Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 csendes falu, ahová elmenekülhetsz kipihenni ezt az évet

Ez az év 2020 márciusában kezdődött, és azóta egy összefolyó időmasszává vált, ami hol enyhébb , hol szigorúbb korlátozásokat hoz. Így a szokásos évvégi bolondokháza után talán most még jobban vágyik mindenki (én biztosan) arra, hogy elmeneküljön néhány napra kipihenni az elmúlt hónapokat. Mutatok néhány helyet, ahol nyugalom, csönd, sör, és szuper túraútvonalak várnak ránk.

Békésszentandrás

A Szent András sörfőzdét 2013-ban vették meg a Bukovinszky testvérek. Azóta amellett, hogy hogy megtartották a főzde régi klasszikus söreit, ma egészen extrém kísérleteket is folytatnak. De nemcsak olvasni jó róluk és inni a söreiket, hanem érdemes megnézni magát a főzdét is Békésszentandráson. Sörfőzdét nézni előzetes bejelentkezéssel szombatonként és vasárnaponként lehet, amihez sörkóstolás is jár az üzemben.

A sörözés jó még megnézni Szarvason az ország legnagyobb arborétumát és a Mini Magyarország nevű makettparkot is, ahol közel száz épület, vasút- és hajómakett apró részletekben kidolgozott mását leshetjük meg.

Fotó: Szentandrassorfozde.hu

Háromhuta

Mielőtt még nekivágnánk a túraútvonalaknak, érdemes bebarangolni a három Huta, vagyis Újhuta, Középhuta és Óhuta utcáit is. A túrák közül kihagyhatatlanok: az Országos Kéktúra útvonal által is érintett István-kúti nyíres, a Kerek-kő (494 m), a Nagy-Péter- mennykő (709 m), és a regéci várra néző Sólyom-bérc (564 m). Ha különleges szállásra vágyunk, akkor érdemes az Újhunta Kastélyszállóba foglalni. A teljesen felújított Bretzeinheim-Waldbott kastély 2018-ban nyílt meg.

Fotó: Haromhunta.hu

Óbánya

A falu egyetlen utcájának házai között egy gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg patak fut végig. A házsorok portái többségükben tornácos parasztházakból állnak, és az udvarokat általában a hegyoldalba mélyülő pincék zárják – ezt az utcaképet a település közgyűlése védetté is nyilvánította.

A Pécstől 20 kilométerre található falu két domb között fekszik a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában. A települést magyar Svájcként is szokták emlegetni zömmel sváb nemzetiségű lakosai és a házai miatt. Ha kirándulni akarunk a környéken, akkor mindenképp nézzük meg a Ferde-vízesést, a Csepegő-sziklát, és a Cigány-hegyi kilátót is.

Őriszentpéter

A tökéletes hely annak, aki a túrázás mellett a hasát is imádja. A Pajtába az egész ország egész területéről vándorolnak enni. Farkas Richárd, az étterem séfe a 2020-as 30 sikeres magyar 30 alatt listánkon is szerepelt. Emellett érdemes még megnézni a helyi termelői piacot is.

Fotó: Pajta

Vindornyalak

Tökéletes hely arra, ha egyedüllétre, nyugalomra, és csendre vágyik az ember. Érdemes jó nagyokat sétálni a Vindornya-láp területén, ahol az ország egyik legnagyobb és legkülönösebb nyárfáját is megnézhetjük.

Az Égigérő fa vagy 1000 éves fa néven ismert feketenyár törzskerülete 10,35 méter.

A falu legendája szerint a fa törzse olyan üreges, hogy akár sátorként is védelmet nyújthat nagy eső esetén, és anno ide húzódott be a kanász is a tűző nap elől, ha a rétre hajtotta az állatait.

Fotó: Vindornyalak.hu

Borítókép: Pajta

Oszd meg!