalt, így kicsit többet mutat a derékból, szexibb, kihívóbb lesz, Így akár nagyobb méretnek is megfelelhet. Összébb húzva szűkebb, picit konzervatívabb hatást kelt. „A mogyorós pele és a vidra az én ötletem volt” – mondja Anna a mintákról, amik minden darabon ugyanazokat az állatokat sorakoztatják fel.

Papilio cropped blouse

„Rövid blúz, kicsit szűkíti az alakot” – mondja Anna. A Samsung Galaxy S21 Ultrával való munkából legjobban az okos vonalak tetszettek neki. „Általában kézzel rajzolok, de ezek az okos vonalak, amikkel az is megtanulhat bánni, aki egyébként nem tud rajzolni.”

Birdy T-shirt

„Nem szoktam uniszex ruhákat tervezni, de a Samsung kért egy pólót” – meséli Anna, hogyan készült ez a tőle szokatlan darab, ami a külön megrendelhető rövidnadrág mellett a kollekció, akár férfiak által is hordható darabja. „Szólalj fel azokért, akik nem tudnak felszólalni magukért” – olvashatók a pólón Jane Goodall etológus szavai.

Otter swimsuit

A kollekció záródarabja egy egyrészes fürdőruha, amin szintén előtérbe kerül a klasszikus jelleg. „Nyári kollekció, úgy éreztem, ehhez kell fürdőruha is” – mondj Anna. És hát miért is ne élvezné a nyarat valaki egy Galaxy S21-gyel a kezében?