A jó élet

Ez egy őrült hobbi: 4 mester 3 hónapig dolgozott az 50 éves órán, legalább 30–60 ezer dollárt ér

Forbes
2019. november 26. 3 perc olvasás

A TAG Heuer egyedülálló módon tiszteleg az 50. éves Monaco karóra modell előtt, a svájci óragyártó ugyanis felújított egy 50 éves darabot. A különleges karórát december 10-én, a New York-i Game Changers óraaukción kínálják eladásra. A tervek szerint az aukcióból befolyó összeget a United Way of New York City nevű szervezetnek ajánlják fel, amely a nehéz körülmények között élő gyermekek oktatását támogatja.

A Monaco Piece d’Art átdolgozását a TAG Heuer saját szakértői végezték. A karórát eredetileg a cég Chaux-de-Fonds-i székhelyén lévő múzeumból vették elő, amiben az első automata felhúzású szerkezet, a Calibre 11-es dolgozik. Az 1969-ben kiadott órán ráadásul még az eredeti acélszíj van. Az egyedülálló karórán több apró változtatást is végrehajtottak, egyik ilyen a tok, amelynek hátlapján a szakemberek kivágtak egy kör alakzatot a rozsdamentes acélból és zafírkristály üveget tettek a helyére. Ennek köszönhetően láthatóvá vált az óra szerkezete.

A Monaco Piece d’Art-on négy órakészítő dolgozott három hónapon keresztül

Az órakészítők emellett szétszerelték a szerkezetet és a különféle elemeket is, majd a kronográf minden alkotóelemét restaurálták. A folyamat magában foglalta valamennyi elem megtisztítását, valamint a funkcionális felszínek, illetve a terhelt alkatrészek polírozását. Mindamellett három új ékkővel gazdagodott a páratlan darab, így összesen 20 rubinnal rendelkezik. Az árverés weboldala szerint 30–60 ezer dollár értéket képvisel.

A karóra hátlapján szembetűnő művészi munka köszön vissza: a perc és a másodperc számláló kronográf hídjáról a „Cal.eleven Jewel Piece Heuer Art” valamint a „Monaco Swiss” feliratok láthatók. Érdekesség, hogy két hidat teljesen újra kellett alkotni, mert az eredetiek túl vékonynak bizonyultak a gravírozáshoz. A Monaco Piece d’Art megalkotásán négy órakészítő dolgozott három hónapon keresztül.

Kapcsolódó: az aktuális, már a boltok polcain lévő Forbes Life-ban ötoldalas összeállítást közlünk Magyarország vezető órásmestereiről, korábbi és újgenerációs órásokról, bemutatunk egy alig ismert világot és fontos szereplőit, gyűjtőket, kereskedőket, a szakma világszerte ismert magyarjait is. Kiderül: a műfaj újra virágkorát éli.

Ahogy Mészáros Ferenc óragyűjtő mondja aktuális cikkünkben: „Ez egy őrült hobbi”. Vele például előfordult, hogy dupla áron vásárolt meg egy órát csak azért, hogy végre ott legyen gyűjteményében; de olyan is volt, hogy karácsony napján utazott vidékre, nehogy lemaradjon egy szimpatikus darabról.