rövid hír

6 ukrán film, amelyek megnézésével támogathatod a háborúban forgató dokusokat

Forbes
2022. március 22. 7 perc olvasás

„Miközben vannak, akik fegyverrel a kezükben védik a hazát, addig mások történeteket mesélnek, ami szintén nagyon fontos. Mert a hallgatás is lehet egyfajta bűn” – mondta el Iryna Tsilyk ukrán filmrendező, aki szerint háborús időkben mutatkozik meg igazán a művészet ereje.

Március 21. és 31. között a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hat ukrán dokumentumfilmet tesz elérhetővé online az előző évekből, amelyek segítenek megérteni a kortárs Ukrajnát, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán-orosz kapcsolat viszontagságait. A tíz napos kölcsönzés alatt befolyt teljes összeget az Ukrajnában maradt dokumentumfilmesek munkájának támogatására fordítja a fesztivál.

A filmeseket felszereléssel, technikai eszközökkel és alapszükségleteik ellátásával támogatják a közösségi adománygyűjtésből, hogy folytathassák munkájukat Kijevben és további megszállt városokban, mint Harkov vagy Mariupol. Céljuk megörökíteni a putyini agressziót, a háború eseményeit és következményeit.

Íme 6 ukrán dokufilm, amit érdemes felvenni a listára.

A 8-as akna (Pit Nr. 8.)

Marianna Kaat / Észtország, Ukrajna / 2011 / 95 min / orosz nyelven, angol felirattal

Sznyizsnyét, az egykoron virágzó ukrán bányászvárost ma már borzalmas szegénység sújtja. A város elkeseredett lakói évek óta illegálisan bányásszák a szenet, ásnak ki veszélyes és elhagyatott bányákat, forgatják fel a kiürült épületeket, a közeli erdőket vagy akár saját udvarukat is. Mindenki a túlélésért ás – nők, nyugdíjasok, állástalan bányászok, de még gyerekek is. A 15 éves Jura például otthagyta alkoholista anyját, feladta az iskoláról és a szakácskodásról szőtt álmait, hogy eltarthassa testvéreit az egyetlen általa ismert módon: illegális bányamunkával. Felnőttek hiányában Jura birkózik meg az egyébként rájuk háruló felelősségekkel: gyerekeket nevel, bevásárol, vacsorát főz, rendben tart mindent. Szívszorító történet gyerekekről, akiknek túl gyorsan kell felnőniük, példaképek nélkül.

Ukrán seriffek (Ukrainian Sherrifs)

Roman Bondarchuk / Ukrajna, Németország, Lettország / 2015 / 80 min / ukrán nyelven, angol és magyar felirattal

Ukrajnában, Sztara Zburjevka faluban Viktort és Vologyát helyi seriffeknek nevezte ki a polgármester. Feladatuk, hogy a falu közösségében fellépő vitákat és problémákat rendőri segítség nélkül megoldják. Adva van egy ravasz csavargó, aki nem szeret dolgozni. Egy szabadon kószáló baltás ember. És egy polgármester, aki hisz abban, hogy a falu lakói jobbá válhatnak. A két seriff ukrán zászlóval díszített sárga magán-Ladájával vonul esetről esetre: lenyugtatnak egy felhergelt szomszédot, nyomoznak egy haláleset kapcsán, kinyitnak egy beragadt babakocsit és megpróbálják segíteni az ingyenélő és kutyahús-evő Vova társadalmi beilleszkedését, aki valójában, mint mindenki más, normális életre vágyik. Múlik az idő, s a politikai változások és szeparatista indulatok a tévéközvetítésen keresztül elérik a falut is. Az ország Függetlenségi Napi ünnepének idején a falu férfiait besorozzák a hadseregbe. Az Ukrán seriffek a részletek iránti remek érzékkel és jó adag fekete humorral tárja elénk a falu mindennapi életét.

