Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még nem, de majd ezek lehetnek az év tech menőségei

Új nintendo, újra Snake a Nokia 3310-eseden, és pár olyan dolog, ami megkönnyíti az életet – ezeket ígéri az év az amerikai Forbes szerint, és kilenc pontban mi is listázzuk a toplista várományosait.

9. Nintendo Switch

Egyesek szerint maga a techművészet, de legalábbis az év videójáték-rendszere. Mindent tud, amit kell, csak egyet nem: megfelelő hőmérsékletűre melegíteni egy szelet kalácsot.

8. Nokia 3310

Igen, tényleg arról a masszív, féltégla-súlyú telefonról beszélünk, amely Snake-függővé tette a fél világot. A telefon színes kijelzővel, de a korábbihoz hasonló gagyi műanyag borítással térhet vissza, és egy C betű begépeléséhez továbbra is háromszor kell majd megnyomni a 2-es gombot. De miért fizetne bárki is 52 dollárt (kb. 14 500 forint) egy félbuta telefonért 2017-ben? A nosztalgia és a divat lehet a válasz a kérdésre, de egy ilyen múlni nem akaró románc egyértelműen a múlt, és nem a jövő. Bezzeg egy kenyérpirító!

jatek_1000

7. Sony PlayStation VR

Az eladások még a gyártót is meglepték: a Sony virtuálisvalóság-konzolja még az Oculust és a HTC Vive-t is veri. Ez a jövő, vagyis már a jelen. A hátránya? Hogy még egy ilyen jól sikerült headsetben sem lehet pirított bagelt enni – legfeljebb a szezámmagokat szedegetnénk a szemünkből vagy tíz percig. Plusz pont a kenyérpirító javára.

6. EdTech

Az évben, amikor már butatelefon-árban dobálják utánunk a tableteket, és minden őrültségről találunk netes kurzusokat, magyar startupok könyvek digitalizálásával lesznek sikeresek, mások YouTube turotial videókból gazdagodnak meg, szóval a TED előadások korában ma már bárki bármit megtanulhat a neten. Még pirítóst sütni is.

5. Huawei

A majdnem teljesen tökéletes érzése olcsón. A Forbes.com szerint ezzel a koncepcióval a Huawei a következő egy-két évben a Samsungot és akár az LG-t is leverheti az androidos piacon. Különösen, ha a Samsung tovább küzd a bajaival, a piacot meg butatelefonok öntik el. Hát még ha a Huawei okos kenyérpirítót is virít.

4. Xbox Game Pass

Minden hónapban beköszönt egy kis bizsergető izgatottság, amikor a Microsoft kihoz néhány új, ingyenes játékot a Gold tagoknak. Aztán ez elmúlik, amikor meglátjuk, hogy megint mennyire gagyi a kínálat, és visszatérünk a FIFA 17-hez. Kivéve, mióta a cég belépett az előfizetéses játékszolgáltatók piacára, és létrehozta a videójátékok Netflixét. A letölthető játékok hátránya? Igen, letölthetünk némi pirítóst, de nem, nem tudjuk megenni. Plusz pont a pirítónak.

piritos_mobil_app

3. Griffin kenyérpirító

Régóta várjuk, hogy a szürke hétköznapokat is megszépítő konyhai eszközeink végre rákapcsolódjanak a wifire, és ha ágyba nem is hozzák, de a lehető legkényelmesebb körülmények között szervírozzák nekünk a reggelit brunchot. A Griffin Home Collectionnel ez a világ eljött. Ez a kenyérpirító eléri a netet, és egy app segítségével tökéletesebbé teszi az életünket. Ha van elég hely a konyhapulton, akkor idén már kiegészíthetjük esetleg az okos képrajzolós kenyérpirítóval is a repertoárunkat, aztán megpróbálhatjuk eladni a művészetünket az eBayen.

És végre egy pont a listán, amivel jól is lakunk.
Curtis Silver cikkszerző egyébként baconös, krémsajtos toastra esküszik, én legutóbb egy csirkemájas, majonézes-almás-salátás kombóval maxoltam ki az egyik reggelemet. Igaz, appom és okospirítóm nem volt hozzá.

2. Az Amazon Internet of Things (AWS IoT) gombja

Már nem is annyira új, de még mindig lehet neki örülni: az internet és a fizikai világ végre összeérnek! Az Amazon IoT gombja egy egy egyszerű wifi-elérésű eszköz, amelyet a hozzáértők könnyedén konfigurálhatnak, és egy csomó kódírást megspórolhatnak vele. Egyre több sikersztorit olvashatunk róla, a babamegőrzéstől a kávét szobába rendelésig, és cégóriások jóval komolyabb eredményéig.
Az IoT-kapcsolódáson dolgozik már az IMB és a Google is, és ott van a Raspberry Pi W és az Omega2 is. Persze a terjeszkedéssel a hackerek is egyre gyakrabban gondolnak erre a piacra.

1. A kvantum-elmélet és az utóélet

Attól a naptól, hogy a tudomány elkezdi tanulmányozni a nem fizikai jelenségeket, egy évtized alatt többet fejlődik majd, mint létezése összes korábbi évszázadában összesen – mondta Nikola Tesla.
A tudósok évről évre feszegetik a kvantumelmélet határait az emberi tudatot illetően. A legfőbb kérdés, hogy amikor meghalunk, vajon a tudatunk is meghal-e, vagy tovább létezik egy olyan síkon, amelyet jelenleg még nem ismerünk.

Van élet a halál után? Legkésőbb a halálunk után megtudjuk, addig is élvezhetjük a tökéletesen átpirult magos zsemléket. Mégis, ha felidézzük a kvantumfizika második törvényét – miszerint “ha egy macska hátára vajas kenyeret kötünk a vajas felével felfelé, és ledobjuk, akkor antigravitáció keletkezik” – felírhatunk egy plusz pontot a kvantumelmélet javára, zár az amerikai szerző.

Oszd meg!