Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ausztria bekeményített a keleti vakcinákkal szemben, a piac megijedt az új variánstól

A légipapírok és utazási irodák részvényei megérezték az új, dél-afrikai variáns megjelenését, pedig az orvosszakma szerint nincs nagyobb félnivalónk tőle, mint a deltától. A síelőkre viszont cudar idő várhat, Ausztria szigorított a keleti vakcinákkal szemben.

A hétvégén több európai országból is jelentették, hogy megjelent náluk a szerdán azonosított, dél-afrikai vírusvariáns. Pénteken Belgiumban már találtak esetet, szombaton Olaszországban Németországban és Nagy-Britanniában is. Vasárnapra a holland egészségügy már 13 beteget azonosított az új variánssal, közülük ketten pénteken jöttek haza Dél-Afrikából, ők hozhatták be a vírust. A holland hatóságok a két érintett gép összes utasát tesztelték, minden tizediket, 61 embert azonosítottak fertőzöttként, azt még vizsgálják, hogy ők is az új variánst hordozzák-e.

Az új variánsról, az omikronról eddig nem sokat tudunk. Dél-Afrikában azonosították, miután az ország orvosszövetség elnöke, Angelique Coetzee azt jelentette: tömegesen jelentkeztek pozitív mintát adó betegek olyan tünetekkel, amik eltérnek a jelenleg domináns delta variánsétól.

A piac megijedt az új variánstól

A dél-afrikai betegek közül ugyanakkor egy sem került kórházba és eddig Európából sem jelentettek súlyos esetet.

Az eddig szakmai nyilatkozatok alapján az omikron nem lesz veszélyesebb, mint az eddigiek, de sokkal gyorsabban terjedhet.

A piac viszont megijedt tőle. Pénteken az amúgy is gyenge napot produkáló frankfurti értéktőzsdén az esést két légipapír, az Airbus és az MTU Aero Engines vezette 10 százalék fölötti mínusszal. Londonban is hasonló volt a helyzet, a légitársaságok, a szállodaláncok részvényei nagyon zuhantak. Még a Rolls-Royce Holdings is, a világ második legnagyobb repülőgéphajtómű-gyártója is 10 százalékot meghaladó mínuszt könyvelt el.

A kereskedők érezhetően megijedtek, hogy az új variáns megint teljesen bedönti az európai turizmus. A Bloomberg már azzal foglalkozik, hogy a következő két hétben, amíg az omikronnal kapcsolatos, bővebb információkra várunk, nagyon komoly volatilitás várható a piacokon.

Ausztria bekeményít

A síszezon viszont elég bajosan indul. Ausztriában már egy hete tart a zárlat, kijárási korlátozás van érvényben december 13-ig. Kötelező maszkviselést írtak elő belső terekben, valamint az iskolákban, óvodákban és otthoni munkavégzést javasoltak. Ezalatt a sportközpontok, köztük a síterepek is zárva tartanak.

A millió főre vetített, napi esetszámok mozgóátlaga. Forrás: OWID

A 24.hu pedig arról ír, hogy december 13-a után a Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak karanténkötelezettség nélkül már csak úgy léphetnek be az országba, ha a harmadik mRNS-oltóanyag felvétele előtt antitestmérést is csináltatnak.

Tehát aki keleti vakcinát (Szputnyik-V, Sinopharm) kapott, akkor még a harmadik, mRNS-oltás (Pfizer/BioNTech, Moderna) előtt igazolniuk kell, hogy a szervezetük termel ellenanyagot.

Aki viszont nyugati oltóanyagot kapott, (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen vagy Moderna) szabadon járhat-kelhet december 13 után. Úgyszintén az is, aki igazoltan kigyógyult a betegségből. A PCR-tesztet viszont nem fogadják el az időpont után sem: be lehet vele menni az országba karantén nélkül, de a fontosabb szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni pusztán negatív teszttel.

Szlovákiában a rendőrséget is bevetik

Szlovákiában is teljes a zárlat, az esetszámok miatt már a rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását. A szlovák pályák viszont bíznak a nyitásban, legtöbben a decemberi 9-i dátumot kommunikálják, mint az első szabad napot. A Sielok.hu információ szerint addig is hóágyúzással készülnek a szezonra.

A 24.hu beszélt több ágazati szereplővel a síszezonról. Az utazási irodák arra számítanak, hogy az előszezon teljesen elmarad, a tél bevételek szempontjátból gyengén indul majd, januárra futhat fel valamennyire a forgalom.

Oszd meg!