Nagy csapás az osztrák népléleknek: fizetésképtelenné vált az eredeti Mozartkugeln gyártója, a Salzburg Schokolade. Kedden több osztrák lap is beszámolt arról, hogy csődbe ment a Salzburghoz közeli Grödigben gyártó családi vállalkozás.
A Salzburg Schokolade-t, honlapja szerint Bartholomäus Rajsigl alapította Salzburgban 1897-ben, akkor még saját magáról Rajsigl édességgyárnak nevezve az üzemet. 1948-ban Grödigben is létrehoztak egy csokigyárat, ekkoriban alakult ki a Mirabell márkanév. 1956-ban, mivel Salzburgban nem volt elég hely a terjeszkedéshez, a város melletti Grödigbe költöztek. 1967-től már nagyipari keretek között gyártották a Mozart-golyókat. 1980-tól teljesen a svájci Suchard, később pedig a Kraft Foods tulajdonába került a gyár.
2014-ben került jelenlegi tulajdonosai, Philipp Harmer és Christian Schügerl kezébe.
A Mozartgolyók mellett (például Mária Teréziáról elnevezett) csokitallérokat, ostyát, drazsékat, Nordpol márkanév alatt pedig cukrászati alapanyagokat (glazúrokat, marcipánt, nugátkrémeket) is gyártanak. A Mozartkugelnt egyébként az amerikai Mondelez-nek is kizárólag ők állítják elő.
A Kronen Zeitung beszámolója szerint a szakszervezetet meglepte, hogy a cég kezdeményezte a fizetésképtelenné nyilvánítást. Azt, hogy folytatódik-e a gyártás, egyelőre nem tudni, a grödigi üzemben 140-en dolgoznak. A vállalkozást kedvezőtlenül érintette a covid-járvány:
a turizmus visszaesése és a törölt rendezvények (nagyobb születésnapok, esküvők) miatt is jelentősen csökkent a forgalmuk.
2020-ban volt olyan időszak, amikor a pandémia miatt hetekig zárva voltak a bécsi és salzburgi édességüzletek.
A sokadik hullámot már nem tudják átvészelni
Bár a covid alatt is növelni tudták exportjukat, és az állami segítségből is kaptak, mégis veszteséget termeltek, a mostani lezárásokat pedig már úgy tűnik, nem tudják átvészelni. Ausztria egyébként is a negyedik hullám miatt elsőként záró európai országok között volt, és decemberben újabb korlátozások jöhetnek, főleg, hogy időközben egy új covid-variáns, az omikron is felbukkant. A lezárások mellett a dráguló alap- és csomagolóanyagok, energia, a magasabb bérek, illetve logisztikai költségek sem a túlélést segítik jelenleg. A Kronen Zeitung cikke szerint 2019-ben még 28,7 euró millió volt a vállalkozás forgalma, a 2020-as, első koronaév eredményei nem ismertek.
A Salzburg Schokolade-nak
Csehországban is van egy gyára, ami édességek és élelmiszerek csomagolására specializálódott, a cégvezető szerint az Ausztriában elindított fizetésképtelenségi eljárást ezt az operációt nem érinti.
A csomagolóanyagok drágulása viszont vélhetően a csehországi működést is érinti, és az is kérdés, hogy ha Salzburg mellett leáll az édességgyártás, akkor lesz-e mit becsomagolni.
Borítókép: Mirabell // Facebook