Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Megkóstoltuk Eger legjobb borait, te se hagyd ki!

„Az egri borok nagy potenciállal rendelkeznek, és érdemes érlelni őket” – ez volt a legutóbbi nagy egri szakmai borkóstoló tanulsága, meg hogy a borvidék szőlőfajtája a kékfrankos. A legjobbakat kóstoltuk, ajánljuk őket.

Vino néven másodszor rendeztek kóstolóünnepet (borfesztivált) Egerben augusztus utolsó hétvégéjén, most az Érseki Palota kertjében. Remek volt a helyszín, és ehhez mérten minden borász a legjobb formáját próbálta mutatni.

Az ünnep tiszteletére nyolc helyi borász összeadta a legszebb, csak ritkán kóstolható borait, és zárt körben, a Palota emeletén közös kóstolóra ült pár szakmai vendéggel, illetve azokkal, akik a mesterkurzusra jegyet váltottak. Ott voltam én is, így most van mit ajánlanom a napokban megjelent szeptemberi Forbes giga, 9 oldalas bor és 3 oldalas prosecco-összeállításához.

Juhász Egri Kékfrankos Grand Selection 2011

Mi ez? „A Juhász testvéreké az egyik legnépszerűbb bor itt a vidéken, ez az egyik, amit a legjobban várnak a vendégek” – mondta róla Gál Veronika a Gál Tibor Pincészettől. És tényleg, nem véletlenül írtunk cikket a „málnás” rozéjukról elhíresült Juhászékról az e havi lapban.

A 2011-es különleges évjárat volt Veronika szerint, egy szép, de nagyon száraz év, ugyanakkor az erősen csapadékos 2010-ből volt víztartaléka a talajnak. Ez a kékfrankosválogatás egy 1968-as telepítésű ültetvényről jött, mivel a gyökerei már jó mélyen vannak, rá ez fokozottan igaz.

Milyen? Ennek a bornak jót tesz a szellőztetés, dekantálás, vagy csak egy kis idő, amit kitöltve eltölt a pohárban. Füstös, földes, céklás illatjegyei vannak. A korty telt, édes tónusú, szilvás, mazsolás, borsos és füstös, összességében energikus. Komoly savérzet, jó mellé enni valamit. A közepesnél testesebb bor, és simán letagadhatna pár évet. A kékfrankos fajta felismerhető belőle.

Mennyiért? 5490 forint

Gál Tibor Pincészet Síkhegy 2015

Mi ez? Gál Tibor nagy név volt a borászok körében pár évtizeddel ezelőtt, sok borvidékért tett sokat, a világ más tájaira is hívták szakértőnek. Váratlan halála után fia és lánya vették át a ma 40 hektáros birtokot. Gál Tibor hozta be az országba a pinot noir szőlőfajtát, ifjabb Gál Tibor, azaz Titi viszont csökkenteni szeretné a portfoliót és inkább a borházasítások irányába halad: két legfontosabb boruk ma már az Egri Csillag és a Bikavér.

Milyen? Kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, cab. sauvignon házasítás. Ez volt az első olyan boruk, ami 100%-ban a Síkhegyről származott, manapság már inkább bikavérbe házasítják. Szintén jót tesz neki egy kis szellőztetés; levegőre grafitos illatjegyek, szilva, fekete bogyósok tűnnek fel belőle. Valamivel magasabb alkoholtartalom (13,5% vol.), de gyorsabban öregszik mint Juhászéké az azonos évből.

Mennyiért? Forgalomban nem kapható, a pincénél vagy rendezvényeken megér egy kérdést

Bolyki Bikavér Superior 2015

Mi ez? Verpelét a legnyugatibb települése a borvidéknek, itt, egy tufabányába vájt hűvös pincében lassan fejlődnek a Bolyki borok. A borász mottója a pincészet népszerűségéről is árulkodik:

„A boraink, bármikor is fogy ki egy széria, a végén jobbak mint az elején.”

Milyen? 50% kékfrankos, 20% cabernet franc, 20% merlot, 5% oportó, 3% zweigelt, 2% blauburger, észak-déli fekvésű ültetvényekről. Illatban sok bors, némi füst, fűszerek, szép és tartalmas összhatás. Fekete bogyósok, feketeribizli és áfonya, szegfűszeg, illat és korty összhangban. Jó savak (5,2 g), a kortyban pszeudoédes felhang, a korty hosszú.

Mennyiért? A pincénél kapható, illetve a nem superior verziója sok helyen elérhető kb. 2900 forintért.

Thummerer Rébus Egri Cuvée Superior 2012

Mi ez? „Ezt a bort a saját szórakozásunkra készítettük el, nem volt kijelölt piaci útja” – mondta Lamport József borász, ez sokat elárul az ő és a tulajdonos Thummerer Vilmos viszonyáról is. 100 hektáros birtok, 1984 óta létezik, és tud meglepetéseket okozni. Például ezzel a borral is sikerült: a készítők nagyon büszkék rá, hogy több más verseny mellett a Rébus bekerült az öt legjobb közé a tavalyi Vinagora borversenyen (ami az egyetlen nemzetközileg akkreditált borverseny Magyarországon).

Milyen? 50% cab. sauvignon, 35% syrah, 25% merlot, három dűlő házasítása, 27 hónapos hordós érlelés. Sűrű, vaskos, komplex. Sötét szín, érett, füstös, szilvás illat, dohánylevél. A kortyban rengeteg fűszer, rengeteg réteg. Fekete szeder, szilva, bors, szegfűszeg. A cabernet sauvignon fajta kidomborodik, az egész intenzív, hosszú, komplex, izgalmas, azzal együtt, hogy a magas alkoholtartalma fűt (15% vol.), és kicsit elvesz az eleganciájából. Kóstoltam két éve is, szépen fejlődik, most úgy tűnt, a tannin is szépen integrálódott.

A neve egyébként a borász feleségétől származik, a rejtelemre, sejtelemre utal – arra is, hogy nem tudták, mi lesz ezzel a borral a cél.

Mennyiért? 4990 forint

Kevés olyan kóstolóhelyszín van, mint az Érseki Palota. Lőrincz György beszél

St. Andrea Nagykadarka 2016

Mi ez? A St. Andrea borászat lényegében a borvidék lelke, ahogy borásza, Lőrincz György a rendezvény és a kóstoló lelke is volt. A rá jellemző szerénységgel felvezetőjében a borvidék lehetőségeiről beszélt, pl. így:

„A pincékben ott van a bor, de hogy rajta van az ujjlenyomatunk, az káros néha.”

A St. Andrea lassan második generációs borászat lesz, és tulajdonosainak köszönhetően egyre több lábon áll: a modern borászat és a budapesti étterem mellett már skybar is tartozik hozzájuk, és egy kellemes fogadóhelyiség, a Kedves Bistro a Szépasszonyvölgyben.

Milyen? Nagy-Eged terület, 13 hó hordós érlelés, 16,2% vol. Meggyes, meggymagos illat, szinte tömjénes illat, közepesnél sötétebb szín. Komplex bor (egy kadarkához képest meglepően komplex), remek potenciállal – még közel sincs a csúcsán. Frissítő sav viszi előre, lendületet ad neki, de ott vannak mellette a gyümölcsök. Nagyon hosszú, több rétrege van, csokoládés jegyek is, érett szilva, kis zöldszilva, kis újvilági beütés.

Mennyiért? 19500 forint

Kéznél volt: UNESCO-épület tetején terjeszkedik a St. Andrea

Olvasd el A jó élet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő