A gabonakásákat nem csak kiváló ízük miatt fogyasztjuk reggelire, hanem azért is, mert egészségesek. A magas kálciumtartalmáról ismert mákos hajdinakására ez duplán érvényes.
Fordította: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
A hajdina előtt nem csak a gluténmentes étrendet követők körében, de az egészséges táplálkozás szerelmesei előtt is szabad az út. Jó hatással van az érrendszerre, a májra és számos ásványi anyagot, valamint vitamint tartalmaz. Hogy a lehető legjobban kihasználd az egészségre gyakorolt jótékony hatását, vásárláskor ügyelj a hajdina minőségére, és zöldes színű hajdinát válassz.
A zöldes szemek arra utalnak, hogy mechanikus módon hántolták.
A hőkezeléssel hántolt hajdina a forró levegő hatására veszít tápanyag-tartalmából, ráadásul kellemetlen a szaga.
Hozzávalók 1 főre:
- 45 g hántolt hajdina
- 200 ml vaníliás rizstej
- csipet só
- ½ ek mákolaj
- panela édesítéshez (ez egy Kolumbiából származó cukorfajta)
- szilva és szeder vagy egyéb gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés
- Szórd egy lábasba a hajdinát, öntsd fel tejjel és adj hozzá egy csipet sót. Bármilyen fajta tejet használhatsz, és egy csipet őrölt vaníliával is ízesítheted. Forrald fel, majd kis lángon főzd 5-6 percig.
- Fedd le a lábast, és főzd a kását további 5-6 percig.
- Szedd ki a kását egy tányérba. Csepegtess rá mákolajat és ízlés szerint édesítsd panelával. Díszítsd gyümölccsel.