Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mostantól bárki beszállhat a tőzsdén a magyar cégbe, ami high-tech gyorséttermekkel szórná tele a világot

Elkezdődött a kereskedés az étteremláncot az adatbázisépítő techcégek üzleti modelljével ötvöző magyar cég, a Kajahu anyacégének részvényeivel.

Bevezették a Kajahu étterem- és technológiai franchise tulajdonosát a Budapesti Értéktőzsdére, január 10-től lehet kereskedni a Cyberg Corp. Nyrt. papírjaival – írja a BÉT a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. A Cyberg részvényei a tőzsde középvállalati igényekre szabott BÉT Xtrend piacán forognak.

A cég részvényei 1 800 forintos árfolyamon nyitnak, ami 5,37 milliárd forintos piaci kapitalizációt jelent.

A Kajahu koncepciójáról a 2018. februári Forbes magazinban írtunk, amit Rózsa Balázs vezérigazgató szavaival úgy lehet a legjobban megragadni, mint a Facebook és a McDonald’s keveréke. Az alapja egy fast casual dining étteremlánc, ami félúton van a gyorséttermek és a hagyományosak között, jelenleg ez a vendéglátóipar egyik leggyorsabban bővülő szegmense, a fiatalokat is vonzza, az egységes, minőségi étel- és italkínálattal gyorsan lehet növekedni franchise-rendszerben. Ami extra, hogy az éttermekben a fogyasztóktól származó adatokra adatbázist építve hatékonyan lehet személyre szabott ajánlatokat előállítani, és a jól jövedelmező keresztértékesítésre is lehet alapozni. A cég folyamatosan fejleszti közösségi mobilszolgáltatásait és saját digitális platformját, így a jövőben egy adatalapú technológiai nagyvállalattá kíván válni.

Szabó Erik vezérigazgató-helyettes és Rózsa Balázs vezérigazgató az első Kajahu étteremben Budapesten. Fotó: Orbital Strangers

A terjeszkedést tekintve az első nemzetközi szerződést 2018 áprilisában írták alá, ez 73 étterem nyitására szól a régióban. 2030-ig, a közlemény szerint

összesen 83 egység nyílik Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország területén a következő években.

Az első Kajahu étterem a pesti belvárosban, a Petőfi Sándor utcában működik, az első külföldi egységek Bécsben és Pozsonyban nyílhatnak még ebben az évben.

A modell előnye a techcégekhez képest, hogy már a skálázódás kezdeti szakaszában is termel bevételt, nem csak égeti a pénzt. Persze kockázatok is vannak: ha nem sikerült nagyot robbantani a terjeszkedéssel, nem jönnek a franchise-partnerek, és az adatbázist sem tudják megfelelő tempóban építeni és kihasználni, akkor megragadnak az étteremlánc szinten, ami egyből más árazást és növekedési lehetőséget jelent.

A Kajahu tőzsdei bevezetéséről a 2018. decemberi Forbes magazinban írtuk meg, hogy a sztorit sikerült eladni szakmai körökben, több neves intézményi befektető is beszállt a cégbe. A BÉT sajtóközleményében nevesítette is ezeket: a 2018. november 7-én zártkörű tőkeemelés keretében tulajdonrészt vásárolt többek között az OTP Alapkezelő, a Generali Alapkezelő, az Equilor Alapkezelő, az Amundi Alapkezelő és az Accord Alapkezelő egyes befektetési alapjai, az Uniqa Biztosító, valamint a Horizont Magánnyugdíjpénztár és a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár is.

A tőkeemelés keretében, 170.888 darab, a korábban forgalomban lévő „A” sorozatú törzsrészvényekkel azonos sorozatba tartozó, 100,- Ft névértékű, névre szóló, dematerializált részvény kibocsátására került sor. Ezzel a Társaság 281,3 millió forint összegű alaptőkéje 298 388 800 forintra emelkedett, míg a zártkörű tőkeemelés során rendelkezésre bocsátott 307 598 400 forint fennmaradó része a vállalat tőketartalékába került.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!