Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hencze Tamás: Monoton struktúra II., III., VI. című alkotása

A magyar kortárs képzőművészet nemzetközi piaci értékét is befolyásoló árak születhetnek a Virág Judit Galéria aukcióján

Száznál is több háború utáni és kortárs műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus kiállításán, többek között Lakner László, Nádler István vagy Keserü Ilona több tízmillió forint becsértékű művei. Mivel a gyűjtők az aukciós oldalakon megjelenő árakhoz viszonyítanak a közvetlen kereskedelemben is, így a november 17-ei aukción kialakuló árak nemzetközi szinten is orientációs pontot jelentenek.

Az utóbbi években egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a magyar neoavantgárd korszak iránt. Ezt mutatja többek között Maurer Dóra 2019-es, a londoni Tate Modernben rendezett tárlata, illetve a párizsi Centre Pompidou kortárs gyűjteményét bemutató állandó kiállítása, ahol Nádler István egyik képe is helyet kapott.

A Virág Judit Galéria novemberi árverésének egyik kiemelkedő alkotása is egy 1971-es Nádler-festmény. A művész a hetvenes évek elején több hónapot töltött Franciaországban, ahol a látvány elemeit ironikus, pop-artos átírásban jelenítette meg – a felhők, fák és a városok színes emblémákká váltak képein.

Nádler István: Kapcsolat, 1970 Kikiáltási ár: 10 millió forint, becsérték: 18-24 millió forint

Nádler István eddigi legdrágább képe korábban 10 millió forintért kelt el, az árverésen azonban rekord születhet, hiszen a Kapcsolat kikiáltási ára 10 millió forint lesz.

A legmagasabb kikiáltási ár: 22 millió forint

„Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) című festménye nem csupán a novemberi aukció egyik szenzációja, hanem az egész korszak művészetének szimbolikus jelentőségű kulcsműve” – mondta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. A Metamorfózis először a – nagy port kavart – Stúdió ’67 kiállításon szerepelt, majd csaknem 50 évig nem is láthatta a hazai közönség. A hatvanas évek kiemelkedő alkotásával a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításán találkozhattak újra a műkedvelők. A Metamorfózis Kelen Anna szerint Lakner életművének egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg. 

Lakner László: Metamorfózis Kikiáltási ár: 22 millió forint, becsérték: 35 – 55 millió forint. A tigrisfejű férfitestek triptichonszerű elrendezésben láthatóak a festményen, amelynek meghatározó előképei Francis Bacon agresszív és drámai alkotásai vagy akár René Magritte szürrealista művei.

A mostani kiállításon és árverésen több képpel is felbukkanó Keserü Ilona művei jelentették a hidat az avantgárd első generációjához, az Európai Iskolához. Festményei a folytonos mozgás, hullámzás, „gubancolódás” illúzióját keltő motívumrendszerekre épülnek, ez igaz az árverésen kalapács alá kerülő, 1978-as Pannóterv 3 című festményére is. A művész egyik alkotása megtalálható a New York-i Metropolitan múzeum állandó kiállításán, 2018-ban pedig a nagy presztízsű, londoni Stephen Friedman Gallery-ben volt önálló kiállítása.

Keserü Ilona: Pannóterv 3 Kikiáltási ár: 7,5 millió forint, becsérték: 12-16 millió forint

„A háború utáni és kortás művek  aukciójának  legbefutottabbnak számító művészei közül például Csernus Tibornak és Bak Imrének vannak magasabban jegyzett árai (10-20 millió, illetve 5-10 millió forint), de Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében inkább háttérkereskedelmi árakról tudunk, 100 000 euró körüli összegekről. Azért fontos, hogy jegyzett aukciós ára legyen a kortárs képeknek is, mert a hazai és a külföldi gyűjtők is az aukciós oldalakon megjelenő árakhoz viszonyítanak a közvetlen kereskedelemben is, így ezek az árak orientációs pontot jelentenek” – magyarázta Kelen Anna.


Az, hogy egy magyar alkotó a nemzetközi piacon mennyire lehet érdekes, elsősorban a kvalitása, a nemzetközi múzeumi vásárlás, a külföldi múzeumok állandó kiállításán való jelenlét, nagy nemzetközi vásárokon való rendszeres szereplés és a nemzetközi aukciókon elért ár határozza meg. 

„Itthon is érzékelhető az a nemzetközi műtárgypiaci változás, amelynek köszönhetően folyamatosan növekszik az érdeklődés a kortárs alkotók művei iránt. A gyűjtők között egyre hangsúlyosabban képviseli magát a fiatal korosztály, akik kifejezetten a kortárs műveket részesítik előnyben. A konceptuális művészet, a geometrikus formák és az építészetben, designban is több évtizede megkerülhetetlen minimalizmus világa fontos a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtői számára” – emelte ki Kelen Anna. 

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverésének 105 műalkotása közel 160 millió forintos összkikiáltási árról indul november 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.  A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterv-generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból először rendeznek ekkora volumenű aukciót. 

Az árveréshez kapcsolódó kiállítást november 6. és 16.  között lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában.

Íme még néhány kiemelkedő tétel az aukciós listáról:

Rozsda Endre: Női portré Kikiáltási ár: 7,5 millió forint, becsérték: 12-15 millió forint
Csernus Tibor: Citroën Ds Kikiáltási ár: 6,5 millió forint, becsérték: 12-15 millió forint
Birkás Ákos: Kukoricás Kikiáltási ár: 2,8 millió forint, becsérték: 5-8 millió forint
Bak Imre: Morandi IV. Kikiáltási ár: 2,4 millió forint, becsérték: 3,5-4,5 millió forint

Borítókép: Hencze Tamás: Monoton struktúra II. III. VI. (Fotók: Virág Judit Galéria)

Oszd meg!