Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mely milliárdosok jártak eddig az űrben?

Jeff Bezos július végén indul a világűrbe, de közel sem ő az első milliárdos, aki elhagyja a légkört. Sőt, többen állnak még sorban, a következő években sok ultragazdag akar Föld körüli pályára állni.

Testvérével együtt lövik ki az űrbe a világ leggazdagabb emberét. Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin első kereskedelmi űrrepülésén vesz részt július végén. Az üzletember gyermekkora álmát váltja ezzel valóra, az elmúlt években vagyonából is komoly összegeket, becslések szerint 7,5 milliárd dollárt áldozott a vállalatra. Ám hiába a hangzatos bejelentés, közel sem Bezos az első űrmilliárdos, jártak már előtte is gazdag emberek a világűrben.

Össze is szedtünk pára ultragazdag embert, akik kiléptek már a Föld légköréből.

Charles Simonyi

A magyar származású üzletember a milliárdosok közül elsőként járt az űrben – és máig az egyetlen, aki kétszer is volt fent: 2007 áprilisában és 2009 márciusában járt a Nemzetközi Űrállomáson. Simonyi több mint 20 évet dolgozott a Microsoftnál (majd 2017-ben újra csatlakozott), részt vett a Microsoft Office első verziójának fejlesztésében.

Simonyi hatvanmillió dollárt áldozott két útra. Forrás: Flickr

Gyermekkori álma volt, hogy kilépjen a légkörünkből, összesen 60 millió dollárt áldozott két útjára, A Space Adventures nevű, amerikai űrturisztikai cég vitte fel. Simonyi az amerikai Forbesnak elragadtatva beszélt az élményről: „90 percenként látsz mindent, telet, nyarat, a sarkokat és a trópusokat is.”

Guy Laliberté

Guy tűznyelő zsonglőrként rótta a quebeci utcákat, mielőtt saját alapítású cirkusztársulatából meggazdagodott volna. 2009 elején vonult vissza az aktív cirkuszvezetéstől, egyből részt vett egy felkészítésen a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban, majd kilőtték a világűrbe. Bő 10 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, a kaland 35 millió dollárjába került. „Abban a pillanatban, hogy földet értünk, egyből vissza akartam menni.” Nem mehetett: az űrállomás utána bő egy évtizedig nem fogadott turistákat.

Az Expedition 21 legénysége, rendezői jobbon Guy Laliberté mosolyog. Forrás: Flickr

Idáig a lista, ők ketten nézhettek eddig vissza bolygónkra a világűrből. Ám a lista hosszú, hogy kik regisztráltak, foglaltak helyet vagy csak mondták el sokszor, hogy felmennének.

Jared Isaacman, a Shift4 Payments milliárdos alapítója (és hobbipilóta – érdemes ránézni a Twitter-fiókjára, tele van képekkel és videókkal a repüléseiről) elvileg idén szeptemberben indul a SpaceX Dragon űrhajójával. Ez lesz az Inspiration4 küldetés, a világ első, tisztán civilek részvételével zajló űrrepülés, utastársait Jared válogatta össze.

Maezawa Juszaku, a japán Zozotown milliárd alapítója a Elon Musk hajójával, a SpaceX Starshippel látogatja meg a világűrt – ezt Musk jelentette be nemrég. Ugyanakkor Juszaku nem tétlenkedik, hamarosan világgá kürtölte, hogy a Space Adventures egyik hajójával is meglátogatja a Nemzetközi Űrállomást – Laliberté látogatása óta először. Annyira várja már az utazást, hogy Twitter-fiókján majdnem csak erről van szó.

Richard Branson, a Virgin Galactic tulajdonosa még az idén kilép a világűrbe, pontos dátumot még nem tettek közzé. Azonban Branson az eddigi információk alapján épp a Kármán-vonalig megy, tehát hivatalosan csak az űr szélére utazik, nem lép ki a világűrbe. Branson saját űrcégének hajójával, a Virgin Galactic Unity spacecrafttal utazik, repülése után a cég rendszeresíteni is akarja az űrjáratokat. Az útra már olyan sztárok foglaltak helyet maguknak, mint Angelina Jolie vagy Tom Hanks.

Sergej Brin, a Google társalapítója és híres űrmániás, 13 éve vásárolta be magát 5 millió dollár értékben a Space Adventuresbe, az üzlet része volt egy oda-vissza út a Nemzetközi Űrállomásra. Azonban nincs még dátum, mikor indulhat.

Még nincs dátum, hogy a Google társalapítója mikor indulhat

Tyler and Cameron Winklevoss, a Facebook alapítása körül ügyködő ikerpár volt az első, akik hivatalosan is bitcoinnal fizettek egy űrjáratért. Mindezt még 2014-ben, akkori árfolyamon potom összeget, 250 ezer dollárt fizettek egy jegyért. Akkoriban azonban 600 dollár környékén volt egy bitcoin, ma 34 ezer fölött van, ma 14 millió dollár körül van az bitcoinmennyiség.

Na és Elon Musk?

A Tesla technokirálya ugyan már elmondta, hogy a Marson akar meghalni, és a kriptovilág mellett az űrkutatás a kedvenc témája, de egyelőre nincs semmi információ, hogy ő maga mikor indul űrutazásra. Pedig a lehetőség adott, cége, a SpaceX nemsokára kereskedelmi űrjáratokat indít, Musk is simán bepattanhatna Maezawa Juszaku mellé a Dragon űrhajóba.

Borítókép: Flickr

Oszd meg!