A jó élet

Kisnagymagyar vidéki kultklub-térkép

Jászberényi Attila
2017. május 26. 8 perc olvasás

Magtár, hangár, ruhagyár, légó-és szenespince. Mindegy, csak hadd szóljon. Rokkendrólügyi körbetekintés a magyar vidékről nagytotálban.

A Forbes legújabb különszáma, az Urban már elérhető a standokon!

Rockzene nincs élőzene nélkül. Rajongani nem lehet csak Youtube-on, kell a személyes élmény, zenekarnak és közönségnek egyaránt. És kell ez a helyi közösségnek, a helyi formációknak, kollektív élmény ott, akkor, nekünk. A vidéki fellépőhelyek lelkes klubvezetői nélkül – nem könnyű meló, max respekt érte – nem létezhetne a Nemzeti Együttműködés Rokkendrólrendszere, nem lenne élet a rakkendrolon és Budapest közigazgatási határain túl. És itt keményebb az élet, keményebb a rock, szociológiai-zeneesztétikai megfigyelés.

Megpróbáltunk összeszedni mindent, ami számít, minden fároszt az éjszakában hajózó bandáknak és közönségüknek.

Listázási szempont volt, hogy az eseményszerűség legyen nagyjából hetileg rendszeres, támogatódjanak a helyi erők, kóbor művházak, alkalmi kocsmák – még ha kaptak is rá Cseh Tamást –, így kimaradtak. Ímhol, ide menjünk, ha épp arra járunk és látunk egy plakátot a villanyoszlopon.

Gyűjtésünk kapcsolódik a Forbes Urban c. nyomtatott különmagazinunk tematikájához, melyben három különleges, részletes sztorit közlünk a pécsi Szenesről, a kecskeméti TEKA-ról és a szarvasi Zebráról.

klubteerkep_v

Térképünk itt nagyban is letölthető (Készítette: Kiss Annamária)

Pécs (nem lehet ezt mással kezdeni, mint a magyar Liverpoollal)

Egyetemi klub, következetesen underground vonalon, az alaphelyek egyike. Részletes cikkünk róla a Forbes Urban különkiadásban olvasható.

A legpörgősebb, legütősebb, legtöbb koncerttel: pop, rock, alternatív, metál, hiphop, punk, elektronikus, jazz, blues, magyar, nemzetközi. Szekszárdi és kalocsai leánnyal is.

Vagány, kúl, felkapott multifunkcionális tér, „Pécs szíve”. Kávézó, bár, kocsma, galéria, koncerthelyszín. Amsterdam-fíling hostellel.

Romkocsmás hangulat, fedett terasz, a helyi művészvilág színe-java, napi rendezvénysűrűség sok koncerttel (ethno, jazz, blues, underground, meg minden).

Punk-rock felütés, próbatermekkel, sokan indultak innen.

Belvárosi klubhelyiség, főként bulikkal.

Akusztikus helyszín.

Elektronikus zene, underground DJ-k.

Szintén elektronikus helyszín, profi színvonal.

Kaposvár

Hiánypótló belvárosi alapvetés, Kaposvár kedvence, ha nincs koncert, ami ritka, akkor pubként.

Kissé kijjebb esik, a Bercsényi Parkba, több a party és a szalagavató-after, de van koncert is gazdagon, leginkább mainstream előadókkal.

Dunaújváros

Gyönyörű szocreál moziban működik, szlogenje szerint „a kilencvenes évek hangulata vár”. Jazzklubnak hívja magát, de simán mainstream rokkendról. Huszonhat éve innen indult a Quimby.

Sopron

Elsővonalas hely, elsővonalas fellépőkkel 27 éve!

Kapuvár

Huszonéve underground a Kis-Rába partján egy tízezres kisvárosban. Mainapság mainstreammel, stand-up-pal, jó pizzával és cseh barnasörrel. „De jó nekünk, hogy van nekünk a Sopi”.

Győr

Az 1990-es években már klub volt (Mediawave szervezésben), 2014-ben újranyitott. Undergroundtól régi Petőfi rádió zenékig, Győr zenei zászlaja a múzeum pincéjében, sokrétű egyébbel.

Veszprém

A Lyukkal és a Tilossal egyidős Enyhe Fintor Klub folyománya, túlélő dinoszaurusz a multikulti közösségi térré alakult egykori moziban, helyi és élvonalbeli fellépőkkel. Pénteken koncert, szombaton party (írtunk róla a Forbes 2017. áprilisi számában).

„Ezer éve van, mindig változott, néha a név is, de végül mindig Metró maradt”, long live rock ’n’ roll!

Alter rockkocsma, koncerthegyek, Punk’s Not Dead.

Székesfehérvár

A legenda Bahnhof helyébe lépett, különösebb stíluskötöttségek nélkül, zenél itt mindenki, aki számít. Májusban zár, de van helyette nyáron Fezen Fesztivál – erős metálos felhanggal.

Gödöllő

Huszonéves party és koncerthely stand-uptól szilveszterig és Belga vagy 30Y-ig, gödöllői zenekarok fesztiváljáig.

