Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Huszonhét év után magyar rendezőé a Diák Oscar-díj

Kovács István Ostrom című munkája is bekerült a Student Academy Awards három díjazottja közé, így a szabályzat szerint a filmet nevezhetik a Legjobb rövidfilm Oscar-kategóriájában is.

A díjazás már biztos, de az, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz-e, az október 11-én, a Los Angelesben megtartott díjátadón derül majd ki.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik.

Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A részben a filmalap támogatásával létrejött Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét nyerte el.

Az alkotás Kovács diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke.

A direktor korábbi, alapszakos diplomafilmjével, a Betonzajjal hívta fel magára a figyelmet, míg tavaly az első világháborús Szürke Senkikkel tarolt a Magyar Filmdíjon.

Magyar film utoljára huszonhét éve nyert Diák-Oscart, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című filmje győzött.

Oszd meg!