A jó élet

Kéznél volt: UNESCO-épület tetején terjeszkedik a St. Andrea

Bánlaki D. Stella
2017. június 29. 5 perc olvasás

Pénteken nyit a St. Andrea Wine & Sky Bar, az egri borászat második budapesti egysége. A Vörösmarty téren álló Váci 1., a világörökség részének nyilvánított épület eleve a borászat egyik tulajdonsának keze ügyében volt.

Mielőtt összefoglalnánk, milyen egy modern tetőbár egy 102 éves, világörökségi épület tetején, 2000 környékére ugrunk az időben. Akkortájt kopogtatott be Lőrincz Györgyhöz és feleségéhez, Andreához egy külföldi befektető, azzal, hogy valami maradandót, mondjuk egy borászatot alapítana az Egri borvidéken. 2002-ben meg is alakult a St. Andrea Szőlőbirtok, de épp annyi idő alatt, amíg egy frissen telepített tőke termőre fordul, azaz három év múltán a patronáló meghalt. Családja akkor ismerte meg a borászatot, és nem fogadta örömmel. Lőrincz György és felesége részben így lettek erősen vallásosak.

A St. Andreába végül két építész, Lőrinczék barátai szálltak be, ők vásárolták ki a korábbi tulajdonos örököseit. Az egri család vezetése, és Kovács Attila és Bozó András támogatása mellett a birtok ütemesen növekedni kezdett, az elmúlt öt évben 4,5 majd 8,5, aztán 2015-ben 50 milliós eredményt produkált, tavaly 25 millióval zárt. Mindezt úgy, hogy a boroknak és a közben 2015-ben megnyitott budapesti étteremnek a kritikusok többségét is sikerült megnyerniük.

standrea-birtok

Dr. Lőrincz György és ifjabb Lőrincz Gyuri

A borokat a minőségnek, a márkát a család erősen vallásos szellemiségének rendelték alá, és hogy a két tulajdonos szorosan nem szólt bele az egri élet folyásába, igazolja az is, hogy közben saját területükön is nagyokat léptek előre. Kovács egy másik cége, a szintén a prémium szegmenst célzó, ingatlanfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó Horizon Development Kft. olyan projekteket visz, mint az Eiffel tér és az Eiffel Palace, a Szervita tér, az épülő Promenade Gardens a belső Váci úton, vagy a Vörösmarty téren álló, a világörökség részének nyilvánított Váci 1., az egykori tőzsdepalota. (Támadható megbízásairól és ciprusi számláiról a hvg.hu írt nemrég.)

Kovácsnak van szeme az értékre, ezek közül is a két legszebb helyet kötötte össze a St. Andrea márkával. 2015-ben az Eiffel Palace-ban nyitott meg a St. Andrea Borbár, amely aztán Barna Ádám séf munkájáról lett híres. A bisztró-étterem jelenleg a nyolcadik legjobb étterem Magyarországon a Dining Guide listája szerint, a Gault Millau-nál 17 pontot kapott, ez azt jelent: „kivételes élményt nyújtó csúcsgasztronómia”. (A nyitás táján teszteltük már mi is a nyomtatott Forbesban.) Az étterem sikersztori, ez bátorította fel Kovácsot, hogy a Vörösmarty téren még egy egységgel erősítsen.

www.vegeldaniel.com

A skybarba lift visz fel, ha a dress code-nak megfeleltél

A Váci 1-et szintén Kovács cége fejlesztette, és bérbeadásáról is a Horizon Development gondoskodik, de az épület tavaly év vége óta a müncheni központú ingatlanalap-kezelő csoport, a GLL tulajdonában van. Kovácséknak olyan ügyfeleket sikerült eddig ide csábítaniuk, mint a Hard Rock Café, itt található a Szamos Gourmet Palace, és „a H&M választása is a Váci 1-re esett, amikor világszerte egyik legnagyobb és legexkluzívabb zászlóshajó üzletének, valamint központi irodájának és bemutatótermének keresett tökéletes helyszínt” – írja a horizondevelopment.hu.

standreaskybar0317

Fókuszban a tányér, meg a Bazilika és az óriáskerék

Tetején a St. Andrea Wine & Skybar pénteken nyit, egy olyan tetőteraszon, ahol néhány hónappal ezelőtt még csak kavics volt és galambok. Szerdán, ott jártamkor is ácsoltak még rajta ezt-azt, de az már akkor is egyértelműen látszott, hogy a bár egyedi arculatot kapott, illetve az épület stílusához alkalmazkodik inkább, mint a már két éves borbárhoz.

A két, összesen 85 fős terasszal, és a zárt, 45 fős, fedett, üvegfalú térrel télen-nyáron nyitva tart majd, de az étteremmel ellentétben inkább az italokra, és nem az ételekre fog fókuszálni. Azok közül is – kicsit meglepő módon – inkább a koktélokra (többségük 3-4 ezer forint), mint a borokra (1550 forintról indul decije). Ettől függetlenül itt olyan St. Andrea borok és pezsgők (igen, van már az is, kétféle) is kóstolhatók lesznek, amelyek sehol máshol, leszámítva magát az egerszalóki pincét és a Bajcsy-Zsilinszky úti St. Andrea Borbárt.

maxiking

Kacsamáj maxi king – Barna Ádám az executive

Azért aki nagyon éhes, rendelhet a rövid étlapról is könnyebb ételeket, ezeket szintén Barna Ádám állította össze. Azt mondják, nem szeretik a fine dining jelzőt használni rá, de mégis efféléről van szó, jár hozzá dress code is, a flip-flop például nem ajánlott. Kóstolhatunk kecskesajtot paprikakrémmel (2800 forintért), nagyon finom a lazacpisztráng (3400 forintért), és izgalmas a kacsamáj maxi king, amit pont úgy kell elképzelni, mint a maxi king csokit, tejes hab helyett kacsamájjal (3300 forintért).

Habár a borászat Napbor nevű alapbora ott van országszerte számos borbár full extrákat nélkülöző itallapján, a St. Andrea Borászat alapvetően a prémium szegmensre épít – a vendéglátóhelyeivel és Kovács Attila tulajdonos ingatlanfejlesztő cégével összhangban.