Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb nagyszabású aukció jön a Virág Judit Galériában, de előtte még bárki megnézheti a képeket

Az utóbbi évek legnagyobb jelentőségű kortárs árverése volt Magyarországon a Virág Judit Galéria tavaly megrendezett, Háború utáni és kortárs művek aukciója. November 15-én ismét ennek a korszaknak az alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők, de addig is ingyenesen meg lehet tekinteni őket a Virág Judit Galériában, köztük Reigl Judit, Fajó János, Lakner László és Sarkadi Péter kulcsműveit.

Tavaly novemberben szervezte meg a Virág Judit Galéria első, háború utáni és kortárs művekből álló aukcióját, melyen Nádler István, Lakner László, Keserü Ilona és Csernus Tibor műve is a korábbi legmagasabb leütési ár többszöröséért kelt el.

Az akkori eredmények tovább erősítették a hazai és a nemzetközi műtárgypiaci érdeklődést a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek és a kortárs magyar képzőművészet iránt, és komoly hatással voltak az érintett alkotók nemzetközi piaci értékére is, áll a galéria sajtóközleményében. Azóta számos magyar alkotó ért el külföldön kiemelkedő eredményeket, legutóbb Bak Imre Orange című műve kelt el rekordáron Lengyelországban. A galéria következő, november 15-i aukciójának eredményei tovább erősíthetik a magyar kortárs képzőművészet helyzetét, ezért az árverésen kiemelt érdeklődésre számítanak.

Míg a helyszínen biztonsági intézkedések segítik az egészség védelmét, a Virág Judit Galéria saját online felületén keresztül bárhonnan követhetők az események, és leadhatók a licitek.

Reigl, Lakner, Keserü, Fajó

A november 15-i aukción többek között Reigl Judit, Lakner László, Keserü Ilona és Fajó János műveire lehet licitálni. Reigl Judit alkotásai nemcsak a Christie’s vagy a Sotheby’s aukcióin érnek el rekordokat, hanem a hazai műtárgypiacon is. Az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész idény nyáron hunyt el Franciaországban. Művei a világ legfontosabb múzeumainak, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Metropolitan, a Guggenheim Múzeum és a londoni Tate Modern gyűjteményének részei.

Az aukción 15 millió forintos kikiáltási árról induló, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című alkotásának párdarabjai a Centre Pompidouban és a Musée d’Art Modern de la Ville de Paris-ban találhatóak.

Lakner László a Kulturális Kapcsolatok Intézetében rendezett 1969-es önálló kiállításának központi darabjai közé tartozott egy Rózsák (1969) című, huszonöt darabból álló festménysorozata. Mindegyik festményen ugyanaz a stilizált, ugyanakkor rendkívül érzékien megfestett rózsa-forma ismétlődött, megidézve az amerikai pop art, főképp Andy Warhol mechanikus sokszorosításon alapuló képalkotási eljárását. A sorozatot először egy kölni galéria vásárolta meg, majd egy magyarországi műgyűjtőhöz került, aki részleteiben értékesítette. Az aukción a rózsa-sorozat négy képtáblából álló változata kerül kalapács alá 12 millió forintos kikiáltási árról indulva.

Ugyanerről az árról indul Keserü Ilona jutavászonból készült Cérnás című műve. A hatvanas évek végén egyre több festőművész kezd el kísérletezni a művészeti ágak és technikák összemosásával. Keserü Ilona az elsők között fordult a varráshoz. Ennek az időszaknak egyik kulcsműve a Cérnás, mely monumentális méretével már-már minimalista hatást kelt.

Fajó János geometrikus festményei alapformák és alapszínek asszociatív variációi, vegytiszta képletek. Az aukción kalapács alá kerülő, 1968-ban készített Kék ölelés című festménye a tér kérdésével és a síkok egymásba játszásával foglalkozik, a legelemibb formákat, a háromszöget és négyzetet variálva. Szintén a geometria, valamint az érzelmek a meghatározó strukturáló elemek Nádler István 1977-ben készült Gyász II. című festményén.

A kiemelt tételek közé tartozik még Sarkadi Péter Ars Poetica, „Jaj cica…” című képe, amely a pop art stílusjegyeit, reklámkliséket, a nagyvárosi folklór szubkultúráját és a televízióból ismert használati tárgyakat ötvözi. Az „international pop” nemzetközileg is fontos alkotása Konkoly Gyula a Második világháború című műve, melynek rendkívül gazdag felületén szertelenül rendelődnek egymás mellé a második világháború és az azt követő időszak pillanatképei.

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverésének november 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.  A 114 tételből állókiállítást november 3. és 14.  között ingyenesen lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában. A galériában és a Kongresszusi Központban a járványügyi szabályoknak megfelelő távolságtartás biztosított, valamint valamennyi résztvevő számára biztosítják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket.

Borítókép: Sarkadi Péter képe / Virág Judit Galéria

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.