A jó élet

Ne legyél ideges, ha neked sem jöttek ki a szavak, sokan elvéreztek

Forbes
2022. február 21. 4 perc olvasás

A legújabb trend, a Wordle kétszázötvenedik napja tartja lázban a világot és nem úgy tűnik, hogy a lelkesedés alábbhagyna. A napi egy feladványos formátum eredményeik megosztására sarkallja az embereket, főleg akkor, ha nem tudják kitalálni az aznapi szót. Az „X/6” talán azon kevés dolgok egyike, amely összehozza a közösségi média felhasználóit.

Mi is az a Wordle? Egy egyszerű, leginkább a barkóbához hasonló játék, amelyet azonban nem szóban, hanem telefonon keresztül lehet játszani. Ellenfelünk maga a gép, amely minden nap egyetlen, öt betűből álló szót ad, amelyet a játékosoknak hat próbálkozás alatt kell kitalálni. Segítségül minden egyes próbálkozás után háromféle színnel jelennek meg az egyes betűk. Szürke négyzetben azok, amelyek egyáltalán nem szerepelnek a szóban, sárgával azok a betűk, amelyek részei a gondolt szónak, de a rossz helyen vannak és zöld alapon jelennek meg azok a betűk, amelyeket a megfelelően helyeztünk el. Egyszerű, nem?

Mégis, rengetegen vannak, akiknek nem sikerül az aznapi feladvány és mivel mindenki ugyanazt a szót kapja, a vesztesek dühüket és keserűségüket egymással is megosztják.

A Twitteren vannak a legtöbben, akik a játékról posztolnak, így az oldal számai alapján anyaoldalunk, az amerikai Forbes összeszedte, mely szavak voltak a legtöbb játékos számára X/6-osak, vagyis a hat próbából egyszer sem sikerült kitalálniuk.

232. Wordle: SKILL

Az ötödik legnehezebb Wordle szó a február 6-ai SKILL volt, amely egyetlen magánhangzót és egy betűismétlést is tartalmaz. Ezzel rengeteg nehéz percet okozva azoknak, akik nem csak reggeli kikapcsolódásnak veszik a Wordle-t, hanem véresen komolyan gondolják.

229. Wordle: SHARD

A share, shark és sharp is valószínűleg azon szavak közé tartozott, amelyet az emberek utolsó próbálkozásként pötyögtek be február első csütörtökjén a telefonjukba, de az ENTER leütése után nem minden betű váltott zöldre. A megfelelő szó a SHARD volt, amely üvegcserepet, vagy üvegszilánkot jelent. De London egyik épületének neve is innen származik, amely cserépdarab-formája miatt kereszteltek erre az ötbetűs szóra.

233. Wordle: ELDER

Még egy betűismétléses szó, ebben az esetben egy mássalhangzó, amely talán még nehezebb, mint egy mássalhangzó: hiszen a két megegyező nem feltétlenül egymás mellett helyezkedik el. Emiatt az ELDER szó a harmadik legtöbbet elrontott Wordle-fejtörővé vált.

226. Wordle: LIGHT

A Wordle második legnehezebben kitalálható szava, a Twitter-felhasználók szerint a január 31-ei LIGHT volt. Aznap sokak fejében nem gyúlt ki a megvilágosodás fénye, helyette a telefonjuk képernyőjén megjelent hat szám, mellettük pedig egy-egy szürke nulla.

242. Wordle: CAULK

A játék eddigi legtöbb áldozatot számláló szava a február 16-ai feladvány volt, a CAULK. Magyarul purhab, vagy szilikon. Százezrek átkozódtak és mérgelődtek, azt bizonygatva, hogy a megoldás egy kitalált szó és a játékot futtató New York Times szántszándékkal csinálta az egészet, hogy elrontsa az emberek napját, bár valójában Dan Wardle, a játék fejlesztője állítja be a megoldásokat.

A The Independent azt is kijelentette, hogy a CAULK társadalmi ellentéteket szült az Egyesült Királyságban, kiemelve, hogy a legtöbb vesztes a nagyvárosi elit és a tanultabb emberek csoportjába tartozott és a szót azért nem ismerték, mert minden ház körüli munkára szakembert hívnak.

A Wordle játékosszámának növekedésével azonban a CAULK hamar lekerülhet a trónról és talán hetek, vagy napok múlva egy másik ötbetűs összeállítást fognak utáni az emberek egy telefonos játék miatt.