Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez az öt trend uralja jövőre a tech-világot

Mesterséges intelligencia, 5G, robotika, felhők, VR: ezekbe a szektorokba öntik a pénzt a tech-vállalatok. A járvány gyorsíthat az eljárások fejlődésén, mivel azok számos területen helyettesíthetik az emberi jelenlétet.

Elsőre botornak tűnhet jóslatokkal érni 2021-re, mivel még azt sem tudjuk, hogy a járvány a következő hónapokban mit szabadít a piacokra. Egy ugyanakkor biztos: a technológiai fejlődésbe jövőre is sok pénzt ölnek a vállalatok, így a trendek már most világosan látszanak.

Ráadásul a járvány fel is gyorsíthatja a látható tendenciákat, mivel azok jelentős részben kapcsolódnak az otthoni munkavégzéshez, segítik az automatizálást és a digitalizációt, illetve helyettesíthetik az emberi jelenlétet bizonyos helyeken. Az amerikai Forbes szakírói átnézték, hogy mi az az öt legfontosabb trend, ami a jövőre is kulcsszerepet játszhat a tech-világban. Azt azonban a szakújságírók is hozzáteszik: a technológiai fejlődés nem feltétlenül lesz pozitív.

Mesterséges Intelligencia (MI)

Ez a legnagyobb és legfontosabb trend az elmúlt években, és jövőre is fókuszban lesz. Az MI rendkívül hasznos eszköz, hogy

egyre szélesebb körben megértsük és elemezzük magunk körül a világot.

A gépi tanulással dolgozó algoritmusok egyre gyorsabbak, okosabbak, szofisztikáltabbak, ráadásul egyre olcsóbbak is.

Rengeteg területen lehetnek segítségre a szoftverek: az egészségügyi adatok elemzésétől a közterek monitorozásán át a nyersanyagok észszerűbb felhasználásáig számos területen felhasználhatók. Az üzleti gyakorlatban óriási előny lenne, hogy az MI gyorsan megérti a fogyasztói mintákat és viselkedést. Jövőre várható, hogy egyre jobbak és kiterjedtebbek lesznek a viselkedéskövető algoritmusok, valamint a szükséges infrastruktúra is egyre jobban kiépül.

Robotika, drónok és automata járművek

Már most is használnak robotokat, drónokat és önvezető járműveket, de az iparágba ömlő pénzből könnyű arra következtetni, hogy a gépek használata még inkább teret nyer jövőre.

Ez a szektort ráadásul élénkítheti is, ha hosszú távon velünk marad a koronavírus. Egyrészt a gyártósoroknál vagy épp az éjszakai műszakban dolgozó a robotok, másrészt a logisztikában a drónok és járművek használata

csökkenti az emberi kontaktusok számát, ami járványhelyzet esetén jó iránynak tűnik.

Felhőszolgáltatások

Ezek azok a szoftverek és platformok, ahol a programot és a kapcsolódó adatokat központilag tárolják egy felhőben, a felhasználók pedig leggyakrabban böngészőből férnek hozzájuk.

A nagyvállalatoktól, mint a Google, a Microsoft vagy az Amazon, a kismillió startupig, számtalan cég foglalkozik a technológia fejlesztésével és használatával. A járvány eddig tanúbizonyságát adta, hogy

a home office rendszer jó hatással van a szolgáltató cégek árfolyamára és nyereségességére.

Jó példa erre a Zoom, ami rétegcégből pillanatok alatt a közbeszéd része lett. 2021-től is prosperitásra és jövedelmezőségre számítunk.

5G-hálózat

Az 5G igazából nem csak gyorsabb tartalomszolgáltatást jelent, hanem az internet használatának új dimenzióit. A hálózat garantált, vezeték nélküli kapcsolata a rendkívüli sávszélességgel lehetővé teszi a kábelek nélkül virtuális valóságot, a mesterséges intelligencia központi rendszer nélküli elérését, a big data-technológiák használatát bárhol a világon.

Az 5G-t nagyjából úgy lehet összefoglalni, mint

ami a fenti három trendet bárhol, bármikor nagy sávszélességgel elérhetővé teszi.

Jövőre nagyot léphet előre a technológia, különösen, ha széles körben is elérhető lesz. Jó példa a használatra a Salmar, a norvég halászati cég, amely 5G-s technológiát fejlesztett a halak gondozására és etetésére. Képfelismerő algoritmusok monitorozzák a halakat és felismerik, ha valamelyik túl- vagy alultáplált, valamint azt is, ha orvosi beavatkozásra szorul.

Kiterjesztett valóság/Virtuális valóság

Ez a technológia azokat az eszközöket, szemüvegeket vagy headseteket takarja, amelyekkel a gép által generált kép közvetlenül látszódik a felhasználó látómezejében. Ha csak illeszkedik a látómezőbe, az a kiterjesztett valóság, ha viszont helyettesíti azt és a felhasználó csak a generált képet látja, az a virtuális valóság.

A technológiát a szórakoztatóiparon, az egészségügyben, logisztikában vagy

bárhol lehet használni, ahol magas szintű képalkotásra van szükség.

Jó példa erre a már működő technológia, hogy szenzorokkal bemérik a páciens szemgolyóját, majd a szemész VR-szemüveggel tudja vizsgálni úgy, hogy hozzá sem kell érnie a beteghez. Ráadásul utána a páciens úgy tudja próbálgatni a szemüveglencséket, hogy nem kell bemennie az üzletbe.

Oszd meg!