Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez várja az utasokat a 3-as metró új állomásain

Délután átadják az utazóknak az M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát. A leglátványosabb változás a négy átépített, letisztult látványvilágú, utastereiben szimbólumokat, finom gesztusokat megjelenítő állomás, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is.

Az M3-as metró déli vonalszakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonalfelújítási munkák. A négy érintett állomás, a Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget teljesen megújult, letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és

a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek.

A most elvégzett felújítás kapcsán fontos utalni arra, hogy a hármas és a 2014-ben átadott négyes metró munkálatai között sok kapcsolatot találhatunk. Egyrészt az építészeti tervezést ugyanazon cégek és szakemberek koordinálták és készítették – a Palatium Stúdió Kft. és Paragram Stúdió Kft. –, másrészt a munkamegosztás is hasonló módon történt – emlékeztet rá az Építészfórum.

Négy állomás, több tervezőcsapat

Népliget. Fotó: BKV

Az egyes állomásokat – a négyes metróhoz hasonlóan – külön építészcsapatok, de egységes gondolatok mentén tervezték. A tervezők követték a megállók jól definiálható építészeti megjelenését, amely három fő elemben volt tetten érhető:

a magas minőségű padlóburkolat, az oldalfalak egyszerű, letisztult szálcement borítása és a plafon fém lamellás álmennyezete.

Ecseri út. Fotó: BKV

Az eredetihez leginkább a Pöttyös utcai megálló hasonlít, ez szinte már műemléki rekonstrukciónak is tekinthető a szakemberek szerint, míg a másik három állomáson nagyobb mozgásteret engedtek maguknak. Az egyik legnagyobb kihívást egyébként az ikonikussá vált padok méltó pótlása jelentette, ami a szakemberek szerint a VPI Lungo padcsaládjával sikerült is. A magyar designcég nemzetközi sikereiről már többször írtunk mi is.

Pöttyös utca. Fotó: BKV

„A megállók ugyan alulvilágítottak és kopottasak voltak, de tagadhatatlan, hogy volt egyfajta bájuk. A tervezés megkezdésekor elhatároztuk, hogy felfejtjük az állomásokra jellemző építészeti gesztusokat. Arra jutottunk, hogy a megállók rendelkeznek egy saját, karakteres építészeti világgal és szerettünk volna ebből a meglévő értékből kiindulni. Az állomások közös jellegzetessége, hogy csupán egy-egy nagyon határozott építészeti elem, szín vagy anyag definiálja a tereket. Ez a nagy léptékű, lényegre törő, szűkszavú megfogalmazás adja a vonalszakasz egységét, erőteljes hatású, egyedi, mégis rokon atmoszférát teremtve az egyes helyszíneken. Az anyagok és a szerkezetek a legtöbb esetben cserére szorultak, és sok 21. századi technológiai követelménynek kellett megfelelni, ezért az eredeti állapot puszta felújítása helyett megkíséreltük az állomások mögött meghúzódó építészeti és mérnöki gondolatmenet mai korba történő átültetését” – foglalta össze a tervezési koncepció lényegét az Építészfórumnak Antal Máté, a déli szakasz négy állomása közül hármat is tervező Bright Field Studios vezető építésze. A teljes cikk itt olvasható.

Határ út. Fotó: BKV

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill