Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

budapest tél

Budapest lett a második legnépszerűbb téli úti cél Európában

Egyedül Helsinki tudta megelőzni a magyar fővárost a Forwardkeys utazási elemző cég kutatásában, melyben az EU-n belüli távolsági légijáratok foglaltságát vizsgálták. A felmérésben a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti foglalásokat nézték.

A valenciai székhelyű elemző cég november végén publikált jelentésében Helsinki az első, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti – áll a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleményében.

A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált a december 15. – január 15. közötti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3%-os emelkedését.

A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Bukarest (28,4%), Lisszabon (27,2%), Porto (26,5%), Athén (22%), Koppenhága (18,5%), Madrid (18,3%), Prága (16,5%) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4%) turizmusa is.

Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető.

A kapacitásnövelés egy ekkora volumenű bővülés esetében önmagában nem feltétlenül magyarázó erejű. Kellett hozzá az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez. Az esemény 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel, idén az amerikai Forbes is beválogatta gyűjteményébe.

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11%-kal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszak hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosi desztinációi — mint London, Párizs, Róma, Madrid vagy Frankfurt.

Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele ebben az öt desztinációban realizálódott a 2019-es téli ünnepi szezonban.

fotó: Daniel Olah // Unsplash

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill