Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szigorítások: a kormány beveti a katonaságot is

A mai kormányülésre menet készített rövid videót Orbán Viktor, kormányfő arról, hogy tárgyalni fognak a katonaság bevonásáról, hogy ellenőrizni tudják a ma életbelépő szabályok betartását, a közrend fenntartását.

Tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogyan változik meg mától az élet, ugyanis hatályosak azok a szigorító intézkedések, amit az itthon elharapozó járvány megfékezésére vezetett be a kormány.

Orbán azt mondta, ma a legfontosabb, amiről a hovédelmi és a belügyminiszterrel kellett egyeztetni az az, hogy hogyan vonják be a hadsereget a kijárási tilalom és az általános közrend fenntartásába, valamint “ahol ez szükséges, ott az egészségügyre nehezedő teher viselésébe”.

A katonák a rendőrségnek, a központi közigazgatásnak és az egészsügynek segítenek majd be ott, ahol – ahogy Orbán fogalmazott – “a belügyminiszter és az egészségügyminiszter szerint arra szükség van” (a kormányzatban az egészségügy csak államtitkári szinten van képviselve, miniszteri szinten nincs – a szerk). A lépés pénzügyi és jogi részleteiről döntenek a nemrég kezdődött kormányülésen.

A katonság a járvány első hulláma alatt is szerepet kapott, akkor a stratégiai vállalkozásokat vették sorba, és egyeztettek velük.

Maszkviselés: a BKK és a városi önkormányzatok dolgoznak az új szabályokon

A szigorítások kapcsán sorra jelentik be a 10 ezer főnél nagyobb városok önkormányzatai, hogy milyen helyi szabályok érvényesek a közterületi maszkviselésre. Tegnap este derült ki, hogy náhány általános szabály mellett ebben kaptak mozgásteret. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook oldalán erősítette meg, hogy a megállókban és a járatokon továbbra is kötelező lesz a maszkhasználat, az egészségügyi dolgozók pedig továbbra is ingyen utazhatnak. Az este megjelent rendeletek miatt azonban lesznek majd változások, de ezeken egyelőre dolgoznak, későbbre ígértek tájékoztatást. A helyi önkormányzatok Facebook oldalait, egyéb csatornáit minden esetre érdemes nézni, egyre többen hirdetik ki a rendeletnek megfelelő új szabályokat.

Borítókép: Archív / Orbán Viktor Facebook oldalán jelenti be a koronavírus-tesztek hatósági árát.

Oszd meg!