Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

3 digitális gasztrotrend, ami még idén utolér

A robotpincérektől az okossütőkön át vezet 2019, a habra a cseresznyét a mesterséges intelligencia teszi fel.

1. Szelleméttermek mindenütt

A szelleméttermek, vagyis a kizárólag online rendelésre és kiszállításra ételt készítő konyhák száma várhatóan egyre növekedni fog. És ahogy nő a fogyasztói elvárás a minél gyorsabb kiszállításra, úgy válik egyre sürgetőbbé a robotizáció az ilyen konyhákon. A vállalkozó-befektető, ha nem akar majd rövid úton bezárni a munkaerőhiány miatt, kénytelen lesz felvértezni magát a legmodernebb konyhatechnológiákkal. Jöhetnek a hamburgert megforgató és a grillező robotok, és a mesterséges intelligencia, amely eldönti, az étel mely részeit érdemes elkészíteni legelőször, illetve amely automatikusan gondoskodik az alapanyagbeszerzésről.

Olvass a témáról bővebben a Forbes Nextben! Keresd az újságosoknál vagy rendeld meg online!

2. Okos sütők

Az MI-vel felvértezett sütők számos konyhaeszközt képesek kiváltani. A June sütője például azon kívül, hogy hozza a hagyományos sütőktől elvárható skilleket, képes szárítani, olaj nélkül, a forró levegő segítségével sütni (air fryer), lassan sütni, melegíteni, roston sütni, pirítani, és az előre programozás segítségével konkrét ételeket egy meghatározott munkafolyamat végrehajtásával elkészíteni. A technológia fejlődésével, és a virtuális valóság bevonásával a sütők várhatóan képesek lesznek majd recepteket olvasni, és önállóan sütni-főzni.

Szeretek meztelenkedni – mondta a robot, majd kikapcsolták

3. Adatbányászat

A nagy franchise-zoktól a legkisebb, önálló kávézókig a gasztrovilág minden szereplője a személyes adataidra pályázik. A meglévő adatok birtokában (elég hozzá egy Facebook-profil) a mesterséges intelligenciával kiegészítve, a szolgáltatók egyre inkább előre tudják majd jósolni a trendeket és a fogyasztói preferenciákat.

Az amerikai Forbes cikkében Zina Mavroeidi, az e-Fresh CEO-ja azt is megjósolja, hogy a globális kereskedelmi cégek egyeduralmát várhatóan megzavarják majd a feltörekvő kicsik, mind a házhoszállítás, mind a kiskereskedelem területén, különösen Európában.

Mostantól bárki beszállhat a tőzsdén a magyar cégbe, ami high-tech gyorséttermekkel szórná tele a világot

Oszd meg!