Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

kerékpárút_forbes_ fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Elkészült a Duna-menti világító bicikliút

A próbaüzem az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút több közkedvelt Duna-menti szakaszán történik meg Komárom-Esztergom megyében, mintegy 230 méteren. A biciklisták napnyugta után és napkelte előtt is könnyedén követhetik az út nyomvonalát – persze csak, ha feloldják a járványügyi korlátozásokat.

A kerékpárút nyomvonalába világító szemcséket kevertek, és a műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata.

Tesztüzem // fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. Az új technológia telepítése csak minimálisan, 4-5 százalékkal emeli meg az építési költségeket.

A technológia alkalmazásával megtakarítható a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése.

A kivitelezők az ideális arány kiderítése érdekében egyes részszakaszokon különböző méretű és mennyiségű szemcsét kevertek az út anyagába. A munkálatok október közepén kezdődtek meg, és néhány héten belül le is zárultak, így megindulhat a kísérleti jellegű beruházás tesztüzeme.

A szakemberek a következő hónapokban folyamatosan figyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hidegben, fagyokban.

Kiemelt kép: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Oszd meg!