Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pohner Ádám az új Széll Tamás: fellőtték a tűzijátékot a Bocuse d’Or-on

Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or szakácsverseny mai magyar fordulóját, azaz júniusban ő indulhat az európa bajnoki, jövőre pedig a világ legjobb séfjének járó címért.

Pohner Ádám nem újonc a szakmában, sem a Bocuse d’Or-on. Commis-ként (séfsegéd) versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig már megszorongatta Széll Tamást, végül második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Pohner Ádám

Az étterem konyháján azonban hónapok óta nem dolgozott. Vagyis nem a szokásos módon. Főnöke, a tulajdonos Csapody Balázs ugyanis egy gyakorlókonyhát alakított ki neki, ahol heti hat napon keresztül csak a versenyre készült. Balázs nemrég lelkesen mesélt nekem arról,

mennyire jó volt látni Pohner fáradhatatlan eltökéltségét, és azt, ahogy az étterem fiatal séftanulói a szabadnapjukon is bemászkálnak, csak hogy a versenyzőt nézzék, segítsék, és tanuljanak tőle.

Persze ezen kívül főnöke a tanácsaival is segítette, sőt a Kistücsökben egy egész csapat kóstolta és véleményezte a versenyfogásokat, a felkészülési idő alatt folyamatosan.

Pohnernek a mai versenyen plusz nehezítő faktor volt, hogy egyik legjobb barátjával és lakótársával, Garai Ádámmal is meg kellett mérkőznie. A srácoknak ráadásul egy saját közös étterem is tervben van, erre tudatosan, lakáséttermük alkalmi főzésein is készülnek. Szuper közös sztorijukat nemrég mi is megírtuk a Forbes Life különszámunkban – a cikket most online is elolvashatjátok!

Pohner és Csillag örülnek

A legjobb konyhai munka díját szintén Pohner Ádám kapta, segítőjével, Csillag Richárddal közösen (Richárd korábban a harmadik helyezett lett a commis-k magyar bajnokságán).

A hivatalos sajtóközlemény ezt írta a győztes ételeiről: Pohner Ádám húsételének középpontjában a borjúszűz áll, amely fel van tekerve, és szarvasgombával, valamint velővel megtöltve. A köretek között helyet kap a velő paprikaszószban, borsóval, marinált zöldségekkel és petrezselyemmel. A tányéron ugyancsak helyet kap a szarvasgomba és körte, libamájjal, valamint egy káposztasaláta tökmaggal. További izgalmas köretelem a „túrós csusza”, valamint a zellerkrém. A tányéron szerepel egy szarvasgomba-jus is, petrezselyemolajjal. Ádám vegetáriánus tányérjának összetevői: egg royale fürjtojásból, gombával, tetején csicsókachips-szel, mandulazselé, póréhagyma mustármaggal, spárga-gorgonzola veluté, marinált karalábé, körte petrezselyemszárral, marinált spárga, zellerpüré és zöldségrolád, valamint rizottó karfiollal és zöldborsó gorgonzola szószban.

A második helyezett Volenter István (67 Étterem) lett, a harmadik pedig Veres István (Babel). A legjobb csapatmunka díját Volenter István és commis-ja kapták. A legjobb vegetáriánus tányér díja Veres Istváné, a legjobb hústálé pedig Volenter Istváné lett. A legjobb commis Friderika Spekova.

A mai győztesnek nem elég a stressz alapból is, plusz nyomást jelent, hogy már most mindenki az új Széll Tamásként emlegeti. Széll Tamás, azaz a legutóbbi magyar bajnok ugyanis meglehetősen magasra tette a lécet azzal, hogy tavaly negyedik helyezett lett a lyoni világdöntőn, és különdíjat is kapott. Pohnernek egyébként ezek után sem lesz sok ideje pihenni, mert az európai válogatót június 11-12-én tartják, ezúttal Torinóban.

Nem csoda, ha elfáradtak

A Hungexpon, a SIRHA szakkiállítás mellett megtartott csütörtöki utolsó fordulóban hatan versenyeztek: Elek Richárd (Fausto), Garai Ádám (Olimpia), Haraszti Zsolt (Alabárdos), Pohner Ádám (Kistücsök), Veres István (Babel) és Volenter István (67 Étterem). Ők az utóbbi hónapokban megállás nélkül gyakoroltak, többen közülük az utóbbi egy-két hétben mindössze napi pár órát aludtak, hogy aztán újra a tűzhely mögé álljanak.

A versenyzőknek ma két ételt kellett elkészíteniük, 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai voltak a borjúszűz, a csülök és a velő, a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottórizs és a fürjtojás voltak kikerülhetetlenek – ezekről a versenyzők már a felkészülési idő alatt is tudtak. A ma bemutatott meglepetés versenyelemek a metélőhagyma és a borsó lettek, ezeket szintén kötelező volt felhasználni.

A konyhai- és a kóstolózsűriben összesen 24 séf ült, köztük persze Széll Tamás és Szulló Szabina (akik jelenleg saját bisztrójukat, a Stand25-öt viszik), Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, plusz Sárközi Ákos (Borkonyha, egy Michelin-csillag). Az elnök Enrico Crippa volt, aki majd Torinóban is elfoglalja az elnöki helyet (étterme a három Michelin-csilagos Piazza Duomo). Mellette a svéd Henrik Norström, a 2001-es Bocuse 2. helyezettje bírált, de volt itt egy lengyel, egy cseh és egy szlovák séf is.

A mai budapesti fordulón az is kiderült, hogy júniusban Torinóban Széll Tamás is a zsűri elnöke lesz az európai válogatón.

Az eseményen megemlékeztek a verseny névadójáról, a január 20-án 91 éves korában elhunyt Paul Bocuse-ről is, akit a szakma a francia konyhaművészet megújítójának tart.

Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Designfood, Fekete Antonio

Oszd meg!