Tatabánya

Bányászvárosba nem kell nyafogós klub. Hard és heavy metálosan, Akela és Kalapács. Persze meg amire igény van és szól a Petőfin. Fellépés napi szinten, a legjobb dolog, ami történhet veled Pest és Győr között.

Balassagyarmat

Működő mozi és koncertszínpad egyhelyen táncháztól Gangxtáig és Zorallig. Nógrád Cavern Clubja.

Eger

A klublegenda MÁS és Egal tündöklése és bukása után az egyetlen élőzenei helyszín a városban. Jazz, folk, rock, roma- és világzene, egyéb Gesamtkunstwerk gazdagon.

Miskolc

Az egykori Nehézipari Egyetem kemény egyetemi klubja (ahol még a gorbacsovi alkoholellenes időkben is lehetett szeszt kapni, itt nem merték betiltani), őskövület. Mainapság az ipari zene helyett leginkább dance- és partyhely, ehhez illő fellépőkkel. (De azért van koncert is)

Ez ma a menő klub, az aktuálpolitikai akusztikát kapott névvel korrelálva erős slam poetry vonulattal és headliner fellépőkkel, ironikus videodiscoval.

Kecskemét

Vannak különös helyszínei a rakkendrolnak, légó- és szenespincék, ruhagyárak, víztornyok, grófi magtárak, de ezt nehéz überelni. Menő klub egy zsinagógában a főtéren. Részletek a Forbes Urban különszámunkban.

Szolnok

Szolnok köztudomásúlag Magyarország rockerhauptbahnhofja, ennek megfelelően remek rocksörözője és heti koncertekkel fellépőhelye is van (és igen, a virtigli kádárbauhaus állomáson). A fő vonal a Lordtól az Akeláig, Gangstától a Paddy and the Rats-ig húzódik, de belefér szinte minden.

Kiskunfélegyháza

Élőzenei bázis a főutcán az egykori huszárlaktanyában. Klubkoncert- és romkocsmahangulat. Stílusban mindenevő.

Szarvas

Underground és avantgarde egy tizenhatezres városban, 1996-tól egy kétszáz éves grófi magtárolóban. A teljes sztori a Forbes Urban különkiadásában található.

Szeged

Szeged és a vidék legjelentősebb fellépőhelye a nemzetközi helyzet enyhülésével keletkezett az Egyetem légópincéjében. Mivel a JATE szerencsés módon a city közepén található, egyaránt egyetemi klub és belvárosi kultközpont. Ha valami élő legenda, akkor ez az, szerzőnk is itt volt először Európa Kiadó koncerten 1983-ban.

A stonertől a hiphop-ig, a grunge-tól a rap-ig, a poptól a punkig. A koncerttől a slam poetry-ig, a sörtől a pálinkáig. Az egykori ruhagyárból kiszorultak, egyelőre fix hely nélkül, de továbbra is szervezik a bulikat.

Hajdúszoboszló

Keményrock klub a fürdővárosban, legkevésbé a lengyel nagycsaládoknak és a német nyugdíjasoknak. Nyolc év, nyolcszáz zenekar, „klubozni szerelem”.

Debrecen

Öt éve topon, pörgés és rakendroll, Kazinczy utcai skanzen a cívis belvárosban, high-tech romkocsma és turistaattrakció. Nem mellesleg Kelet-Magyarország legnagyobb előadóhelye, permanens Woodstock a pusztában. (Írtunk róla a Kedvenc Utcák debreceni kiadásában 2015 áprilisában)

A város első kultkocsmája hagyományteremtő jelleggel. Antik berendezés, fagerenda, hajópadló, bírja a strapát. Jazz, világzene, akusztik, oldschool underground, hogy beférjenek az emberek. Világ- és időutazóknak feltétlen ajánlott.

A város egyik leginnovatívabb fejlesztése a rendbehozott, amúgy még mindig működő műtárgy, misztikus éjszakai fényekkel. Egyetem, Nagyerdő, nyár van, fiatalok vagyunk és szabadok, mi kell még: remek szabadtéri koncertek, vannak is. További részletek a Forbes Urban különkiadásban.

Végre újra van egyetemi klub, ráadásul 2000 m2-en, akár 2000 embernek. A stadionfelújítás mellékterméke és mellékhelyisége, valamint grandiőz. Szorgalmi időszakban buli- és koncerthegyek XXI-ik századi színvonalon.

+ Nagyvárad

Nem, nem csatoltuk vissza és nem is cseréltük el Debrecenre (pedig egykoron bizonyos kocsmákban születtek ilyen tervek a régió egykori kulturális központjáról, Ady Pece-parti Párizsáról). De ha már csak ötven kilométer ide és tizenöt a határtól, megérdemli az említést, mert remek. Amolyan Fogasházas romkocsma, multikulti funkciókkal, galériától elektronikus zeneszobáig, jazz, világzene, rock, minden. Eleinte a magyar célcsoportra koncentrált, anyaországi fellépőkkel, ma már van minden, mindenhonnan és az angol lett a hivatalos nyelv. És micsoda pikáns név!

A Forbes legújabb különszáma, az Urban már elérhető a standokon!