Fotó: Fotó: Orbital Strangers
A magazin

Ha ezen a magyar IT-vállalkozón múlik, nem lesz világjárvány az állatbetegségekből

Sándor Krisztián, újságíró
2020. április 04. 3 perc olvasás

Árokszállási Erik és üzlettársai egy milliók életét megkeserítő problémára találtak megoldást Vietnámban. A Te-Food termékkövető rendszere farmtól az asztalig követi az élelmiszerek alapanyagait, ma már a nemzetközi Auchan is velük dolgozik, az ENSZ pedig tőlük kér segítséget, ha valahol kitör a sertéspestis. Öt érdekesség a zuglói cégről, a teljes sztori a friss április szám mellett megjelent Forbes Gazdában.

1. Sertéshúscsalókkal indult

Vietnám legnagyobb városában, a tízmilliós Ho Chi Minh városban és környékén hatalmas gondot jelentettek a sertéshúscsalók, ami gyakran halálos ételmérgezést jelentett a fogyasztóknak. Rengeteg IT-cég próbált megoldást szállítani az önkormányzatnak, de mindegyik megbukott valahol – egyedül a Te-Food rendszere vált be, és a mai napig használják.

2. Blokkláncon a gazdák

A rendszer lelke az elosztott főkönyv: úgy működik, mint kvázi egy általános felhőszolgáltatás, amit a részvevő cégek együtt tartanak fenn, validálják a tranzakciókat és az adatokat. Az adatokat egy transzparens tranzakciós adatbázisban tárolják, ami visszakövethető, nem változtatható utólag és feltörni sem lehet. Így, ha valahol az értékláncban valami nem stimmel – például nehezebb lesz a disznó tíz kilóval, míg elszállítják a gazdától a feldolgozóig, vagy baj van a hús minőségével – könnyen visszakövethetővé válik a felelős.

3. Ők mondják meg, tényleg gluténmentes-e a gluténmentes

A Te-Food rendszerét olyan élelmiszercégek is használják validációra és kommunikációra a fogyasztók felé, akik különleges igényű vásárlói közösségnek készítenek ételt, mint gluténérzékenyek, vegánok, vagy vallási közösségek (halal, kóser). Jelenleg is tárgyalnak a maláj halal tanúsító szervezettel.

4. Külföldön kell, itthon még döcög

Ma már 16 országban vannak jelen helyi képviselettel, ügyfelük a legnagyobb svájci kiskereskedelmi lánc, a Migros, valamint nemrég 14 országra kiterjedő megállapodást kötöttek a központi Auchannal. A magyar cégek egyelőre nem tolonganak. Volt, amelyik kerek-perec kijelentette, hogy csak akkor hajlandó ilyen nyomonkövetésre, ha azt hatóságilag kötelezővé teszik. De van már kivétel, amelyik meglátta a marketinglehetőséget.

5. Nemzetközi szervezetekkel dolgoznak együtt

Az ENSZ élelmezésbiztonságért felelős szervezete, a FAO velük építetett ki élőállat-figyelésre egy járványjelző rendszert, amivel a sertéspestis vagy a madárinfluenza felbukkanását már az első pillanatban észre lehet venni és kordában tartani. A Világbankkal pedig olyan mesterséges intelligencián alapuló neurális modellen dolgoznak, ami megjósolja például az afrikai sertéspestis-járvány migrációs hatását, és milyen társadalmi és környezeti következményei lehetnek, ha emiatt átállnak a helyi termelők csirkére.