Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Everesten az furcsa, ha életben vagy

Mennyibe kerül megmászni a világ legmagasabb csúcsát? Hogy reagál a szervezet, ha palack nélkül vágnak neki?

„Odafönn az igényel magyarázatot, hogy miért vagy még életben” – tárja szét a kezét Klein Dávid, amikor arról beszélgetünk, hogy milyen hatással van az Everest az emberi szervezetre. Miközben az irgalmatalan vérnyomásról, ödémásodásról, fagyásról, szívmegállásról  van szó, egyre határozottabban szorítom a bögrémet, benne a forró teával, meg azzal a biztos tudattal, hogy ha engem valaki ötezer méter fölé akarna vinni, azt egyszerűen fejbe csapnám egy barométerrel.

dscf7679

Fotó: The Orbital Stangers Project

Mondjuk ötezer méter tényleg a határ. Ezt Dr. Vida Gábor is megerősítette, aki maga is több expedíciót kísért tábori orvosként. „Mai ismereteink szerint testünk nem képes hosszútávon az 5300- 5600m –nél magasabban uralkodó nyomásviszonyokhoz alkalmazkodni. Ez nem kis feladat, ugyanis ezen a magasságon a légnyomás kb. a fele a tengerszinti értéknek. Az akklimatizációs határ az egyik oka annak, hogy a legmagasabban fekvő alaptáborok sem helyezkednek el 5500 m felett. Kb. ezen a magasságon helyezkedik el a Mt. Everest alaptábora is (kb. 5400 m). Ehhez a magassághoz még hozzá lehet szokni (akklimatizáció), a nagyobb magasságokhoz viszont csak átmenetileg vagyunk képesek alkalmazkodni (adaptáció) Ekkor már a szervezet több energiát emészt fel a létfenntartásra, mint amennyi a bevitellel fedezhető, tehát elkezdődik egy leépülési folyamat.”

A hegymászók nyolcezer méter felett belépnek az úgynevezett halálzónába. Itt már olyan körülmények között kell mászniuk, amit az emberi test nem sokáig tolerál, pláne nem oxigén nélkül.  Klein Dávid és Suhajda Szilárd duója lehet a magyar hegymászás történetében az első, aki palack használata nélkül eléri a csúcsot, és vissza is tér a hegyről.

A kihívás óriási, de egy profi szervezőgárda segíti őket – a Talmácsi Gáborból is bajnokot faragó Stefano Favaro karolta fel az ügyet. Hogy kerül az expedícióba Badár Sándor? Mit vállalhat egy hegymászó egy szponzori szerződésben? Kiderül a januári Forbes magazinból!

Oszd meg!