Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Wordle

Ha valakitől színes négyzeteket kapnál: nem vírus, hanem az internet új kedvenc játéka

Két hónapja kilencvenen játszottak vele, ma már több mint háromszázezren, hála annak, hogy ingyenes, nincs tele reklámokkal és nem bombáz értesítésekkel. A Wordle rövid, de annál szimpatikusabb sztorija.

Fura posztok és mémek lepték el a Twittert. Tegnap nekem is feldobott belőlük párat az algoritmus, magyar felhasználóktól is: mindegyiken színes négyzetek állnak ötös sorokban. Hogy miért, azt első blikkre nem is értettem. Ezért is gondolom kifejezetten találónak az alábbi példát, ami az Érkezés című kiváló sci-fibe csempészte be a jelenséget, merthogy érthetetlen, nehezen kódolható, számomra idegen nyelvet beszéltek. Érted!

Persze, nem igényelt kifejezetten komoly kutatómunkát, hogy a kommentekből kiszűrjem: az elmémesedett szenzációnak a neve Wordle, és ez egy alig párhónapos, csakis böngészőből játszható, szófejtős játék. A CNN-től kezdve a BBC-n át a The New York Timesig szinte a teljes amerikai sajtó írt róla a napokban.

Gyorsan múló mánia? Meglehet. De ettől még nagyon érdekes és szimpatikus a mögötte levő koncepció.

Hat tipp, három szín, egyetlen megfejtés minden napra

A Wordle tehát egy szójáték: ötbetűs angol szavakat kell kitalálni hat próbálkozásból. Mindennap egyetlen feladvány kerül csak fel az oldalra, és minden játékos ugyanazt az egy szót kapja.

Bepötyögöd az első tippet, a felület pedig szürkére, sárgára vagy zöldre festett négyzetekkel jelzi, hogy

  • az adott betű nem szerepel a megfejtésben (szürkén),
  • szerepel, de nem azon a helyen (sárgán),
  • vagy pedig pont ott szerepel az öt betűből, ahogy megadtuk (zölden).

Ebből kiindulva kell továbbmenni, hogy legfeljebb hat tippből elérjünk a megfejtésig. Az angol nyelv összes, kb. 12 ezer darab ötbetűs szavából egy olyan 2500-ra lett szűkítve az a halmaz, amiből a játék dolgozik, más nyelven egyelőre nem elérhető.

Itt például „clock” lenne a megfejtés, ha hat lépésből sikerült volna eljutni odáig. Fotó: Josh Wardle Twitter-oldala

Egy-egy napi forduló végén a Wordle nemcsak összesített statisztikát mutat, de tovább is oszthatjuk a saját, színes négyzetrácsunkat, hogy mi miképp jutottunk (vagy nem jutottunk) el a megoldásig – ugye a bevitt betűket és a megfejtendő szót ez sem mutatja meg, így ha kiposztoljuk vagy továbbküldjük másnak az eredményünket, nem spoilerezzük el vele a feladványt. Ez utóbbi egyébként friss opció, történetesen ennek is köszönhető, hogy így felkapta az internet a játékot.

Egy ilyen rácsot szúrópróbaszerűen én is továbbküldtem az egyik ismerősömnek. Természetesen nem vágta le rögtön, hogy miről van szó, sőt nem lepődnék meg, ha azt hitte volna róla, hogy valami csetes vírus.

Az első Wordle-fordulóm egyetlen csetbuborékba foglalva

Wardle Wordle-je

A játék fejlesztője egy Josh Wardle nevű szoftvermérnök, szabadidejében kvázi a Reddit percembere. Korábban olyan, szintén rövid időre felkapott agymenéseket követett el, mint a The Button vagy a Place. Az előbbi egy olyan online kísérlet volt, ahol minden alkalommal, ha egy felhasználó megnyomta azt a bizonyos gombot, újraindult egy egyperces visszaszámláló, és addig volt aktív a felület, amíg ez újra és újra megtörtént (2015. április elsejétől június ötödikékig sikerült ezt vinni), míg a Place egy pixelről pixelre zajló közösségi festés volt egy online reddites vásznon.

A Wordle létrejötte valójában szerelmes történet, mesélte el Wardle több lapnak is. Erdetileg a párjának fejlesztette, aki odáig van a szójátékokért. Megmutatta aztán a családi Whatsapp-csoportban is, ahol mindenki a megszállottja lett. Ezért Wardle úgy döntött, 2021 októberében a világra szabadítja alkotását:

tavaly november elején még csak 90-en játszottak vele, január elejéig viszont már több mint 300 ezren próbálták ki.

Statisztikáim két nap áldozatos szófejtés után, valamint hogy mikor jön a következő forduló

Részben ugye a továbbosztható rácsokkal terjedt igazán híre a játéknak, de ebben egészen biztosan nagy szerepet játszik a vele képviselt szemlélet is. A Wordle-ben ugyanis nincsenek se hirdetések, se felugró ablakok, nem mobilalkalmazásban fut, hanem böngészőből, emellett pedig ingyenesen játszható, mikrotranzakciók nélkül. Wardle szentül vallja, hogy szerinte ez csak egy szórakoztató szójáték egyszerű mechanizmussal, amivel elég napi három percet eltölteni. Azt ígéri, a jövőben is minden ugyanígy marad, nem fog behódolni az iparági trendeknek.

Helyette egy olyan, felhasználói szemmel egyre népszerűbb fejlesztői megközelítést reprezentál, ami nem bombáz push értesítésekkel, nem igényel tőlünk egész napos figyelmet, ezáltal nem is annyira addiktív, valamint nem halmoz fel őrületes adatmennyiségeket sem.

Az eredeti Wordle ezen a linken érhető el – vigyázat, az alkalmazásboltok tele nem hivatalos másolatokkal.

Oszd meg!