Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar betonszemetes is ott lesz a világ egyik legnagyobb építészeti versenyének döntőjében

A világ egyik legnagyobb építészeti versenyeként is ismert Architizer A+ Award döntőjébe jutott a magyar VPI Beton. A Binn betonszemetest Nagy-Mihály Márk tervezte. A szemetes már most többfelé is megtalálható Magyarországon, többek között a nemrég felújított budapesti Vörösmarty téren és Podmaniczky téren is.

A Binn tervezése során kifejezett cél volt, hogy a minél hatékonyabb működés mellett sokféle városképbe szépen illeszkedjen. Betonteste és horganyzott, porfestett acélfedele nem csupán kellemes látványt nyújtanak, hanem szavatolják használhatóságát és tartósságát is – állítja a gyártó magyar cég.

A nagyszilárdságú finombetonból készült szemetes tömege 100 kilogramm, magassága 84 centiméter, űrtartalma 30 liter. A tervezők a részletekre is gondoltak, hiszen egyszerűen, egy ponton rögzíthető, aljában pedig vízelvezető nyílás található.

A szemetes design szempontból az egyik legbonyolultabb köztéri tárgy.

Ahogy más szemeteseknek, úgy ennek is sokféle különböző igénynek kellett megfelelnie: a könnyű telepíthetőség és karbantarthatóság mellett az egyszerű ürítés és záródás is fontos szempont volt.

A rafkós kis szemetes a gyártó szerint nehézségek nélkül takarítható, a 30 literes fémkosár a fedél nyitása után egy mozdulattal kiemelhető. A Binn egyébként már most

többfelé is megtalálható Magyarországon, többek között a nemrég felújított budapesti Vörösmarty téren és Podmaniczky téren is.

Architizer A+

Az Architizer a világ legnagyobb építészeti platformja, amely sokféle kategóriában évente osztja ki az Architizer A+ díjakat. A Nagy-Mihály Márk által tervezett szemetest a kültéri bútor kategóriában a világ minden tájáról nevezett design koncepció közül választották ki. A zsűri díja mellett minden kategóriában szavazással választják ki a döntősök közül a közönségdíjas alkotásokat.

Tavaly összesen 400 ezer szavazat érkezett a különböző kategóriákban.

Fotó: Fabricius Anna / VPI

A magyar betonszemetesre július 31-ig lehet szavazni a kültéri termékek és anyagok kategóriában az alábbi linken.

Nem ez az első elismerés

A korábbi években a VPI két betonpadja, a Fülöp Fruzsina által tervezett Kavics és a Paunoch Renáta által tervezett Croma is elnyerte az Architizer A+Award közönségdíját, ráadásul a Kavics – ahogy mi is megírtuk korábban – a zsűri díját is megkapta.

A budapesti Fehérvári úton működő VPI fő profilja a köztéri betonbútorok tervezése és gyártása. Termékeik fejlesztésében és kivitelezésében is a közterek innovatív megközelítésére törekszenek folyamatos kísérletezéssel. Kizárólag saját fejlesztésű, nagyszilárdságú betonkeverékekkel dolgoznak. Ezek az új generációs anyagok karcsú és összetett formák, nagy teherbírású szerkezetek, valamint szokatlanul finom felületek létrehozását teszik lehetővé.

A 2008-ban, Varga Péter által alapított cég mára kinőtte a manufakturális kereteket. A tavaly 169 millió forintos árbevételt elérő cég 13 főt foglalkoztat, és

bútoraik megtalálhatóak Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Romániában. A Binn viszont annyira új termék, hogy egyelőre csak a két említett budapesti helyszínen találkozhatunk velük.

A díjjal nem jár anyagi elismerés. A termék és a cég presztízsét és ismertségét emeli egy-egy rangos szakmai díj elnyerése. A VPI-nél külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a piacon lévő vagy frissen piacra kerülő termékeket megmérettessük nemzetközi design versenyeken, mondja a Forbes kérdésére Varga Péter, hozzátéve: a termékek ismertségét látványosan emelte nemzetközi szinten, ezt az érdeklődéseken és ajánlatkéréseken pontosan le tudták mérni.

„Ez a szemetes nem az olcsóbbak közé tartozik, a piacon a felső középkategóriában van. A tervezésbe egyébként bevontunk városüzemeltető szakértőket, akikkel folyamatosan egyeztettük a szemetes működtetését, hogy az minél inkább megfeleljen a karbantartási igényeknek.”

Egy templom is a legjobbak között

Nem a VPI Beton az egyetlen magyar, aki idén a döntősök közé jutott, többek között a Robert Gutowski Architects is esélyes a fődíjra saját kategóriájában, a pátyi Szent II. János Pál Pápa templommal (rájuk itt lehet szavazni).

A Robert Gutowski Architects neve onnan ismerős lehet, hogy áprilisban a ZDA–Zoboki Építésziroda tervével együtt az ő tervüket is beválogatták a Sencsen Operaház pályázatának legjobbjai közé. A végeredményt augusztusban hirdetik ki.

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.