Nosztalgiázzunk egy kicsit az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, és fűszerezzük meg a napunkat egy frissen sütött linzertortával.
Amivel még érdemes kísérletezni, az a díszítés (az alapanyagokat nem javasoljuk megváltoztatni). Könnyítsük meg a dolgunkat, és bonyolult rács elkészítése helyett inkább szaggassunk ki rá csillagokat vagy egyéb formákat. Jóval kevesebb idő alatt legalább olyan látványos díszítést készíthetünk belőlük.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók egy 26-28 cm átmérőjű tortához:
- 250 g finomliszt
- 200 g darált törökmogyoró (vagy mandula vagy dió)
- 100 g porcukor
- 200 g hideg vaj
- 1 citrom héja
- 1 vaníliás cukor
- ¼ tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk holland kakaó
- ¼ tk őrölt fahéj
- ¼ tk sütőpor
- 1 tojás
Továbbá:
- 300 g lekvár (vörös áfonya, ribizli, sárgabarack vagy málna)
- 1 tojássárgája, 1 tojásfehérje vagy 1 egész tojás a tészta megkenéséhez
- 2 ek mandulapehely
Elkészítés
- Reszeljük le a citrom sárga héját (a fehéret ne, mert az keserű), és válasszuk ki, melyik diófélével fogunk dolgozni. A hagyományos receptek mogyorót használnak. Dolgozzuk össze a hozzávalókat robotgéppel vagy kézzel. Csomagoljuk be fóliába a tésztát, és hagyjuk legalább 30 percig, de akár másnapig is pihenni a hűtőben.
- Tegyük félre a tészta nagyjából hatodát, amiből majd a csillagokat fogjuk elkészíteni. A többit nyújtsuk ki, vagy csak kézzel egyengessük bele a sütőformába. Az oldala elég, ha 3-4 centiméter magas, a többit vágjuk le, a széleket pedig egyengessük el a nagyujjunkkal.
- Kenjük meg vastagon lekvárral (én vörös áfonya és ribizli keverékét használom), a félretett tésztát nyújtsuk ki nagyjából 5 mm vastagra, szaggassunk ki belőle különféle méretű csillagokat, majd díszítsük velük a lekvár felszínét. A csillagokat és a tészta szélét kenjük meg a felvert tojással vagy tojássárgájával vagy tojásfehérjével (tehetünk hozzá egy csepp tejet is), a szélek mentén szórjuk meg mandulával, és süssük aranybarnára 180 °C-on nagyjából 40 perc alatt.
Borítókép: Jakub Jurdič