Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvan a hazai Bocuse d’Or bajnoka, az egyik legmenőbb magyar étterem séfje mehet a nemzetközi versenyre

Veres István, a Babel Budapest séfje nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or Hungary séfverseny szerdai döntőjén, így ő képviseli majd Magyarországot a tallinni európai döntőn májusban. 

Hat magyar séf mérte össze tudását és kreativitását a legrangosabb nemzetközi séfverseny, a Bocuse d’Or magyar döntőjében: Veres István mellett Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Société), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).

A versenyen haltálat, majd hústálat kellett készíteniük, 5 óra 35 perc óra alatt. A haltál alapanyagai hat egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és káposzta voltak, míg a hústálat fürjből, kacsamájból és egy üveg vörösborból kellett összeállítaniuk. Nem az íz volt az egyetlen szempont a pontozásnál: vizsgálták a séfboxokban tartott rendet, a séf munkáját és a tálalást is. 

Az első három helyezett:

1. Veres István (borítóképünkön) és Molnár Bence commis (Babel)
2. Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis (Hunguest Hotel Aqua-Sol)
3. Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis (Societé)

A Babelről, ahol Veres a séf, 2018. januárban írtunk. Ekkor a brit Decanter magazin díjazta az éttermet. A magazin vezető borszakértője, újságírója, Fiona Beckett még tavasszal látogatott el a Babelbe, méghozzá a világ legjobbjának is tartott, dán Noma étterem fermentációs séfjével közösen. Az egyedi stílusáról és tetoválásairól is ismert

David Zilber a vacsora után a vendégkönyvbe azt írta: Veres István tojásos nokedlije akkora hatással volt rá, hogy az étel receptjét legszívesebben magára tetováltatná.

A zsűrielnökök Hamvas Zoltán és Bíró Lajos voltak, a kóstolózsűri tagjai pedig Sárközi Ákos, Szulló Szabina, Barna Ádám, Odd Ivar Solvold, Ørjan Johannessen, Pesti István, Tivadar György, Adamek Balázs, Krasznai Norbert és Dinnyés Csaba. A konyhai zsűrit az eddigi legsikeresebb magyar Bocuse d’Or versenyző, Széll Tamás, valamint Volenter István, a magyar csapat jövőbeni coach-a elnökölte. A két évvel ezelőtti fordulót Pohner Ádám nyerte.

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”