Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elindult a csúcsra

Elindult a Himalája legmagasabb csúcsa felé a magyar mászópáros, Klein Dávid és Suhajda Szilárd. Oxigénpalack nélkül kísérlik meg elérni az Everestet – ha sikerrel jár az expedíció, ők lesznek az első magyarok, akik palack nélkül jutnak fel és térnek vissza.

A januári magazinban mi is beszámoltunk arról, mi vár rájuk nyolcezer méter felett, és persze arról is, hogy milyen költségei vannak egy ilyen expedíciónak.

 

kleindavid

Illusztráció:Krnács Ágota, megjelent: Forbes 2017/1

Dr. Vida Gábor, aki maga is több expedíciót kísért tábori orvosként, a Forbes egy korábbi cikkében ezt mondta el a körülményekről:

„Mai ismereteink szerint testünk nem képes hosszútávon az 5300- 5600m –nél magasabban uralkodó nyomásviszonyokhoz alkalmazkodni. Ez nem kis feladat, ugyanis ezen a magasságon a légnyomás kb. a fele a tengerszinti értéknek. Az akklimatizációs határ az egyik oka annak, hogy a legmagasabban fekvő alaptáborok sem helyezkednek el 5500 m felett. Kb. ezen a magasságon helyezkedik el a Mt. Everest alaptábora is (kb. 5400 m). Ehhez a magassághoz még hozzá lehet szokni (akklimatizáció), a nagyobb magasságokhoz viszont csak átmenetileg vagyunk képesek alkalmazkodni (adaptáció) Ekkor már a szervezet több energiát emészt fel a létfenntartásra, mint amennyi a bevitellel fedezhető, tehát elkezdődik egy leépülési folyamat.”

A hegymászók nyolcezer méter felett belépnek az úgynevezett halálzónába. Itt már olyan körülmények között kell mászniuk, amit az emberi test nem sokáig tolerál, pláne nem oxigén nélkül.  Klein Dávid és Suhajda Szilárd duója lehet a magyar hegymászás történetében az első, aki palack használata nélkül eléri a csúcsot, és vissza is tér a hegyről.

Ha minden a tervek szerint halad, a hegymászók pénteken fognak felérni az Everestre.

Oszd meg!