A jó élet

Etikus-e gyilkosnak nevezni azt a több milliárd embert, aki eszik húst? – A nagy vegánvita

Bagi László
2020. szeptember 15. 5 perc olvasás

Szórakoztató, a bokszmeccsek hangulatát idéző vitát hozott az idén az online térbe költözött Brain Bar első napjának vegán vs. húsevők-vitája. A jövőfesztivál első délelőttjén Moldován András, a szókimondó sertésmogul és Bergovecz László, a vegánlobbi élharcosa ütköztette érveit.

Mivel fogjuk etetni az emberiséget? Vajon a vegánok megmentik a bolygót? Mi a helyzet a műhússal? Biztos, hogy a vegán életmód olyan egészséges, mint amilyennek a vegánok mondják? Miért adják föl sokan a vegánságot? A beszélgetést vezető Szabados Ágnes ezekkel a gondolatokkal engedte egymás torkának esni kulturáltan vitatkozni a feleket. Illetve hogy egész pontosak legyünk, egyikőjük már a mérlegeléskor ledobta az atombombát, ezután minden más csak cicaboksznak tűnt.

„Egy coming outtal kell kezdenem. Tavaly november végétől összesen hat hónapig, ha vegán nem is, de vegetáriánus voltam”

– mondta Moldován András mellékállásban cápa, főállásban sertésmogul, a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonosa.

Az első menetben alapvetően azt a kérdést járták körül a felek, hogy mennyire egészséges a vegán életmód. Az üzletember a kérdést nem bízta a véletlenre, ajándékba hozott egy vegán sajtot. Az összetevőket végigböngészve rámutatott, hogy a két fő alkotóelem a víz és a kókuszolaj, tápérték nem sok, transzzsír annál több. Moldován érezte, hogy ellenfele nem heverte ki a bekapott pofont, a kókuszolajról elmondta, hogy egy ipari melléktermék, ami a finomítás során ráadásul elveszti az értékes tápanyagokat és vitaminokat. (Azt nem tette hozzá, hogy bizonyíthatóan rendkívül sok esőerdőt irtanak ki az ültetvények miatt.)

„Ez az, amit megesztek. Az nem baj, hogy egyrészt tápanyag semmi, másrészt meg káros?”

A vegánlobbi zászlóvivője megérezte a pofonokat, de föl tudott állni. Szerinte „ha az egészség lenne a cél, akkor valóban nem az az egyszerű megoldás, hogy amire v betű van írva, v mint vegán, az egészséges. Nem is ez az oka a vegánságnak.”

Fotó: Liszkay Lilla, Brain Bar

A Facebookon élőben közvetített adás alatt egyébként szavazni is lehetett, a nézők pedig ezt meg is tették. Az állásból úgy tűnt, hogy az ország összes vegánja a képernyőkre tapadt: a húsevő Moldován 60, a vegán Bergovecz 40 százalékot kapott ekkor. Ami utóbbi szerint nem rossz eredmény, tekintve, hogy a társadalom mindössze 1 százaléka vegán. „Ami nem véletlen. Van egy teljesen természetes egyensúlyra törekvés a szervezetben” – vágott vissza Moldován.

Fordulatok a folytatásban

„Etikus-e részünkről más élőlényeket, akik érzelmekkel és intelligenciával bírnak, elnyomni, kihasználni” – tette föl a költőinek nem nevezhető kérdést Bergovecz.

Már-már festői képekben érkezett rá a válasz Moldovántól: „Etikus-e gyilkosnak nevezni azt a kilencéves gyönyörű szőke kislányt, aki boldogan szalad be a gyorsétterembe, hogy egy csirkefalatot ehessen?” Majd azt is hozzátette, hogy alapvetően mindenki azt eszik, amit akar, nem kell meggyőznünk egymást, ez „nem az Újpest-Fradi”.

Fotó: Unsplash

Bergovecz szerint nem elég, ha csupán a csirkékről, sertésről, szarvasmarhákról van szó, hiszen az esőerdők állatairól is beszélni kellene, akiket – véleménye szerint – az állattartás miatt pusztítanak el. Moldován szerint ennek egyik motorja a szójatermesztés, amit éppen a vegánok fogyasztanak. De amit nem ők, abból takarmány lesz – vágott vissza iszapbirkózókat megszégyenítő elánnal Bergovecz.

Az utolsó, harmadik menet is tartogatott izgalmakat, még ha csökkent is a kezdeti lendület. A vállalkozó elmondta, hogy éppen a nagyüzemi állattartás a megoldás a világ élelmiszer-ellátásának gondjaira. Az üzemekben, szigorú szabályok betartásával távol lehet tartani a kórokozókat, a szabadon kószáló állatok sokkal inkább ki vannak téve a fertőzéseknek. Nem igaz az sem, hogy az állatok szenvednének, a levegőt folyamatosan cserélik, játékokat, ingereket adnak nekik és egy szoftvert fejlesztenek, amivel még jobbá tehetik az állatok életét. „Magam is elkötelezett vagyok az állatjólét kérdésében. Nem, nem kínzunk állatokat. Sőt, kifejezetten vigyázunk rájuk” – mondta.

Bergovecz szerint

az ingadozó vegetáriánusok csak nyugtatják a lelkiismeretüket, amikor figyelnek arra, hogy az adott termék egy kisebb, családi gazdaságból származzon.

Végül a műhúsokról esett szó, ami Moldován szerint is jelenthet egyfajta megoldást a jövő táplálkozási gondjaira. A kérdés csak az, hogy milyen irányt vesz az élelmiszeripar, a laborban szaporított műhúsokra, vagy más alternatívákra, fehérjeforrásokra fókuszálnak majd.

A kutatók által leginkább járhatónak tartott lehetőség – vagyis hogy továbbra is együnk húst, csak csökkentsük a mennyiségét, ne pazaroljunk – nem hangzott el, de legalább a két fél mosolyogva szorított kezet a végén. Bergovecz eltette az ajándékba kapott kókuszzsíros vegán sajtot, és mindenki hazament.