Vissza

Csak felcsapod és pörög a meló (vagy a Netflix)

2021. október 5.
A Samsung új, hajlítható telefonjai visszaidézik azt a dicső kort, amidőn a mobil még nem nagy, hanem kicsi volt, a funkciók többségét pedig csak akkor értük el, ha szétnyitottuk a tenyérnyi csöppséget. Az óriásfelbontású érintőkijelzőkkel érkezett tepsimobilok ugyan most is hódítanak, a dél-koreai gyártó immár harmadik generációs, hajlítható kijelzős készülékcsaládja viszont úgy nyújt potenciális alternatívát, hogy a régi és az új legjobb tulajdonságait önti egybe – mindezt egy üzleti felhasználásra is ajánlható készülék képében.

Azaz, hogy mindjárt kettőében: az úttörő Samsung Galaxy Fold harmadik változata mellé befutott a kicsit fiatalosabb és tömörebb Galaxy Z Flip3 5G is, melyek ugyan jelentősen különböznek egymástól mind technikai specifikációk, mind formatervezés terén, de alapvetően ugyanazt a trükköt alkalmazzák a célközönség lenyűgözésére. Ez utóbbi pedig már nem csupán a technológiai újdonságok megszállottjait jelenti: a Samsung készakarva az üzleti felhasználók felé is nyit a friss telefoncsaláddal, ami egyrészt brutális teljesítményben, másrészt a végletekig optimalizált szoftverben mutatkozik meg (de nyugalom, szórakozni is ugyanolyan jók ezek a telefonok – erre is kitérünk nemsokára).

Flip up the Fold or Fold down the Flip!

Kezdjük a sort a Samsung Z Fold3 5G-vel, ami ugye az első generációs, anno kimondottan úttörő (a régióban az első kapható hajlítható kijelzős készülék volt) Fold unokájaként már egy sor gyermekbetegséget (pl. teljes összecsukhatóság hiánya, vaskosság) kinőtt.

Alapvetően egy kétkijelzős készülékkel van dolgunk, ami összecsukva egy 6,2, szétnyitva pedig egy 7,6 hüvelykes, természetesen Dinamikus AMOLED 2x típusú, nagyfelbontású kijelzővel kápráztat el. Összecsukva még pont elfér a zsebben, de mikor előkapjuk és szétnyitjuk, az asztalon állva vagy fektetve is nehéz megszokni a gigantikus kép nyújtotta élményt. A streamingszolgáltatások aranykorában pedig valóban ajándék, ha nem egy marokba fogható képernyőn szeretnénk netflixezni, miközben a buszon (vagy a járvány után végre ismét repülőgépen) ücsörgünk. És bár a Galaxy Fold3 a felnőttből is kihozza a gyereket, játékra és mesenézésre is elsőrangú kütyü – természetesen ezzel nem állítjuk, hogy a Samsung csúcskészüléke játékszer lenne; épp ellenkezőleg, egy termék akkor igazán sikeres, ha sokoldalú, ezt pedig hozza a már többször bizonyított, középen, hosszában széthajtható dizájn. Ami már tökéletesen illeszkedik a közepén, azaz összecsukva nem tűnik olyan furcsának, mint a legendás első változat.

A technikai specifikációkkal kár untatni a nagyérdeműt – a nyolcmagos főegység vagy a 120 Hz-es képfrissítés olyan attribútumok a mobilvilágban, amik a csúcskategória képviselői közt már azért nem szólnak nagyot, mert bármelyiket választjuk, végtelenül folyékonyan sikló felhasználói élményben lesz részünk. Ez alól nyilván a Galaxy Z Fold3 sem képez kivételt: nincs olyan játék, app vagy menü, ami ne suhanna fénysebességgel. Ha pedig meguntuk a szórakozást, jöhet újra a munka, amit a külön megvásárolható S Pen (a Samsung saját stylusa) kompatibilitás tesz igazán teljessé. Ennek köszönhetően nem csupán a száraz statisztikákat és Excel-táblákat huzigálhatjuk magabiztosan, de olyan kreatív folyamatokat is csúcsra járathatunk, mint a rajzolás – vagy akár a ruhatervezés, amiről nemrég egy magyar tervező is megbizonyosodhatott.

Flip-floppal az irodában

A Samsung Galaxy Z Flip3 5G a Fold3-mal ellentétben középen, keresztben nyílik, és kisebb is a nagytesónál: míg az kihajtva 158.2 x 128.1 x 6.4 mm, összecsukva pedig szintén tekintélyt parancsol a maga 158.2 x 67.1 x 16.0~14.4 mm-ével, addig a Galaxy Z Flip3 simán eltűnik a farzsebben, hisz összecsukva csupán 72.2 x 86.4 x 17.1~15.9 mm, és kihajtva sem nagyobb 72.2 x 166 x 6.9 mm-nél. Ennyi dimenzióugrás után jöhet a szokásos fanfár: itt is nyolcmagos a chip, itt is 120 Hz-es a képfrissítés, és itt is 12, illetve 10 megapixeles kamerák jutnak osztályrészül. Mert bizony a Samsung készülékeivel fényképezni is lehet – a Z Flipen 3 db, a Z Foldon ezzel szemben 5 db (!) lencse található, szóval most bújjanak felhők mögé azok a fránya ufók!

Persze a Galaxy Z Flip3 alapvetően nem azért érdekes készülék, mert kisebb a Galaxy Z Fold3-nál. Noha inkább tűnik hobbitelefonnak, az irodában nagy hasznát vehetjük a hosszanti képernyő-elrendezésnek. Felénél behajtva akár úgy is részt vehetünk egy videokonferencián, hogy közben az alsó szegmensben puskázzuk az amúgy nyilván szuper KPI-jainkat, de akár általános second screennek is kiváló a Z Flip3, miközben egy monitor előtt gubbasztva kukkoljuk rajta a kismacskánk otthoni randalírozását (vagy akár a meccset, de psszt, a főnöknek egy szót se!).

És igen, mindkét készüléknél le lehet írni, hogy az 5G-kompatibilitás miatt a kommunikáció sebessége már-már nevetségesen gyors, ahogy a nagy akkumulátorokról vagy az abszolút prémium anyagfelhasználásról is lehetne lelkendezni. Lehetne, de minek: elég egy pillantást vetni a képekre, hogy lássuk, a Samsung több évtizedes szakértelme ezekben a telefonokban csúcsosodik ki igazán, itt kapunk egy olyan végső „aha!” élményt, amilyen nagyon rég nem lehetett az okostelefon-piacon.

Bár sokan máig múló hóbortnak tekintik a hajlítható kijelzős készülékeket, két dolgot érdemes figyelembe venni: egyrészt senki sem mondta, hogy ezeket a telefonokat arra találták ki, hogy felmossák a padlót a hagyományos okostelefonokkal, a Samsung nem véltelenül gyárt ilyeneket is; másrészt a kihajtható telefon egyszer már igenis népszerű eszközcsaládnak számított, mert az emberek szeretik, ha a mobil sokoldalú, ezt pedig egyetlen, adott méretű képernyővel egyre nehezebb elérni. Sokkal többet dolgozunk, immár otthon is, és a szórakozás sem kizárólag a tévékre vagy a laptopokra korlátozódik. Ezek már nem telefonok, hanem multifunkciós ékszerdobozok – amikkel mellesleg nagyon menő felülni a metróra!