Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matthias Mullie / Unsplash

Vége a buliknak, csak háromnapos lesz a legendás monacói nagydíj

A Formula–1-es nagydíjak közül a monacói az egyetlen, ami nem pénteken, hanem már csütörtökön elkezdődik. A hagyomány 1950 óta tart, ezen változtatnának most 2022-től.

Történelmi változtatást jelentett be Stefano Domenicali, a Formula–1 ügyvezető igazgatója, írja a CNN. A változás a nagydíjak legikonikusabbikát, a monacóit érinti, 2022-től ugyanis

nem négy, hanem három napos lesz a versenyhétvége.

Monacót leszámítva a Formula–1-ben minden hétvége menetrendje hasonlóan alakul: a pénteki nap az első két szabadedzésé, szombaton rendezik a harmadik szabadedzést és az időmérőt, vasárnap pedig magát a versenyt. A monacói nagydíj azonban már az első, 1950-ben megtartott verseny óta kivételt képezett: az edzéseket csütörtökön tartják meg, míg a péntek szünnap. A négynapos menetrend egyedülálló a Forma–1 történetében, és csak Monacót illeti meg, ezzel is kiemelve az egyébként is különleges hangulatú versenyhétvégét a többi közül.

Annak, hogy a monacói nagydíj történetében már a csütörtök is fontos szerepet kapott, részben vallási oka is van: a versenyt régebben áldozócsütörtök (mennybemenetel) hetén tartották, ami a fejedelemségben ünnepnap.

Mivel a következő nap a versenynaptárban szünnap, a csütörtök este lehetőséget kínált arra, hogy a csapatok és a látogatók lazítsanak egyet a szombati időmérő előtt – többek között hírességek által is látogatott exkluzív bulikban, no meg persze a kaszinókban.

Domenicali bejelentésére reagált Richard Micoud, a Monacói Automobilklub (ACM) kommunikációs vezetője is, aki azt mondta, a 2022-es nagydíj az ACM számára ugyanúgy négynapos esemény lesz, mint eddig, azaz a hétvégét már csütörtökön megnyitják.

A végleges 2022-es versenynaptárról a FIA október 15-én dönt majd Párizsban.

A monacói a F1 leglassabb futama, a szűk pályán mindössze nagyjából 150 kilométer/óra átlagsebességet tudnak elérni a pilóták.

Borítókép: Matthias Mullie / Unsplash
Oszd meg!