Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megkóstoltuk Eger legjobb borait, te se hagyd ki!

„Az egri borok nagy potenciállal rendelkeznek, és érdemes érlelni őket” – ez volt a legutóbbi nagy egri szakmai borkóstoló tanulsága, meg hogy a borvidék szőlőfajtája a kékfrankos. A legjobbakat kóstoltuk, ajánljuk őket.

Vino néven másodszor rendeztek kóstolóünnepet (borfesztivált) Egerben augusztus utolsó hétvégéjén, most az Érseki Palota kertjében. Remek volt a helyszín, és ehhez mérten minden borász a legjobb formáját próbálta mutatni.

Az ünnep tiszteletére nyolc helyi borász összeadta a legszebb, csak ritkán kóstolható borait, és zárt körben, a Palota emeletén közös kóstolóra ült pár szakmai vendéggel, illetve azokkal, akik a mesterkurzusra jegyet váltottak. Ott voltam én is, így most van mit ajánlanom a napokban megjelent szeptemberi Forbes giga, 9 oldalas bor és 3 oldalas prosecco-összeállításához.

Juhász Egri Kékfrankos Grand Selection 2011

Mi ez? „A Juhász testvéreké az egyik legnépszerűbb bor itt a vidéken, ez az egyik, amit a legjobban várnak a vendégek” – mondta róla Gál Veronika a Gál Tibor Pincészettől. És tényleg, nem véletlenül írtunk cikket a „málnás” rozéjukról elhíresült Juhászékról az e havi lapban.

A 2011-es különleges évjárat volt Veronika szerint, egy szép, de nagyon száraz év, ugyanakkor az erősen csapadékos 2010-ből volt víztartaléka a talajnak. Ez a kékfrankosválogatás egy 1968-as telepítésű ültetvényről jött, mivel a gyökerei már jó mélyen vannak, rá ez fokozottan igaz.

Milyen? Ennek a bornak jót tesz a szellőztetés, dekantálás, vagy csak egy kis idő, amit kitöltve eltölt a pohárban. Füstös, földes, céklás illatjegyei vannak. A korty telt, édes tónusú, szilvás, mazsolás, borsos és füstös, összességében energikus. Komoly savérzet, jó mellé enni valamit. A közepesnél testesebb bor, és simán letagadhatna pár évet. A kékfrankos fajta felismerhető belőle.

Mennyiért? 5490 forint

Gál Tibor Pincészet Síkhegy 2015

Mi ez? Gál Tibor nagy név volt a borászok körében pár évtizeddel ezelőtt, sok borvidékért tett sokat, a világ más tájaira is hívták szakértőnek. Váratlan halála után fia és lánya vették át a ma 40 hektáros birtokot. Gál Tibor hozta be az országba a pinot noir szőlőfajtát, ifjabb Gál Tibor, azaz Titi viszont csökkenteni szeretné a portfoliót és inkább a borházasítások irányába halad: két legfontosabb boruk ma már az Egri Csillag és a Bikavér.

Milyen? Kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, cab. sauvignon házasítás. Ez volt az első olyan boruk, ami 100%-ban a Síkhegyről származott, manapság már inkább bikavérbe házasítják. Szintén jót tesz neki egy kis szellőztetés; levegőre grafitos illatjegyek, szilva, fekete bogyósok tűnnek fel belőle. Valamivel magasabb alkoholtartalom (13,5% vol.), de gyorsabban öregszik mint Juhászéké az azonos évből.

Mennyiért? Forgalomban nem kapható, a pincénél vagy rendezvényeken megér egy kérdést

Bolyki Bikavér Superior 2015

Mi ez? Verpelét a legnyugatibb települése a borvidéknek, itt, egy tufabányába vájt hűvös pincében lassan fejlődnek a Bolyki borok. A borász mottója a pincészet népszerűségéről is árulkodik:

„A boraink, bármikor is fogy ki egy széria, a végén jobbak mint az elején.”

Milyen? 50% kékfrankos, 20% cabernet franc, 20% merlot, 5% oportó, 3% zweigelt, 2% blauburger, észak-déli fekvésű ültetvényekről. Illatban sok bors, némi füst, fűszerek, szép és tartalmas összhatás. Fekete bogyósok, feketeribizli és áfonya, szegfűszeg, illat és korty összhangban. Jó savak (5,2 g), a kortyban pszeudoédes felhang, a korty hosszú.

Mennyiért? A pincénél kapható, illetve a nem superior verziója sok helyen elérhető kb. 2900 forintért.

Thummerer Rébus Egri Cuvée Superior 2012

Mi ez? „Ezt a bort a saját szórakozásunkra készítettük el, nem volt kijelölt piaci útja” – mondta Lamport József borász, ez sokat elárul az ő és a tulajdonos Thummerer Vilmos viszonyáról is. 100 hektáros birtok, 1984 óta létezik, és tud meglepetéseket okozni. Például ezzel a borral is sikerült: a készítők nagyon büszkék rá, hogy több más verseny mellett a Rébus bekerült az öt legjobb közé a tavalyi Vinagora borversenyen (ami az egyetlen nemzetközileg akkreditált borverseny Magyarországon).

Milyen? 50% cab. sauvignon, 35% syrah, 25% merlot, három dűlő házasítása, 27 hónapos hordós érlelés. Sűrű, vaskos, komplex. Sötét szín, érett, füstös, szilvás illat, dohánylevél. A kortyban rengeteg fűszer, rengeteg réteg. Fekete szeder, szilva, bors, szegfűszeg. A cabernet sauvignon fajta kidomborodik, az egész intenzív, hosszú, komplex, izgalmas, azzal együtt, hogy a magas alkoholtartalma fűt (15% vol.), és kicsit elvesz az eleganciájából. Kóstoltam két éve is, szépen fejlődik, most úgy tűnt, a tannin is szépen integrálódott.

A neve egyébként a borász feleségétől származik, a rejtelemre, sejtelemre utal – arra is, hogy nem tudták, mi lesz ezzel a borral a cél.

Mennyiért? 4990 forint

Kevés olyan kóstolóhelyszín van, mint az Érseki Palota. Lőrincz György beszél

St. Andrea Nagykadarka 2016

Mi ez? A St. Andrea borászat lényegében a borvidék lelke, ahogy borásza, Lőrincz György a rendezvény és a kóstoló lelke is volt. A rá jellemző szerénységgel felvezetőjében a borvidék lehetőségeiről beszélt, pl. így:

„A pincékben ott van a bor, de hogy rajta van az ujjlenyomatunk, az káros néha.”

A St. Andrea lassan második generációs borászat lesz, és tulajdonosainak köszönhetően egyre több lábon áll: a modern borászat és a budapesti étterem mellett már skybar is tartozik hozzájuk, és egy kellemes fogadóhelyiség, a Kedves Bistro a Szépasszonyvölgyben.

Milyen? Nagy-Eged terület, 13 hó hordós érlelés, 16,2% vol. Meggyes, meggymagos illat, szinte tömjénes illat, közepesnél sötétebb szín. Komplex bor (egy kadarkához képest meglepően komplex), remek potenciállal – még közel sincs a csúcsán. Frissítő sav viszi előre, lendületet ad neki, de ott vannak mellette a gyümölcsök. Nagyon hosszú, több rétrege van, csokoládés jegyek is, érett szilva, kis zöldszilva, kis újvilági beütés.

Mennyiért? 19500 forint

Kéznél volt: UNESCO-épület tetején terjeszkedik a St. Andrea

Oszd meg!