Stephen Wilhite 2013-ban életműdíjat vesz át a GIF megalkotásáért a Webby Awardson. Fotó: a The Webby Awards Youtube-csatornája
Fotó: Stephen Wilhite 2013-ban életműdíjat vesz át a GIF megalkotásáért a Webby Awardson. Fotó: a The Webby Awards Youtube-csatornája
rövid hír

Meghalt az ember, kinek hála a kommentszekció egy kicsit vidámabb hely lett

Forbes
2022. március 24. 1 perc olvasás

Pedig a GIF-et természetesen nem macskás és Leonardo DiCaprio-s mémekre találta fel a nyolcvanas években.

74 éves korában, a múlt hét folyamán meghalt Stephen Wilhite, a GIF megalkotója. Halálát koronavírus okozta – tájékoztatta felesége a The Verge-öt.

A GIF a Graphics Interchange Format rövidítése, a formátumon Wilhite a nyolcvanas években dolgozott a Compuserve alkalmazottjaként. A 2000-es évek elején ment nyugdíjba, azóta utazással, kempingezéssel és modellvasutakkal töltötte a szabadidejét.

A GIF a 2010-es évekre vált az internetes mémek, valamint vicces csetváltások és kommentek alapvetésévé, még ha eredetileg Wilhite nem is ilyen célokra találta azt ki.

A nyolcvanas évek végén jó minőségű, magas felbontású, színes grafikaként akarta forradalmasítani az akkor még lényegesen lassabb és alacsonyabb sávszélen futó internetes kommunikációt.

Felesége, Kathaleen szerint Wilhite egymaga alkotta meg a GIF-et (melynek eredeti kiejtése egyébként nem is „gif”, hanem „dzsif”), méghozzá otthon, és azt addig meg se mutatta a munkahelyén, amíg nem tökéletesítette.

Compuserve-ös munkatársai szerint Wilhite mindig keményen dolgozott, és bár a GIF a legismertebb munkája, a cég több másik projektjében is fontos szerepet játszott.

Egy 2013-as interjú alapján Wilhite kedvenc GIF-je egyébként ez a táncoló csecsemő:

Borítókép: Stephen Wilhite 2013-ban életműdíjat vesz át a GIF megalkotásáért a Webby Awardson. Fotó: a The Webby Awards Youtube-csatornája