Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dom Pérignon után végre a magyar bencéseknek is van pezsgőjük

Ha dom Pierre Pérignont a pezsgő apjának nevezzük, akkor az ital bölcsője a Szent Bendek-rend. Ideje volt, hogy a magyar bencés főapátság, a pannonhalmi is saját pezsgőt jegyezzen. Fun fact, hogy ezt Erdélyben teszik. A Carassiát teszteltük.

Gál Tibor valószínűleg a valaha élt egyetlen olyan magyar borász, akinek hatása még egy évtizeddel a halála után, a világ több pontján is egyértelmű, hiszen tanácsait a világ számos pontján kikérték. A pinot noir szőlőfajta nagykövetének tartották, az Egri borvidéken kívül például a partiumi Szilágyságba is ezt a szőlőt álmodta meg a 2000-es évek elején. Szinte a semmi közepén, egy kis zsákfaluban, Kárásztelken talált egy jó potenciállal rendelkező, déli fekvésű domboldalt, és az öt barátnak, akik akkor vele voltak (és bor helyett szilvapálinkát ittak), azt tanácsolta, hogy gyöngyözőbort és pezsgőt készítsenek a területről, amely akkor még parlagon hevert.

Gál Tibor akkor még nem is tudott volna ott munkának látni, mert éppen – sok más egyéb mellett – az akkor az ország legmodernebbjének számító Pannonhalmi Apátsági Pincészet felépülését vezényelte. Amikor ezt 2004-ben átadták, Gál Tibor kiváltotta a kárászteleki domboldalt. A hozzá tartozó pezsgőpincészet előkészítésébe már nem foghatott bele, 2005-ben váratlanul, egy dél-afrikai autóbalesetben meghalt.

Öt szív

A 22,4 hektárossá összevont dombra a befektetőcsoport, az öt barát – Kovács Zoltán, Ulicsák Szilárd, Leitersdorfer Edit, Rábai László és Rábainé dr. Szabó Ibolya Mária – 2011-ben mégis Gál tanácsai alapján kezdte telepíteni a szőlőket. Kárásztelek azonos szélességi fokon fekszik Burgundiával, a pinot noir hazájával, az ültetvény felére itt is ez a fajta került. Hogy-hogy nem, Champagne vidékén is ez a pezsgők első számú alapanyaga.

Éppen csak hogy átvette szőlész-borász oklevelét a huszonéves Bereczki Csaba, a helyi fiú máris a pince élére állhatott. Amint a tőkék három évvel később termőre fordultak, elkezdtek csendes borokat (Vinca termékcsalád) és gyöngyözőborokat (Friza termékcsalád) készíteni a birtokon. A pezsgőkészítésbe is rögtön belevágtak, de mivel sem a fiatal borásznak, sem a befektetőknek nem voltak tapasztalatai, külsős tanácsadók is segítették őket. A hagyományos pezsgő mindig több éves történet, a munka eredményeit mostanáig nem lehetett megkóstolni.

viator-pezsgokostolo-vacsora-44

A pezsgőket a pannonhalmi Viator étteremben mutatták be. A képen Márkus György pezsgőszakértő szakért a tulajdonosok (a képen pl. Kovács Zoltán), Várszegi Asztrik főapát, a sajtó és a forgalmazók (Bortársaság) körében

A kárásztelki területet Erdélyben „kristályszigetnek” nevezik a csillámpala- és csillámkvarcit-tartalma miatt – erre is utal a Carassia név, amelyre végül a pezsgőiket keresztelték. A pezsgő logója, a szívekkel körbezárt csillag is ezt, meg az öt barátot jelképezi.

Az öt szív a magyar bencés kongregáció jelképe is, a török hódoltság utáni öt meglévő bencés közösségre emlékezik, és a Pannonhalmi Főapátság arculati elemének, így például a Vis Vitalis vizesflakonjainak is fontos része.

