a besúgó, hbo, fotó: Orbital Strangers
Fotó: a besúgó, hbo, fotó: Orbital Strangers
rövid hír

Az HBO új magyar sorozatának első előzetese bearanyozza a napod

Vaszkó Iván
2022. február 03. 3 perc olvasás

Kedvcsináló érkezett az HBO régóta várt, teljesen magyar fejlesztésű sorozatához, A besúgóhoz – a nyolcrészes széria már Max Originals címke alatt jön, azaz a hazai indulását nemrég hivatalosan bejelentő HBO Max streamingszolgáltatás saját gyártása lesz. Premier tavasszal.

Miről szól a sorozat?

A hivatalos szinopszis így szól:

„1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri (Váradi Gergely – Guerilla, Fekete kecske), szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt (Patkós Márton – Napszállta, Kincsem), a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására. Geri azonban súlyos titkot őriz.

Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre…”

Kik játszanak benne?

A főbb szerepekben Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje) és Szőke Abigél (Akik maradtak) lesz még látható, felbukkan a sorozatban továbbá Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Funtek Frigyes, Ördög Tamás, Radnay Csilla (Nyitva), Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Znamenák István (Aranyélet, Terápia, Drakulics elvtárs) és Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál) képviseli.

Fotó: HBO Max
Fotó: HBO Max

Kik a készítők?

A sorozat író-rendezője az a 28 éves Szentgyörgyi Bálint, aki a Forbes 2021-es 30 sikeres magyar 30 alatt listáján is szerepelt, és akiről tavaly decemberben írtuk meg, hogy rangos nemzetközi képviseletet kapott. Erről ő akkor úgy nyilatkozott a Forbes.hu-nak: több terve is van A besúgó utánra, amit külföldön szeretne megvalósítani.

Hozzátette:

„Egy filmrendező pontosan annyit ér, amennyi a kollégái tehetségéből összeadódik a munkájában. Végtelenül hálás vagyok minden színésznek és stábtagnak akivel együtt dolgozhattam a sorozaton.”

Bálint mellett A besúgó további rendezői Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend), Miklauzic Bence (Parkoló), vezető operatőre Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), díszlettervezője Láng Imola (Feleségem története, Testről és lélekről, Terápia). Az HBO producerei Závorszky Anna és Jonathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), Pieces of a Woman) felel.

Mikor indul?

A széria tavasszal rajtol az HBO Maxen, pontos bemutatódátum még nincs.

Világpremierjét tavaly novemberben tartották meg Genfben. Az HBO Max itthon március 8-án fog indulni, hogy ez nagyjából mit is fog jelenteni, arról itt írtunk részletesebben.

Borítókép: A besúgó. Fotó: HBO Max // Orbital Strangers