Szentgyörgyi Bálint, A besúgó című HBO-sorozat író-rendezője. Fotó: HBO // Orbital Strangers
Fotó: Szentgyörgyi Bálint, A besúgó című HBO-sorozat író-rendezője. Fotó: HBO // Orbital Strangers
rövid hír

Idris Elba és más világsztárok ügynökségéhez szerződött egy 28 éves magyar rendező, kinyílik a világ előtte

Vaszkó Iván
2021. december 15. 5 perc olvasás

Rangos nemzetközi ügynökséghez szerződött a hamarosan bemutatásra kerülő A besúgó című HBO-sorozat 28 éves író-rendezője, a Forbes 2021-es 30 sikeres magyar 30 alatt listájának szereplője, Szentgyörgyi Bálint – tudta meg a Forbes.hu az HBO hazai képviseletétől.

A The Artists Partnership a brit film- és sorozatipar egyik vezető színészi, rendezői, forgatókönyvírói és tehetséggondozó ügynöksége, olyan világsztárok képviselője is, mint Idris Elba (Luther, The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag), Emily Blunt (Hang nélkül-filmek), Kim Cattrall (Szex és New York), Harvey Keitel (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény), Willem Dafoe (Pókember) és Matt Dillon (A ház, amit Jack épített).

Mint azt a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listájában is megírtuk, Bálint a sorozat pilot epizódját még felmosórúdra szerelt mikrofonnal és csomagtartóból öltöztetett Kossuth-díjas színészekkel készítette. Aztán az HBO megvette és nyolcrészes szériát forgatott belőle, aminek Bálint a vezető rendezője és forgatókönyvírója.

Bálint a nemzetközi piacon folytatná

„A besúgó genfi világpremierjét követően, a The Artists Partnershippel először Zoomon beszéltem, majd személyes találkozóra is sor került köztünk Londonban – mondta Bálint a Forbes.hu-nak. – Több tervem van A besúgó utánra, amit külföldön szeretnék megvalósítani. Lelkesen lépünk szövetségre, hogy felépítsük ezeket a projekteket a nemzetközi piacon.”

Szentgyörgyi Bálint író-rendező és Szász Júlia színésznő A besúgó forgatásán. Fotó: HBO // Orbital Strangers
Szentgyörgyi Bálint író-rendező és Szász Júlia színésznő A besúgó forgatásán. Fotó: HBO // Orbital Strangers

„Akármilyen ajtók is nyílnak meg számomra, a legjobban mégis a hazai közönség találkozását várom A besúgóval. Büszke vagyok rá, hogy ez az első 100 százalékban magyar fejlesztése az HBO-nak, és örömmel tölt el, hogy a hazai bemutatóval egy időben, a világ 44 másik országában is elérhető lesz a sorozat. Egy filmrendező pontosan annyit ér, amennyi a kollégái tehetségéből összeadódik a munkájában. Végtelenül hálás vagyok minden színésznek és stábtagnak akivel együtt dolgozhattam a sorozaton” – folytatta Bálint.

“Az az érzésünk, hogy Szentgyörgyi Bálint különleges és hosszú nemzetközi karrier előtt áll. Izgatottan látunk munkához vele” – nyilatkozta Bálintról a The Artists Partnership.

Azt már a Warnermedia streamingszolgáltatásának, az HBO Maxnek az európai induló eseményén megtudtuk, hogy A besúgó és a további hazai saját gyártások a szolgáltató Max Originals ernyője alatt fognak debütálni, amivel a cél az, hogy minden HBO Max-régióban egyszerre tudják bemutatni ezeket a tartalmakat.

Az első teljesen magyar fejlesztésű HBO-sorozat

A Társas játék, a Terápia és az Aranyélet után A besúgó az HBO első, teljesen magyar fejlesztésű sorozata. A nyolcrészes szériát idén tavasszal jelentették be, és a 20. század eddig ritkán feldolgozott időszakát fogja bemutatni.

A történetben a kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén áll. A sztori főszereplői Geri (Váradi Gergely – Guerilla, Fekete kecske), az állambiztonság titkos besúgója és Száva (Patkós Márton – Napszállta, Kincsem), egy demokratikus ellenzéki csoport vezetője, akik barátságot kötnek. Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri mindennap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az állambiztonságot és tartsa meg új barátait?

A főbb szerepekben Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje) és Szőke Abigél (Akik maradtak) lesz még látható, felbukkan a sorozatban továbbá Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Funtek Frigyes, Ördög Tamás, Radnay Csilla (Nyitva), Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Znamenák István (Aranyélet, Terápia, Drakulics elvtárs) és Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál) képviseli.

Bálint mellett A besúgó további rendezői Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend), Miklauzic Bence (Parkoló), vezető operatőre Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), díszlettervezője Láng Imola (Feleségem története, Testről és lélekről, Terápia). Az HBO producerei Závorszky Anna és Jonathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), Pieces of a Woman) felel.

A besúgó díszbemutatója a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon volt november elején, hazai premierdátuma még nem ismert. Az HBO Max streamingszolgáltatás a közép-kelet-európai régióban – beleértve hazánkat is – a tervek szerint 2022 elején fog elindulni.

Borítókép: Szentgyörgyi Bálint, A besúgó című HBO-sorozat író-rendezője. Fotó: HBO // Orbital Strangers