Itt jegyezzük meg, hogy az öt barát saját fontossága helyett az intézményi befektetők, a Meszes Major Kft., és főleg a Pannonhalmi Főapátság jelentőségét hangsúlyozza. Előbbi cég, a Meszes Major Kft. Tombor Andráshoz, és az ő erdőbényei borászatához kötődik, erről a tavaly szeptemberi Forbesban az EU által eredetileg startupokra szánt pénzei, a Jeremie-akták kapcsán írtunk. Tombor András ilyen módon megszerzett pénzeket igencsak megkérdőjelezhető módon használt fel tokaji borászatában egy kereskedőcégen keresztül, de azt tagadták, hogy a kárászteleki projektre is jutott volna belőlük. Az sem lett volna szabályos.

viator-pezsgokostolo-vacsora-20

Az 1600 négyzetméteres ultramodern kárásztelki pince 2012-re készült el, egy évvel később Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldásával adták át. A 4 millió eurós összköltségvetésből 2,7 millió eurót költöttek az üzem megépítésére és a technológiára, melynek felét európai uniós forrásból (FADR) állták. (A projekt Romániában jutott területalapú és fejlesztési EU-s támogatáshoz.) A zöldenergiát használó épület 2015 decemberében építészeti Nívó-díjat nyert.

Finom

A Carassia első pezsgői gyakorlatilag még kísérleti tételek. Nemcsak mert a borász és a befektetők is először mozognak ezen a pályán, hanem mert még az ültetvények is fiatalok. A rozéból 9 ezer, a Classicból 2 ezer, a Blanc de Blancs-ból 15 ezer palack készült, a játék kedvéért van 300 palack magnum is (azaz dupla palackméret, magasabb szintű ízélmény). A cél elérni az évi 50-60 ezres palackszámot, ebben egyelőre nem segít, hogy például tavaly kétszer verte el a jég a területet, alig tudtak szüretelni.

A mostanáig elkészült három tétel idén már indul a pezsgő világbajnokságon, és még a hónapban forgalomba került Romániában, illetve Magyarországon a Bortársaság boltjaiban és azon keresztül éttermekben is megtalálhatjuk majd. Persze a Pannonhalmi Főapátságban és a kapcsolódó Viator étteremben is ott lesznek, az Apátsági Pincészet borai mellett. Most is itt debütáltak, a vacsora mellett Márkus György, nemzetközi szinten elismert magyar pezsgőszakértő kommentálta őket.

viator-pezsgokostolo-vacsora-51

Carassia Rosé brut

Nyári frissítő rozépezsgő kategóriában a jobbak közül való. Illatában és ízében málna, akácvirág, rebarbara. A buborékok aprók, a lecsengés mandulás. Kacsa- és nyúlhúst, lazacot, gombát és thai-ételeket párosíthatunk mellé. 3000 forintért jó választás.

Carassia Classic extra brut

Nem sok helyen készítenek pezsgőt kizárólag pinot blanc szőlőből, nem véletlenül. A Carassiánál is csak kísérleti tételről van szó, később házasítani fogják a fajtát. Illata csalán – Márkus György szerint – mindenetre zöldes, nem véletlen a fehérspárga, pisztráng, eper ételpárosítás. A társaság felének ez jobban tetszik, mint a soron következő. Az biztos, hogy karakteres, van már hossza, megjelennek benne az érleléséből adódó autolízises ízjegyek. 4000 forint körüli ár reális érte.

Carassia Blanc de Blancs brut

Komoly lépés az előzőhöz képest. Kevésbé karakteres, viszont a klasszikus pezsgő eleganciájához jóval közelebb áll. Márkus szerint ebben a tételben van lehetőség, szép, tiszta, precíz, és halad előre a szájban. Szerintem telt, kellően vaskos, krémes és összetett, azért nem egy végtelenül kifinomult műalkotás, de már van élvezeti értéke. Még hosszabb idejű seprőn tartás még többet hoz majd ki belőle. Homár raviolit tálaltak mellé, egyébként friss kecskesajthoz, spárgához, sushihoz vagy más halhoz, libamájhoz is jó lehet. 5000 forint körüli összegért érdemes kipróbálni.

Oszd meg!