Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Díjesővel jön haza a Hazug című magyar kisfilm a New York Film Awards-ról

Kámán Albert 22 perces Hazug című filmje a New York Film Awardson 5 díjat is bezsebelt. A kisfilmnek nem ez az első sikere, a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló alkotást Los Angelesben, Olaszországban és Las Vegasban is díjazták már.

Az állami támogatás nélkül, művészi elhivatottságból készült Hazug tavasszal debütált a Cannes-i Filmfesztivál egyik kísérőeseményén, ahol a közönség vastapssal fogadta az alkotást.

A hűtlenség és meghasonulás témáját feldolgozó kisfilm egy fiatal pár erdei házban töltött hétvégéjét mutatja be. A lány gyanús jeleket talál, melyekből arra következtet, hogy barátja megcsalja őt, és különböző tudatmódosító szerek hatására lassan elhatalmasodik rajta az őrület. Mindeközben legnagyobb félelmével kell szembenéznie: saját lelkiismeretével.

A sötét felvételekből megkomponált történet thrillerszerű keretek között kibontakozó lélektani dráma, amely szimbolikus képekkel mutatja be a bűntudat mardosó érzését.

Kámán Albert rendező, személyes élményeiből íródott kisfilmjéért negyedszerre nyerte el a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó kitüntetést, illetve nemrég a European Cinematography Awards neki ítélte a legjobb operatőrnek járó díjat.

A főszerepben, Jordán Tamás egyik legtehetségesebb tanítványa, a pályakezdő színésznő Nagyistók Edit harmadik alkalommal kapta meg a legjobb színésznő díját. A filmben hallható különleges elektroakusztikus aláfestő zenéért pedig, a legjobb filmzenének járó díjat az Erkel -és Bartók–Pásztory-díjas Bánkövi Gyulának ítélte a szakmai zsűri.

Az eddig mintegy 20 díjjal büszkélkedő szerzői filmet még számos külföldi nemzetközileg elismert fesztiválon indították az alkotók.

A kiemelt képen Kámán Albert látható.

 

Szeretnék egy kicsit nevetni is. És nem tudok nevetni, ha röhögtetnek.