Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amerika kedvence a kerti partidon: 5 jó európai chardonnay a grillcsirkédhez

Az amerikaiak mindig és mindenhol, az európaiaknak leginkább akkor vesznek chardonnay borokat, amikor épp pihen a fantáziájuk. Vagy amikor a nyári grill partin csirkét választó vendégeikre gondolnak. Na, ezekre az esetekre ajánlok most öt tételt.

Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál egyre fontosabb a chardonnay a szortimentben, kb. értékesítésük 15 százalékát adja (a boraik kb. fele fehér, fele vörös), ezért is építenek rá külön eseményt most már ötödik éve. A ChardonnÉJ lényegében a legnagyobb éves nyilvános eseményük és bulijuk, ráadásul tudomásom szerint az egyetlen releváns boros rendezvény az országban, ami erre a szőlőfajtára koncentrál. Itt, Etyeken, a Kúria szakmai mesterkurzusán, majd az udvarán sétálgatva kóstoltam hétvégén pár tucat közép-európai tételt, ezek közül ajánlom a nekem legjobban tetszőket. Grill partihoz, nyárhoz, vagy csak úgy, alap chardonnay-rajongóknak.

ChardonnÉJ 2019 az Etyeki Kúria kertjében

Etyeki Kúria: Chardonnay válogatás 2015

Mi ez? A birtok nevére rácáfolva a Soproni borvidéken is dolgoznak, hiszen ők a burgenlandi Esterhazy borászat testvérbirtoka. 22 hektár szőlő Sopronban, 32 hektár Etyeken, és hogy még egyet bonyolítsunk az ügyön: a borász Mérész Sándor már saját néven is készít borokat, ezeket a Kúriánál, illetve a boltokban a Kúria borai mellett lehet megtalálni általában. A hazai központ persze Etyek, modern épületük jellegzetes a látszóbeton és a sok üvegfelület miatt.

Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza, és Martin Cooper, a Weingut Esterházy borásza a ChardonnÉJ-en

Milyen? A 2015-ös Chardonnay válogatás az esemény szakmai részének, az ültetett mesterkurzusnak legjobb bora volt, esküszöm. Legalábbis ez volt lényegében az ott kóstolt nyolc borból az egyetlen, amit nem gondolt túl a borász, és nem rontott el a túl hosszú vagy túl intenzíven pörkölt hordóban érleléssel. A házigazda bora pont azt adta, amit egy palack chardonnay-tól elvárok: frissességet az érett gyümölcsös ízek mellé (ananász, maracuja), teltséget, krémes textúrát, közepes testet, és finom, elegáns tercier jegyek a hordós érlelésből. Forgalomban már leginkább a frissebb, 2016-os és a 2017-es verziója található, ami tudja ugyanezt, sok érett trópusi gyümölccsel, finom vaníliás-mogyorós vonallal, krémességgel operál. Jó.

Mennyiért? 2750 forint (a 2017-es, a korábbi évjáratok drágábban)

Egyenesen a Mátrából

N.A.G. Borművek: Veresföld Chardonnay 2017

Mi ez? Németh Attila Gábor, a Mátrában 10 hektáron gazdálkodó borász, aki ha tehetné, visszamenne az időben, és megállna ott, ahol még csak 2 hektárja volt (röviden: munkaerőhiány). Vagy elmenne a sörkészítés irányába, mielőtt borbirtokot alapított 2000-ben, az is ugyanannyira érdekelte. Én örülök, hogy a bort választotta, annak is, hogy a kezdetektől a saját stílusában, a maga természetközeli módján készíti azokat.

Milyen? Klasszikus chardonnay, krémes, kerek, elegáns, ásványossággal megspékelve. Meglepően magas, 15,5 százalék körüli alkoholtartalma van, ami csak a címkén sokkol, kóstolva nem. Repetáztam belőle, és a korábbi évjárataiból is.

Mennyiért? 4950 forint

A mesterkurzuson egy 13 éves chardonnay-t is kóstoltunk. Meglepő, de remek volt!

Ilocki Podrumi Chardonnay Premium 2018 (Horvátország, Szerémség)

Mi ez? Horvátország legkeletibb településén, Ilokon, a Duna mellett, 990 hektár területen, évi 4 millió palack bort készítenek (ebből 330 hektár saját terület). A részvénytársaság igen csak tőkeerős, volt mire ráépíteniük saját borbolt-franchise-ukat. A boraik mégsem lettek az ipari tömegtermelés olcsó, gagyi áldozatai, ez nem az első, amit szeretek.

Milyen? Elképesztően intenzív, vadvirágos illat, szinte kiugrik a pohárból. A korty ugyanez, csak jön még hozzá az ásványosság, érett gyümölcsös és mandulás tónusok, szóval nem egy tipikus chardonnay. Viszont krémes a textúra, klassz savak is járnak hozzá, és nagyon sokáig megmarad az íze a szánkban.

Mennyiért? kb. 2200 forint

Feeling sétálókóstoló, a belépőjegy áráért korlátlan kóstolási lehetőség járt

Günzer Családi Birtok: Chardonnay 2012

Mi ez? A Günzer család sok generáció óta foglalkozik borkészítéssel a Villányi borvidéken; Günzer Zoltán 1990-ben alapította meg sajátját. A 30 hektáros, feleségével és gyermekeikkel közösen művelt birtok nem keverendő össze testvére, Günzer Tamás birtokával (Günzer Tamás Pincészete), aki nagyjából azonos birtokméreten, szintén a családjával dolgozik, szintén megfizethető kategóriában.

Milyen? Intenzív, krémes, vastag, telt bor, pörkölt mogyorós, vaníliás ízjegyekkel, szóval érett, siklósi alapanyagból lett, és nagy testű. De nem lomha, mert az ízében ott van csomó gyümölcs is, savak és terroir, intenzíven. Kora ellenére remek formában van. Csak tudjuk beszerezni – a boltokban inkább a fiatalabb, frissebb évjáratokat találjuk meg.

Mennyiért? 2090 forint (a piacon éppen forgó 2015-ös évjáratból legalábbis)

A szerémségi Kovacevic családi borászat is hozott jó borokat, és kóstolták a konkurenciát is

Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs

Mi ez? Champagne, a tuti biztos, (szinte) soha nem tévedő bajnok chardonnay témában (már ha chardonnay-ból készül, de erre nála elég jó esély van). A Charles Heidsieck márkával azonos tőről fakadó, és 2011 óta azonos tulajdonosi körben lévő Piper-Heidsieck brand egykor Marilyn Monroe kedvence volt, de tavaly is ott volt az Oscar és Cannes vörös szőnyegein.

Milyen? Ez itt 100% chardonnay, a márkától megszokottnál szárazabb kivitelben (alacsonyabb dozázs), kifejezetten nyárra, ételek mellé szánták, vagy aperitifnek. Megvan benne az a test és komplexitás, az elegancia és struktúra, amit egy ilyen márkától elvárunk (hosszú érlelés), de kevésbé nehezíti el a cukor.

Mennyiért? 18500 forint

Fotók: Etyeki Kúria

Dom Pérignon után végre a magyar bencéseknek is van pezsgőjük

 

Oszd meg!