A Föld oly kék, mint egy narancs (The Earth is Blue as an Orange)

Iryna Tsilyk / Ukrajna, Litvánia / 2020 / 74 min / ukrán & orosz nyelven, angol és magyar felirattal

A Föld oly kék, mint egy narancs egy olyan film, amely egy filmről szól. Az ukrajnai Donyec-medencében egy anya és négy gyereke filmforgatásba fog, hogy a háború mindennapi valóságáról a képzeletük segítségével tereljék el a figyelmüket. Bár folyik a háború, van, ami nem változott: a gyerekek iskolába járnak, házi feladatot írnak, felvételire készülnek, és összeszólalkoznak egymással apróságokon. Vannak azonban más, nehezebben kifejezhető dolgok, amelyek észrevétlenül megváltoztak: Násztya elismeri, hogy a háború kitörése óta ingerlékenyebb és nehezebb vele kijönni. Miroszlava a háborút az ürességhez hasonlítja. A közös filmkészítés egy eszköz arra, hogy ezt az űrt betöltsék, és értelmet adjanak a velük történteknek.

Euromaidan. Nyers vágás (Euromaidan. Rough Cut)

Volodymyr Tykhyi, Andriy Lytvyenko, Kateryna Gornostai, Roman Bondarchuk, Yulia Gontaruk, Andrey Kiselyov, Roman Liubyi, Oleksandr Techynskyi, Oleksiy Solodunov, Dmitry Stoykov / Ukrajna / 2014 / 60 min / angol & ukrán nyelven, angol felirattal

A film kifejezetten a 2014-es Docudays UA című nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál megnyitójára készült. Mivel az ukrán forradalom alig egy hónappal a fesztivál előtt tört ki, a szervezőcsapatot az országban zajló változások tartották lázban. A fiatal ukrán filmesek minden áron szerették volna ország-világ elé tárni, milyennek látták ők a tiltakozásokat. Nem csupán szakmai érdeklődésből filmezték – gyakran életveszélynek kitéve – az eseményeket, hanem azért is, mert ezzel tudtak leginkább részt venni a forradalomban. Az események dokumentálásának vágya a forradalmárok közé vitte őket és így egyedülálló bepillantást tudnak nyújtani az ország jövőjéért folytatott tiltakozásokba. A munkát azonban már nem volt idejük befejezni, ezért a legjobb felvételekből vágtak össze hevenyészve egy filmet. Így jött létre az Euromaidan. Nyers vágás, a történésekkel együtt alakuló film.

Semmi sem mutatja (No Obvious Signs)

Alina Gorlova / Ukrajna / 2017 / 64 perc / ukrán & orosz nyelven, magyar felirattal

Egy ukrán nő visszatér a háborúból. Oksana őrnagyként szolgál, de most pszichológushoz jár Kijevben, küzd a poszttraumás stressz szindrómával (PTSD), és próbál visszatérni a normális kerékvágásba. A film végigköveti a rehabilitációját, míg újra munkába nem áll. „Semmi sem mutatja” – ezt a kifejezést hallják a leszerelt katonák a kórházban, ahová segítségért fordulnak a tüneteikkel. Ha nincs fizikai sérülésük, az orvosok és általában a társadalom nem foglalkozik a problémáikkal. Hogy fest a valóság a katonai hősiesség színfala mögött? Hogyan térnek vissza a békés életbe a háborút megjártak, és mennyi ideig szenvednek az utóhatásoktól?

Örökké esni fog (This Rain Will Never Stop)

Alina Gorlova / Ukrajna, Lettország, Németország, Katar / 2020 / 103 min / orosz, kurd, ukrán, német, arab nyelven, angol felirattal

Miután Suleyman családja a szíriai háború elől elmenekül, a családtagok Európa-szerte szétszóródnak. Lazgin Ukrajnában él családjával, egyik testvére, Koshnav Németországban, másik testvére, Kurdish Irakban, miközben harmadik testvére Szíriában maradt. A film Lazgin fia, Andriy életét követi, aki a Vörös Kereszt önkénteseként egy másik fegyveres konfliktusban vesz részt, ezúttal Ukrajnában. Vajon elmeneküljön-e a háború elől vagy segítsen enyhíteni a helyiek szenvedésén? Ez a dilemma gyötri, amikor Németországban élő testvérét látogatja meg és amikor Irakban élő rokonaival újra találkozik. Apja váratlan halála után úgy dönt, hogy hazakíséri apja holttestét Szíriába.

Kiemelt kép: Ukrán seriffek